Newsflash
Știri

Managementul durerii pacienților cu cancer

de Dorina Novac - feb. 22 2023
Managementul durerii pacienților cu cancer

Terapia durerii este un aspect tot mai important care are efecte majore în calitatea vieții pacienților oncologici și a modului în care aceștia tolerează și răspund la tratament, explică dr. Stelian Ilie Mociu.

În cazul pacienților oncologici, durerea poate fi provocată de evoluția, extinderea și invazia locală sau la distanță a fenomenului neoplazic, a precizat dr. Stelian Ilie Mociu, medic specialist anestezie și terapie intensivă.

cancer

Potrivit lui, în cazul cancerului de pancreas, de exemplu, evoluția prin invazia trunchiului celiac va duce la durere locală, pe când o metastază osoasă va provoca o durere atroce, vie, la distanță.

Citește și: Medicația opioidă în tratamentul durerii cronice din cancer

„Terapia durerii poate ajuta la gestionarea suferințelor cauzate de tumoră și extinderea loco-regională sau la distanță a acesteia, îmbunătățind astfel calitatea vieții pacienților. Durerea poate afecta performanța fizică și emoțională a pacientului, precum și capacitatea acestuia de a se bucura de activități sau de relațiile cu cei din jur, care îi oferă susținerea atât de importantă pe parcursul tratamentului”, a menționat dr. Stelian Ilie Mociu.

Astfel, specialitul a subliniat că durerea poate fi nociceptivă, inflamatorie și neuropată sau neurogenă.

Durerea nociceptivă se referă la cea cauzată de un traumatism extern, ca atunci când o persoană s-a lovit cu piciorul de marginea patului.

„Durerea inflamatorie este dată de o inflamație care afectează țesuturile nervoase responsabile de transmiterea durerii, cum ar fi o artrită care va provoca suferință în zona genunchiului. Cea neurogenă se referă la durerea dată de afectarea țesutului nervos, de multe ori fără expresie fizică, o durere care este frecvent descrisă de pacienți ca o arsură, ca o furnicătură, ca o durere vie, atroce”, se arată într-un comunicat.

În acest context, terapia durerii poate include medicație, terapie fizică, intervenții asupra plexurilor nervoase sau psihologice și poate ajuta la controlarea simptomelor și la îmbunătățirea stării generale a pacientului.

„În oncologie, terapia durerii are mai multe etape și mai multe posibilități de tratament. Vorbim de medicație, de la analgezice uzuale (paracetamol, algocalmin), până la cantități foarte mari de opioide. Avem apoi și zona de management al durerii, zona intervențională de terapie a durerii, care implică infiltratia, ablația termică sau chimică a diferitelor plexuri nervoase, implantarea de sisteme fizice sau electronice capabile să distribuie medicamente analgezice în spațiul epidural”, a explicat dr. Mociu.

În asigurarea unei calități crescute a vieții pentru pacienții oncologici, medicii nu ignoră nici terapii alternative de management al durerii.

„Sunt anumite tehnici de meditație despre care s-a dovedit că pot rezolva și anumite probleme de durere, și acum la modă și foarte studiat începe să devină canabisul. În anumite țări chiar este recomandat și aprobat pentru pacienții oncologici. Ar fi de menționat tot aici și terapia Scrambler, care e un dispozitiv folosit în trecut în campanii militare sau în cazul soldaților răniți în război, care are rolul de a reorganiza și de a reeduca modul în care creierul percepe durerea. Adică se transmite durerea, dar creierul nu o mai percepe ca durere”, a declarat specialistul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe