Newsflash
Cultură

Lisabona lui Eliade şi Fenomenul Piteşti

de Dr. Mihail MIHAILIDE - oct. 18 2013
Lisabona lui Eliade şi Fenomenul Piteşti

„În ţara-n care gândul n-are glas, mai liber sunt cu mâinile legate.“*  

   Lisabona lui Eliade este titlul sub care revista „Memoria“ (nr. 3/2013) publică textul unei conferinţe a cunoscutului critic şi istoric literar portughez João Bigotte Chorão. Traducerea impecabilă aparţine dnei Micaela Ghiţescu, directorul „revistei gândirii arestate“. „Viaţa medicală“ a considerat ca o datorie plăcută semnalarea acestei publicaţii încă de la înfiinţare, gândul fiindu-ne, de fiecare dată, la dr. Banu Rădulescu, medicul-scriitor care a fondat-o. După cum poate se ştie, Mircea Eliade a îndeplinit funcţia de consilier cultural al României în capitala lusitană, între anii 1941 şi 1945, după ce îşi încheiase aceeaşi misiune la Londra. Conferinţa lui J. B. Chorão se referă la ceea ce a însemnat experienţa eliadescă în Portugalia, ţară cu o interesantă istorie, limbă şi cultură, mai ales aceasta din urmă atrăgându-l în mod deosebit pe Mircea Eliade. Amănunte, în Jurnalul portughez. Călătorind prin oraşe din această ţară, şi-a propus lectura în original a unor autori lusitani, şi şi-ar fi dorit să scrie un eseu despre Camões, poetul naţional, asemuit pentru opera sa cu Homer. L-a preocupat expresia saudade – pentru Eliade, un sentiment afin dorului românesc. Conferenţiarul menţionează conservarea memoriei lui Mircea Eliade în capitala ţării, dar şi în Cascais, oraş vechi, pitoresc, prin plăci memoriale puse pe casele ce l-au găzduit pe marele istoric al religiilor.
   Zguduitor este, chiar şi pentru cititorul informat, articolul Fenomenul Piteşti din perspectiva actualităţii, semnat de Gheorghe Boldur-Lăţescu. Autorul este un supravieţuitor al reeducării prin tortură aplicată la penitenciarul Piteşti, apoi şi în alte închisori politice comuniste din România. Debutul articolului rememorează antecedentele Fenomenului Piteşti, consumate la Suceava în 1948, când, sub presiunea poliţiei politice de atunci, s-a format un grup de studenţi având, chipurile, convingeri comuniste (ODCC). Se încerca aplicarea metodelor de reeducare imaginate de pedagogul sovietic Makarenko. În esenţă, era vorba de transformarea, prin propagandă, presiuni psihologice şi violenţă, a tinerilor delincvenţi de drept comun în unelte docile sistemului. Dacă la Suceava, metodele au fost nonviolente – lectura unor lucrări propagandistice, promisiuni de reducere a pedepsei pentru cei care aderau la ideile comuniste –, la Piteşti, subiecţii erau deţinuţi politici, iar metodele au fost în exclusivitate violente – tortură sub cele mai variate forme, de la cele fizice, de o inimaginabilă cruzime, până la exterminare, în urma bătăilor. De asemenea, „demascările“ urmăreau înjosirea, renegarea credinţei şi a valorilor tradiţionale, distrugerea personalităţii deţinutului. Lideri au fost studenţii legionari Al. Bogdanovici şi Eugen Ţurcanu, de conivenţă cu Alexandru Nikolski, Gheorghe Pintilie, Marin Jianu, Iosif Nemeş ş.a., căpetenii ale Securităţii. Nefiind posibilă intrarea în detaliile acestui adevărat studiu asupra „apocalipsei Piteşti“, ne mărginim la a cita subtitlurile, într-o oarecare măsură sugestive pentru conţinut: „Fenomenul Piteşti şi spălarea creierului la nivelul întregii populaţii“, acţiune reuşită într-o mare proporţie în Uniunea Sovietică, şi „Efectele postrevoluţionare ale fenomenului Piteşti“, fiind vorba de reziduurile propagandei şi dezinformării asupra populaţiei ţării noastre, după evenimentele din decembrie 1989. În corelaţie tematică sunt, cu textul anterior citat, următoarele două: „Coşmarul amintirilor“, de Victor Gaidamut (epopeea unei familii de români refugiaţi din Basarabia, deportaţi apoi în Bărăgan, suferinţa autorului, în calitate de fiu al unei familii care se salvase deportării în Siberia etc.) şi „Din viaţa deţinutului politic Dumitru Gh. Bîrjovanu“, copil de ţăran mijlocaş, ajuns preot, peregrin prin puşcării comuniste, inclusiv „reeducat“ la Piteşti.
   Revista „Memoria“ publică în continuare fragmente din raportul final „Analiza dictaturii comuniste din România“ – capitolele despre rolul consilierilor sovietici, prezenţi în toate sectoarele de activitate, de la cele economice la cele culturale, în comunizarea ţării.  Alexandru Zub, membru al Academiei Române, semnează articolul „In memoriam Alexandru Ivasiuc (1913–1977)“, scriitor şi student un număr de ani la Medicină şi Filosofie, condamnat politic cu „stagiu“ la penitenciarul Jilava, trimis în lagăre de muncă şi supus domiciliului obligatoriu după eliberarea din detenţie. Scriitorul şi istoricul acad. Alexandru Zub l-a cunoscut pe Ivasiuc în recluziune. Interesantă este şi recenzia făcută de Al. Zub cărţii „Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!“ E vorba de lucrarea cunoscutului ziarist de la radio Vocea Americii şi Europa Liberă, carte apărută la Polirom în 2012. Acestea nu sunt însă singurele cărţi recenzate, cititorul le va descoperi şi pe următoarele (ex. „Basarabia necunoscută“, de Iurie Colesnic, „Memoria stigmatelor“, de Lăcrămioara Stoenescu – 22 de interviuri luate unor victime ale comunismului –, „Poeţi după gratii“ – o antologie a 71 de poeţi, foşti deţinuţi politic).

Notă autor:

*Mottoul articolului „Poezia închisorilor comuniste – O epopee a suferinţei şi a salvării“, recenzie a antologiei „Poeţi după gratii“ (volum de 640 de pagini, apărut la editura „Mânăstirea Petru Vodă“, 2010), prezentare semnată de Alexandru Marchidan, în „Memoria“ nr. 3/2013, p.103–113.
Versurile reproduse aparţin poetului Ion Omescu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe