Newsflash
OPINII

Medicul, martor într-un proces penal

de Drd. Rareș Voroneanu - iul. 8 2022
Medicul, martor într-un proces penal

Profesia de medic aduce uneori cu sine nu doar subiectul tratării problemelor de sănătate ale pacienţilor, ci poate conduce și către participarea la un proces penal, nu neapărat ca suspect sau inculpat.

medicul, martor

Să ne imaginăm următoarea situaţie: colegul nostru medic este agresat în timp ce acordă îngrijiri medicale unui pacient. Întrucât suntem singurii care observăm acest lucru, suntem chemaţi, în calitate de martori, în faţa instanţei de judecată, pentru a relata cele întâmplate.

Chestiunile ce ţin de procedura pentru audierea martorilor le vom detalia în alt articol. Ce ne interesează astăzi este strict legat de următoarea chestiune: trebuie să ne fie frică să fim martori într-o asemenea problemă? Fără îndoială, poate ne trece prin cap problematica răzbunării sau ce rău ni se poate întâmpla. Este important de știut că statul poate oferi protecţie martorilor.

Protejarea martorilor

Codul de procedură penală statuează faptul că un martor ameninţat este acela asupra căruia cade o suspiciune rezonabilă că, în urma declaraţiilor susţinute, viaţa, integritatea corporală, libertatea, bunurile ori activitatea profesională a sa ori a unui membru de familie ar putea fi puse în pericol. Competenţa aprecierii unei asemenea situaţii cade fie în sarcina procurorului, fie în sarcina instanţei de judecată, în funcţie de stadiul procesual în care ne aflăm. Instituirea măsurilor poate fi făcută și la cerere, nu doar din oficiu.

Care sunt măsurile de protejare a unui martor? Prima dintre ele are în vedere supravegherea și paza locuinţei acestuia, ori asigurarea unei locuinţe temporare. Nu putem alege între supraveghere ori paza locuinţei, măsura fiind dispusă cumulând cele două metode de protecţie.

A doua pârghie legală are în vedere însoţirea și asigurarea protecţiei martorului sau a membrilor de familie ai acestuia în cursul deplasărilor. Deși poate părea puţin neplăcut să fim însoţiţi în permanenţă de altcineva, măsura are o adevărată utilitate practică, descurajând eventualele comportamente care pot să facă rău unui martor.

Tot o măsură de protejare este reprezentată și de declararea ședinţei de judecată nepublică, fapt ce va atrage înlăturarea din sală a persoanelor ce nu sunt autorizate să participe la ședinţă. Deși există principii care dispun că publicitatea reprezintă o formă de respectare a drepturilor și libertăţilor cetăţenești, această excepţie poate fi aplicată de instanţele de judecată.

În ultimă instanţă

În cazul în care măsurile dispuse nu sunt suficiente, audierea martorului poate fi realizată și prin intermediul unor mijloace audio-video, fără a fi necesară prezenţa fizică a acestuia. În plus, în funcţie de speţă, vocea și imaginea pot fi distorsionate, astfel încât protejarea să își atingă scopul. Ultima soluţie este cea de protejare a datelor de identitate ale martorului și acordarea unui pseudonim sub care acesta va depune mărturie.

Bineînţeles, nu este obligatoriu ca situaţia în care un medic este martor să ajungă atât de departe. Este important să știm că avem motive să nu simţim teamă atunci când trebuie să fim martori, mai ales că statul dispune de pârghii legale de protejare a martorilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe