Newsflash
Cultură

Litografii de Salvador Dalí, scoase la licitație, în București, luna aceasta

de Florentina Ionescu - ian. 18 2022
Litografii de Salvador Dalí, scoase la licitație, în București, luna aceasta

În 25 ianuarie, 22 de litografii de Salvador Dali vor fi scoase la licitație în București.

Prima licitație de artă din anul 2022, organizată de Casa de Licitații A10 by Artmark, propune o colecție de peste o sută de piese de grafică semnate de unii dintre cei mai mari pictori ai lumii, între care Pablo Picasso, Salvador Dalí, Claude Monet, René Magritte sau Henri Matisse, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Expozitia unei Colectii de Grafica si Sculptura Europeana
Expoziția unei Colecții de Grafică și Sculptură Europeană

Pentru prima dată, Salvador Dalí este prezent cu cele mai multe lucrări scoase la licitație în România (22 la număr), pe 25 ianuarie, în cadrul Licitației unei Colecții de Grafică și Sculptură Europeană.

„Punerea în vânzare a acestor piese oferă o imagine asupra dezvoltării unei părți semnificative și consistente a operei create de Salvador Dalí, printr-o continuă diversificare a tehnicilor graficii, având în vedere că artistul a realizat, în paralel cu picturile sale celebre, și gravuri, litografii, ilustraţii de carte, dar și tapiserii, ceramică ori sculptură, cu aceleași tematici și reprezentări. 15 dintre litografiile puse în licitație în cadrul Licitației unei Colecții de Grafică și Sculptură Europeană au prețul de pornire de doar 250 de euro. Piesele evocă temele clasice ale lui Salvador Dalí – religie, timp, moarte sau erotism: «Inima Sfântă a lui Iisus», «Simfonia bicicletelor», «Perla» sau «Ursitoarele»”, spun reprezentanții casei de licitații.

De-a lungul istoriei Casei Artmark, piesele de artă grafică și sculptură europeană s-au adjudecat 100%, înregistrând recorduri absolute de piață, confirmând admirație iubitorilor români de civilizație europeană pentru simbolurile artei moderne și un interes bine calculat pentru diversificarea investițională a propriei colecții de artă. 

Citiți și: „Cel mai bun copil din lume”, un spectacol autobiografic ce are loc în ianuarie la TNB 

Inima sfanta a lui Iisus de Salvador Dali
Inima sfântă a lui Iisus - Salvador Dali

Obiect de artă de circulație internațională 

Pentru litografiile operelor marilor maeștri europeni, care constituie obiect de artă de circulație internațională, niciun preț nu este prea mic. Acestea au început să înregistreze în ultimele licitații de profil creșteri semnificative – așa cum a fost saltul realizat de litografia semnată de Salvador Dalí, „Portretul doamnei Dorothy Spreckles Munn”. 

Ursitoarele de Salvador Dali
Ursitoarele - Salvador Dali

Litografia aceasta a fost adjudecată pentru 2.500 de euro, având un preț de pornire de doar 250 de euro, în cadrul unei licitații din februarie 2021, „însă aceste prețuri rămân mult sub – uneori de zeci de ori sub – cotațiile înregistrate de aceleași litografii pe piața internațională”, arată reprezentanții casei de licitații. 

Venus Girafa de Salvador Dali, in Expozitia de Grafica si Sculptura Europeana
Venus Girafă - Salvador Dali, în Expoziția de Grafică și Sculptură Europeană

Licitația unei Colecții de Grafică și Sculptură Europeană va avea loc online, pe 25 ianuarie a.c., pe Platforma Artmark Live. Până atunci, pasionații de artă pot admira, în regim gratuit, litografiile la Palatul Cesianu-Racoviță, în intervalul orar 10:00-20:00. 

Inedit: spectacolul „#acedesiguranță” se va juca pe scenă și pe TikTok 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe