Newsflash
Ars Medici

Metodele CDC de prevenție, recunoaștere precoce și tratare corectă a sepsisului

de - sept. 12 2016
Metodele CDC de prevenție, recunoaștere precoce și tratare corectă a sepsisului
Sepsisul este o complicație cauzată de răspunsul exagerat al organismului la infecție. Acesta poate duce la leziuni tisulare, insuficiențe de organ și chiar deces. Sepsisul este dificil de diagnosticat. Dată fiind rapiditatea cu care se instalează, fazele precoce pot fi confundate cu alte patologii. Spre deosebire de acestea însă, sepsisul constituie o urgență. Recunoașterea promptă și instituirea rapidă a tratamentului poate salva vieți. Prin urmare, furnizorii de servicii de sănătate constituie nivelul critic pentru prevenția, recunoașterea și tratamentul sepsisului.
Un studiu apărut săptămâna aceasta în Morbidity and Mortality Weekly Report, jurnalul publicat de CDC (SUA), și-a propus să identifice situațiile cele mai frecvente în care infecțiile progresează către sepsis, factorii de risc și tipurile de infecții, cu scopul de a integra aceste informații în strategiile de prevenție, recunoaștere precoce și tratament în sepsis.





Novosad SA et al. Vital signs: epidemiology of sepsis: prevalence of health care factors and opportunities for prevention. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2016 Aug 26;65(33):864-9



Pentru a descrie caracteristicile pacienților cu sepsis, CDC a desfășurat o analiză retrospectivă în patru spitale newyorkeze. Au fost revizuite în acest proces foi de observație alese randomizat de la pacienți adulți și copii cu diagnostice de sepsis sever sau șoc septic.

 

Sepsisul la adulți

 

    Au fost selectate foi de observație de la 290 de pacienți adulți, din care au fost analizate 246 (85%); 44 de foi au fost excluse, cel mai frecvent pentru că datele nu erau complete. Vârsta medie a pacienților a fost de 69 de ani, 52% bărbați, iar durata medie a internării a fost de nouă zile. Cei mai mulți pacienți (238, adică 97%) aveau cel puțin o comorbiditate – 87 (35%) diabet zaharat, 79 (32%) boli cardiovasculare, precum boală ischemică coronariană, boală vasculară periferică sau insuficiență cardiacă congestivă, 56 (23%) boală renală cronică, 50 (20%) BPOC.
    Cele mai frecvente cauze de sepsis au fost pneumonia (35%), infecțiile de tract urinar (25%), infecțiile gastrointestinale (11%) și infecțiile cutanate sau de țesuturi moi (11%). Au fost izolați patogeni din hemoculturi la 75 de pacienți (30%) și din uroculturi la 70 de pacienți (28%), cele două grupe putându-se suprapune. Cel mai frecvent, din hemoculturi au fost izolați stafilococi (atât stafilococ auriu, cât și stafilococi coagulazo-negativi), Escherichia coli și streptococi. La nu mai puțin de 76 de pacienți (31%), nu s-a putut identifica niciun agent patogen din culturi sau din celelalte teste de laborator.
 
    Din 246 de cazuri analizate, 142 (58%) au fost considerate infecții asociate îngrijirilor primite (din care 44 cu debut intraspitalicesc) și 104 (42%) au fost considerate infecții comunitare. Factorii de risc pentru prima categorie au inclus spitalizarea în fază acută sau internările de cel puțin două zile în cele 30 de zile anterioare internării curente, situație în care s-au aflat 44 de pacienți (18%), respectiv 43 de pacienți (17%). Pentru infecțiile comunitare, în schimb, factorul principal de risc (prezent la jumătate din pacienți) a fost prezența unei boli cronice care necesită consulturi medicale frecvente (diabet zaharat complicat, cancer, insuficiență cardiacă congestivă).
    Doar 44% din pacienți fuseseră vaccinați pneumococic înainte de internare și doar 35% din total au primit vaccinul gripal sezonier.
    Au decedat în spital 65 de pacienți (26%), din care 47 aveau vârste egale sau peste 65 de ani.

 

Sepsisul la copii

 

    Au fost selectate 88 de foi de observație pediatrice, din care complete erau 79. Dintre copiii incluși în analiză, 31 erau sugari cu vârsta sub 1 an, ceilalți 48 încadrându-se în intervalul 1–17 ani. Nu mai puțin de 62 de copii (78%) prezentau cel puțin o comorbiditate (25 de sugari și 37 de copii). La sugari, principala comorbiditate a fost boala cardiacă congenitală (șapte cazuri), în vreme ce copiii mai mari de 1 an prezentau mai ales deficite cognitive sau paralizie cerebrală (18 cazuri).
    Din total, 43% (34 de cazuri) prezentau sepsis cu factori asociați îngrijirilor de sănătate, celelalte infecții fiind considerate comunitare. Opt copii primiseră antibiotice i.v. în cele 30 de zile anterioare internării curente.
    Dintre infecțiile care au dus la sepsis, cele respiratorii au fost mai frecvente și au precedat sepsisul în 29% din cazuri. Pe locul al doilea s-au situat infecțiile gastrointestinale (în 24% din cazuri). Doar la puțin peste jumătate din total (41 de cazuri) s-a reușit identificarea patogenului, cel mai frecvent fiind vorba de bacterii din genurile Enterococcus (14%) și Klebsiella (9%). La 30 de copii, deși s-a stabilit diagnosticul de sepsis, nu s-a putut izola agentul patogen.
    În timpul spitalizării, au murit 17 copii, din care 12 sugari.

 

Discuții

 

    Pacienții cu sepsis suferă de forme severe de boală, cu evoluție adesea nefavorabilă, internări prelungite, transferuri în instituții de îngrijire pentru cronici (20%) și deces (25%). Sepsisul apare frecvent la pacienți cu una sau mai multe comorbidități, iar cei mai mulți contractează în afara spitalului infecția care duce la sepsis.
    Din totalul cazurilor analizate, 72% au prezentat fie o afecțiune care necesită consulturi medicale frecvente, fie un contact direct cu sistemul de sănătate în luna anterioară internării curente. Proporția mare sugerează că există oportunități de prevenție sau măcar de recunoaștere precoce a infecțiilor care duc la sepsis.
    Cu tot progresul metodelor de diagnostic bacteriologic, sunt încă multe cazurile în care nu s-a reușit identificarea unui agent patogen specific.
    Mai multe intervenții care sunt văzute ca specifice unei anumite boli ar trebui considerate și metode de prevenție a sepsisului, având în vedere că diverse tipuri de infecții se pot complica. Spre exemplu, pneumonia este cea mai frecventă cauză de sepsis, ceea ce recomandă vaccinarea ca o strategie de prevenție importantă și cu eficiență ridicată. Diverse alte studii au demonstrat deja că vaccinarea pneumococică și cea gripală au potențialul de a salva vieți, în măsura în care acoperirea vaccinală este optimă.
    Dintre cazurile în care a fost determinat debutul sepsisului, în aproape patru cazuri din cinci (79,4%) acesta s-a produs în afara spitalului (documentarea sepsisului s-a realizat la internare sau în primele trei zile de spitalizare). Deși faptul că mulți pacienți au avut contact recent cu sistemul de sănătate indică și o vulnerabilitate la infecții a celor cu boli cronice, el poate fi utilizat de furnizorii de servicii de sănătate pentru a oferi tuturor pacienților vaccinurile corespunzătoare vârstei și pe cele corespunzătoare unor afecțiuni specifice. La acestea se adaugă măsurile care trebuie adoptate în spital pentru a reduce riscul infecțiilor nosocomiale: igiena corectă a mâinilor și utilizarea echipamentului de protecție pentru a preveni transmiterea patogenilor de la un pacient la altul. Nu trebuie neglijate nici eforturile de a reduce expunerea pacienților la bacterii rezistente la antibiotice și perturbarea microbiomului normal, protector.
   Activitățile de prevenție a sepsisului desfășurate de CDC se concentrează pe cinci direcții-cheie: creșterea conștientizării sepsisului în rândul pacienților, familiilor acestora și furnizorilor de servicii de sănătate; promovarea recunoașterii precoce a sepsisului și alinierea eforturilor de utilizare rațională a antibioticelor cu recunoașterea precoce; identificarea grupurilor cu risc crescut, la care trebuie sporite eforturile de prevenție și recunoaștere precoce; dezvoltarea unor metode mai bune de supraveghere a sepsisului, pentru a măsura impactul intervențiilor; prevenirea infecțiilor care conduc la sepsis, incluzându-le pe cele cauzate de germeni rezistenți la antibiotice.
 
    Studiul are însă și o serie de limitări. În primul rând, lotul studiat este relativ mic și provine de la doar patru spitale newyorkeze; caracteristicile sepsisului ar putea fi diferite pe alte loturi. În al doilea rând, numărul foilor de adulți și copii incluse în analiză nu este proporțional similar celui al pacienților internați pentru sepsis în spitalele respective. În al treilea rând, identificarea pacienților s-a făcut pe baza codurilor de sepsis sau șoc septic, nu pe baza unui set clar de parametri fiziologici și de laborator. Apoi, analiza foilor de observație comportă riscul ca informațiile să fie incomplete – consultațiile din ambulatorii nu sunt cerute, ceea ce înseamnă că proporția pacienților care au avut contact recent cu sistemul de sănătate poate să fie subestimată. În fine, la mulți pacienți, au fost prezente mai multe procese infecțioase, astfel că e posibil ca nu toate infecțiile și organismele descrise/identificate să fi fost implicate în sepsis.

 

Concluzii

 

    Strategiile de prevenire a infecțiilor (vaccinare, reducerea transmiterii nosocomiale și managementul corect al bolilor cronice) ar putea avea un impact substanțial asupra sepsisului.



Recomandări CDC



Autoritățile sanitare:

 

    – Trebuie să promoveze eforturile de sănătate publică prin care se vizează prevenirea infecțiilor, vaccinarea, managementul bolilor cronice, utilizarea corectă a antibioticelor, prevenția și recunoașterea precoce a sepsisului.
   – Trebuie să investigheze cauzele de sepsis, pentru a identifica noi strategii de prevenție și populațiile la risc.
    – Trebuie să sprijine dezvoltarea de noi teste diagnostice și tratamente pentru sepsis.
    – Trebuie să dezvolte metode mai precise de evaluare a progresului în prevenția și tratamentul sepsisului.
   – Trebuie să promoveze prevenția și recunoașterea precoce a sepsisului, vaccinarea, managementul bolilor cronice și prevenirea infecțiilor nosocomiale sau comunitare.

 

Furnizorii de îngrijiri de sănătate:

 

    – Pot preveni infecțiile, urmând recomandările privind controlul infecțiilor (de exemplu, igiena mâinilor) și asigurându-se că pacienții primesc vaccinurile recomandate (gripal, pneumococic).
    – Pot educa pacienții și familiile acestora în privința prevenirii infecțiilor, managementului bolilor cronice și recunoașterii semnelor de infecție severă sau sepsis.
   – Pot lua în calcul mai frecvent diagnosticul de sepsis – cunoașterea semnelor și simptomelor specifice permite diagnosticul precoce și tratamentul prompt.
    – Pot acționa rapid – dacă există suspiciunea de sepsis, trebuie cerute teste pentru confirmarea infecției, localizarea acesteia și etiologia ei; antibioticele și tratamentul suportiv vor fi inițiate imediat – cu documentarea exactă a dozei, duratei și scopului administrării de antibiotic.
    – Pot reevalua managementul pacientului – prin controale frecvente ale evoluției în timpul internării; tratamentul cu antibiotice trebuie reevaluat după 24–48 de ore sau chiar mai devreme și terapia va fi modificată, dacă este nevoie; tipul de antibiotic, doza, modul de administrare și durata tratamentului trebuie să fie cele corecte.

 

Managerii de spitale:

 

    – Pot face o prioritate din controlul infecțiilor intraspitalicești – prin cuplarea programelor de prevenție și control al infecțiilor cu cele de recunoaștere precoce a sepsisului și de utilizare corectă a antibioticelor.
   – Pot pregăti personalul să recunoască rapid și să trateze corect cazurile de sepsis.
    – Pot colabora cu autoritățile locale și centrale pentru îmbunătățirea controlului infecțiilor.

 

Pacienții și aparținătorii:

 

    – Pot învăța care sunt semnele și simptomele sepsisului, care sunt factorii de risc și ce să facă atunci când suspectează sepsisul.
   – Se pot adresa personalului de specialitate pentru managementul bolilor cronice și pentru administrarea vaccinurilor.
   – Pot respecta reguli stricte de igienă, precum spălatul mâinilor.
Sursa datelor din această pagină este CDC – Centers for Disease Control and Prevention
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe