Newsflash
Internaționale

Mesajul lui Bill Gates: Pandemia ne-a adus noi sensuri pentru „sănătatea globală”

de Florentina Ionescu - feb. 2 2021
Mesajul lui Bill Gates: Pandemia ne-a adus noi sensuri pentru „sănătatea globală”

Soții Bill și Melinda Gates au dat publicității o scrisoare anuală, în care subliniază că omenirea are acum ocazia de a transforma lecțiile învățate cu greu în această pandemie într-un viitor mai sănătos, egal pentru toți oamenii.

În urmă cu două decenii, spun Bill și Melinda Gates, cei doi au creat o fundație care se axează pe sănătatea globală, deoarece au vrut să îmbunătățească cât mai multe vieți cu putință. „Sănătatea este piatra de temelie a oricărei societăți înfloritoare”, spun soții Gates, iar în partea de început a scrisorii lor anuale aduc în discuție pandemia de COVID-19.

Bill Gates iunie 2015
Foto: commons.wikimedia.org

 

„Când am scris ultima dată scrisoarea noastră anuală, omenirea tocmai ce începea să înțeleagă cât de gravă ar putea deveni pandemia generată de noul coronavirus. Și chiar dacă fundația noastră a fost îngrijorată cu privire la un scenariu de pandemie încă de acum mult timp – în special după epidemia de Ebola din Africa de Vest – am fost șocați de cât de drastic a perturbat COVID-19 economiile, joburile, educația și bunăstarea din întreaga lume”, se arată în scrisoarea publicată în 27 ianuarie 2021, semnată de Bill și Melinda Gates.

Când vine vorba despre COVID-19, cei doi soți recunosc că sunt optimiști că începutul sfârșitului pandemiei este aproape. Totodată, ei recunosc că sunt realiști în privința lucrurilor de care au fost nevoie pentru a se ajunge aici:

„Cel mai mare efort de sănătate publică din istoria omenirii – un efort care implică pe cei care fac politici publice, cercetătorii, persoanele care lucrează în domeniul sănătății, liderii din domeniul afacerilor, comunitățile religioase și mulți alții care lucrează împreună în noi moduri”.

Câți bani a investit fundația lui Bill Gates

În același document, soții Gates au explicat că până la această dată, fundația lor a investit 1,75 de miliarde de dolari în lupta împotriva COVID-19, iar mare parte dintre aceste fonduri a fost îndreptată către producerea și procurarea de echipamente medicale esențiale:

„De exemplu, noi am sprijinit cercetătorii în dezvoltarea de noi tratamente pentru COVID-19, printre care se află anticorpii monoclonali, și am lucrat cu partenerii pentru a ne asigura că aceste medicamente sunt formulate într-un mod care este ușor de transportat și de folosit în cele mai sărace zone ale lumii, astfel încât oamenii de pretutindeni să beneficieze de ele”.

Bill și Melinda Gates mai scriu în ampla lor scrisoare anuală că au sprijinit eforturile de a descoperi și de a distribui vaccinuri sigure și eficiente împotriva virusului SARS-CoV-2, iar în ultimele două decenii, resursele lor au sprijinit dezvoltarea a 11 vaccinuri care au fost certificate ca fiind sigure și eficiente: „iar partenerii noștri au aplicat lecțiile pe care le-am învățat de-a lungul timpului pentru a dezvolta vaccinurile împotriva COVID-19”.

Dacă există un motiv pentru care cei doi filantropi spun că sunt optimiști în legătură cu modul în care se desfășoară viața de partea cealaltă a pandemiei, acest motiv este:

„Deși pandemia a forțat mulțit oameni să învețe un nou vocabular, ea ne-a adus totodată noi sensuri pentru termeni vechi, precum «sănătate globală». În trecut, «sănătatea globală» era foarte rar folosit cu sensul de sănătate pentru toți, oriunde. În practică, oamenii din țările bogate au folosit acest termen pentru a se referi la sănătatea persoanelor din țările sărace”.

Nu e prea curând să începem să ne gândim la următoarea pandemie

Bill Gates subliniază, în unul dintre fragmentele scrisorii publice, că realitatea este că, din păcate, COVID-19 s-ar putea să nu fie ultima pandemie cu care ne confruntăm.

„Nu știm când ne va lovi următoarea pandemie sau dacă aceasta va fi legată de gripă, de un coronavirus sau de o nouă boală cu care nu ne-am confruntat înainte. Dar ceea ce știm este că nu ne putem permite să fim prinși din nou pe picior greșit. Amenințarea următoarei pandemii va atârna mereu deasupra capetelor noastre – cu excepția cazului în care omenirea va face pașii necesari pentru a o preveni”.

Una dintre ideile prezentate de Bill Gates este și faptul că, pentru a împiedica greutățile de anul trecut să se repete din nou, pregătirea pentru pandemie trebuie să fie un lucru luat în serios, la fel cum am lua în serios amenințarea unui posibil război.

„Omenirea trebuie să dubleze investițiile în cercetare și dezvoltare (...). Trebuie să ne construim noi capacități, care nu există încă”.

Cât ne costă pandemia

Stoparea următoarei pandemii, în opinia lui Bill Gates, va necesita cheltuirea unor zeci de miliarded de dolari pe an – o investiție uriașă, spune el,

„dar amintiți-vă că pandemia de COVID-19 se estimează că a costat omenirea 28 de trilioane de dolari. Omenirea trebuie să cheltuie miliarde pentru a economisi trilioane (și pentru a preveni milioane de decese. Eu cred că aceasta este politica de asigurări cea mai bună și cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor pe care omenirea ar putea să o cumpere”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe