Newsflash
Știri

Cum vom hrăni o populație de 10 miliarde în viitor?

Cum vom hrăni o populație de 10 miliarde în viitor?

Cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, Nestlé, întreprinde cercetări cu privire la modalitatea în care poate fi hrănită în mod sănătos și sustenabil populația globului în continuă creștere.

Cercetătorii caută soluții pentru a avea o nutriție adecvată, care să reducă nivelul de risc asupra sănătății, care să utilizeze resursele limitate ale planetei, folosind practici agricole eficiente și să evite risipa alimentară. Toate studiile indică faptul că alegerile sustenabile sunt și cele mai sănătoase pentru organismul uman, prin urmare dietele pe bază de plante sunt direcția în care ne vom îndrepta în următorii zeci de ani pentru a reuși să hrănim o populație de 10 miliarde de locuitori.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății și Food and Agricultural Oranization (FAO) dietele sustenabile sunt sănătoase, accesibile, sigure, echitabile, acceptate din punct de vedere cultural, au impact redus asupra mediului, inculd o varietate de alimente, sunt echilibrate din punctul de vedere al nevoilor energetice, conțin cantitați mici de carne sau pește, cantități reduse de grăsime, zahăr sau sare, cantități moderate de lactate și recomandă apa ca băutură preferată[1].

Un studiu al Global Data din 2019 arată că doar 4% dintre români au o dietă bazată pe plante. Totuși, 31% dintre mileniali, 27% din Generația X și 30% din Generația Baby Boomers  vor să crească consumul de proteină pe bază de plante. În 2020, la nivel european, doi din trei consumatori erau deschiși către schimbarea obiceiurilor alimentare pentru a proteja mediul[2].

Dieta pe bază de carne are un impact de 14 ori mai mare asupra mediului decât dieta vegană

De Ziua Mondială a Veganismului, Nestlé reamintește de produsele sale din gama GARDEN GOURMET®, prin care oferă consumatorilor nu doar o alternativă pe bază de plante pentru carne, ci și o modalitate pentru a fi cu un pas mai aproape de a-și atinge propriile obiective climatice[3]. Dietele pe bază de plante sunt recunoscute pentru faptul că oferă o amprentă ecologică mai bună[4]. Ca multe alte mărci, gama de produse vegane GARDEN GOURMET® se află în trecerea către agricultura regenerativă, 50% din proteina de soia folosită în provenind din agricultura regenerativă. Obiectivul este de a scala această ambiție, iar până în 2025 să fie atins pragul de 75%. 

„Gama de produse vegetale GARDEN GOURMET® este acum disponibilă în peste 500 de restaurante din România. Creșterea constantă a cererii pentru produsele pe bază de plante, semnalează faptul că sunt tot mai mulți români interesați de o dietă echilibrată și impactul aspura mediului înconjurător”, spune Ovidiu Tunaru, BEO Nestlé Professional.[5]

 


Notă autor:

[1] FAO. Plates, pyramids, planet: Developments in national healthy and sustainable dietary guidelines: a state of play assessment.
[2] World Health Organization. Malnutrition: Key facts. 2021.
[3] Poore, J., & Nemecek, T. (2018), Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers.
[4]  IPCC— Special Report on Climate Change and Land (ipcc.ch)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe