Newsflash
Știri

Mâncăm doar 17 grame de cereale integrale pe zi

de Dr. Laura Davidescu - nov. 15 2023
Mâncăm doar 17 grame de cereale integrale pe zi

De Ziua Mondială a Cerealelor Integrale, marcată pe 15 noiembrie, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume atrage atenția că românii consumă prea puțin din aceste alimente sănătoase.

 

Cu un consum de circa 900 de grame anual de cereale integrale, față de media europeană de 2,5 kg, românii sunt codași la acest capitol, am aflat de la Monika Michniak, de la Divizia de Cereale din cadrul Nestlé România.

Monika Michniak

Motive să consumăm cereale integrale avem din belșug, pentru că o dietă bogată în aceste ingrediente reduce riscul de boli cardiace, diabet de tip 2, obezitate și chiar unele forme de cancer, iar consumul ideal în acest scop este de cel puțin 48 de grame pe zi.

Autoritățile de sănătate publică, nutriționiștii și organizațiile de sănătate, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, recomandă să consumăm cereale integrale în detrimentul celor rafinate. Un aliment cu cereale integrale este definit ca un aliment cu cel puțin un gram de fibre la 10 grame de carbohidrați. Nutriționiștii spun că ar trebui să servim trei porții de cereale integrale pe zi, o porție fiind de aproximativ 16 g cereale integrale. Aceasta poate fi reprezentată de o felie de pâine integrală, două prăjiturele de ovăz, trei căni de floricele de porumb sau trei linguri pline de paste integrale fierte.

Câte cereale integrale consumă românii

Românii consumă în medie 16,95 grame de cereale integrale pe zi (femeile 17,5 grame și bărbații 16,4 grame), potrivit unui studiu dat publicității de Comisia Europeană. Cerealele din cereale integrale includ orz integral, orez, hrișcă, bulgur, mei, porumb, precum și făină de grâu integral. Alimentele preparate din aceste ingrediente sunt, de asemenea, surse de cereale integrale și includ pâine, paste sau biscuiți, cu nutrienți importanți, inclusiv vitaminele B, fier, magneziu și fibre alimentare.

„Cerealele integrale reprezintă ingredientul numărul unu în peste 90% dintre rețetele noastre de cereale pentru micul dejun (și 99% dintre cerealele gata de consumat pentru copii și adolescenți). Aceasta este unul dintre motivele pentru care colaborăm cu Inițiativa pentru cereale integrale, pentru a sprijini Ziua internațională a cerealelor integrale. În calitate de companie de cereale pentru micul dejun, ne aflăm într-o poziție unică - suntem pe mesele a milioane de familii în fiecare dimineață. Ne putem ajuta consumatorii să-și crească consumul de cereale integrale printr-o masă simplă”, spune Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat și Manager Nutriție și Comunicare Internă Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice.

În timp ce cerealele integrale sunt o sursă bună de fibre, nu toate cerealele integrale au aceeași cantitate de fibre în ele. De exemplu, orezul brun are 3,4 g de fibre la 100 g în comparație cu grâul integral, care are 12,2 g la 100 g. Aportul recomandat de fibre este de cel puțin 48 g pe zi, astfel că, pentru a crește aportul de fibre, puteți alege un tip de cereale pentru micul dejun bogat în fibre, să adăugați legume la mese și să încorporați mai multe cereale integrale (precum pastele din grâu integral) în alimentația voastră zilnică.

În privința cerealelor de mic dejun fabricate de Nestlé, dieteticianul Nicoleta Tupiță spune că, în ultimii 20 de ani compania a lucrat constant la îmbunătățirea rețetelor, reducând conținutul de zahăr adăugat cu circa 20% și crescând conținutul de cereale integrale cu peste 50% în medie, fără a afecta gustul„Mai mult de 80% dintre cerealele noastre au egal sau mai puțin de două lingurițe de zahăr (7,5 g) per porție de 30 g și 95% dintre cerealele noastre au mai puțin de 450 mg de sodiu la 100 de grame”, spune specialista.

Ce tip de cereale iubesc copiii

Dintr-o cercetare efectuată de companie am aflat că o treime dintre români consumă cereale integrale de 4-5 ori pe săptămână, o altă treime de două ori pe săptămână, iar o treime declară că nu consumă deloc.
70% dintre produsele cu cereale ale companiei Nestle sunt cele consumate de copii, iar 30% de către adulți. Dintre tipurile de cereale pentru copii, cele mai iubite sunt cele cu ciocolată și cu miere, românii preferând, de altfel, gusturile puternice ale produselor, după cum a declarat Monika Michniak.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe