Newsflash
ACTUALITATE Știri

Medicii de familie merg în instanță dacă nu li se achită urgent restanțele la plăți

de Magdalena Tănăsescu - dec. 12 2023
Medicii de familie merg în instanță dacă nu li se achită urgent restanțele la plăți

Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) solicită să fie remediată „urgent” problema restanţelor la plăţile către furnizorii din asistenţa medicală primară.

Potrivit unui comunicat al SNMF, cererea este adresată Guvernului, Ministerului de Finanţe și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). 

„Dacă problema restanțelor nu va fi rezolvată, fiecare cabinet de medicină de familie va fi nevoit să solicite în instanţă plata creanţelor restante împreună cu dobânzi penalizatoare calculate conform prevederilor legale în vigoare. Sumele restante datorate de către Casele de asigurări reprezintă venitul cabinetelor din care se achită salariile personalului - medici, asistente, îngrijitoare, contabilitate, personal de întreţinere, impozitele datorate statului, plata utilităţilor, chirii, redevenţe, rate către bănci, consumabile, materiale de curăţenie”, se menționează în comunicatul citat de Agerpres

Conform reprezentanților SNMF, cele aproximativ 10.000 de cabinete medicale din asistenţa medicală primară se află pentru a patra lună consecutiv în cursul anului în situaţia în care primesc banii cu întârziere sau prin decontări parţiale. În cursul lunii noiembrie, au fost onorate facturile în procent de aproximativ 60%, fapt care a determinat dificultăţi la plata obligaţiilor cabinetelor medicale, a cheltuielilor cu utilităţile.

„Mai mult, ne aflăm în a doua săptămână din decembrie fără a încasa diferenţele, şi în faţa unei lipse totale de transparenţă din partea Caselor de asigurări cu privire la perspectivele onorării obligaţiilor de plată. Cabinetele medicilor de familie au ajuns să funcţioneze având în faţă multiple incertitudini, între care cea mai importantă este onorarea plăţilor viitoare în cursul lunii decembrie”, menționează SNMF.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe