Newsflash
Cultură

Lecţia poloneză

de Dr. Raluca BULEA - iul. 5 2013
Lecţia poloneză
   Istoria Poloniei nu a fost una liniştită. E o poveste pe care o cunoaştem prea bine. Teritoriile lor, ca şi ale noastre, au fost mereu râvnite de puternicii din jur, cu consecinţe dramatice. În acelaşi timp însă, polonezii sunt binecunoscuţi ca fiind oameni curajoşi, greu de supus, care în adâncul fiinţei lor nu s-au resemnat niciodată în faţa cotropitorilor. Stăpânirea absolută sau numai ideologică i-a făcut întotdeauna să se revolte şi să caute modalităţi de a rezista, de a nu-şi pierde identitatea şi, în final, de a se elibera. Este ceva în spiritul lor care îi împinge spre acest mod de acţiune. Iar efectele sunt ştiute de o lume întreagă.
   Păstrând aceeaşi manieră de a face lucrurile, ceva mai puţin obişnuită şi greu încadrabilă în canoanele cunoscute, promovând o atitudine activă şi de implicare în cotidianul comunităţii, Institutul Polonez din Bucureşti ne-a surprins, nu de puţine ori, cu activităţi culturale atipice, care ies în întâmpinarea publicului. De această dată, iniţiativa lor, realizată cu sprijinul Primăriei sectorului 6 prin Centrul Cultural European, al Institutului Culturii Urbane şi Şcolii de Pictură Murală din Gdansk, printr-un proiect cofinanţat din fondurile Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional al Republicii Polone, în cadrul programului de promovare a culturii poloneze în străinătate, şi-a propus să ofere locuitorilor unui cartier mai excentric al Capitalei noastre o formă de artă care să le fie la îndemână şi cu care să se identifice, pentru ca în acest fel să nu mai fie constrânşi să ajungă în centrul oraşului pentru a se putea bucura de frumos. Aşa a luat naştere pictura murală localizată pe unul din pereţii exteriori ai imobilului din bd. Iuliu Maniu nr. 128–134, în cartierul Militari, marcând în acest fel o contribuţie tipic poloneză la ceea ce înseamnă cultura urbană în secolul XXI.
   Vernisajul a avut loc la 15 iunie, în prezenţa ES Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, a Mayei Wawrzyk şi Nataliei Mosor, conducătoarele Institutul Polonez din Bucureşti, a Barbarei Sroka, director adjunct al Institutului Culturii Urbane din Gdansk, a unui reprezentant al Primăriei sectorului 6, precum şi a artiştilor Justyna Posiecz-Polkowska, Anna Taut şi Wojciech Wozniak (îndrumaţi de profesorul Jacek Zdybel de la Academia de Arte Frumoase din Gdansk) – responsabili de imaginea care de acum încolo va putea să fie admirată de toţi cei care, dintr-un motiv sau altul, locuitori ai zonei sau trecători ocazionali, vor fi în zona pieţei şi a staţiei de metrou Gorjului.
   Ideea unui proiect de asemenea anvergură, care ar putea fi doar primul dintr-o serie mai lungă, a apărut cu ocazia aniversării, în 2013, a 20 de ani de la semnarea Tratatului cu privire la relaţiile prieteneşti şi de cooperare dintre Republica Polonă şi România. În acest context, s-a dorit realizarea unui simbol care să dureze peste timp şi care să stea mărturie despre legătura celor două popoare şi despre sprijinul oferit de români polonezilor în momente dificile ale istoriei. Toate aceste elemente sunt incluse, simbolic, în grafica picturii: fondul este al tricolorului românesc, ce întruchipează o apă pe care, deşi fragilă, înaintează o barcă de hârtie viu colorată, prezentând motive populare poloneze, ca reprezentare a diversităţii celor care au fost ajutaţi la un moment dat şi care lasă în urmă o undă în culorile drapelului polonez, alb şi roşu. Proprietarii apartamentelor din imobilul astfel împodobit (după ce trecuse şi prin lucrările de reabilitare termică) s-au arătat încântaţi de noul aspect al clădirii în care locuiesc.
   Privind zona în ansamblu, diferenţa este izbitoare între blocurile cu tencuiala coşcovită, cu terne nuanţe de gri, pe care de fapt nici nu le mai observi, şi o clădire curăţată şi înfrumuseţată în felul acesta. Şi ne-ar prinde foarte bine dacă în Militari – dar şi în alte cartiere cu arhitectură de acelaşi fel – s-ar înmulţi faţadele astfel împodobite. Şi la Gdansk, locul unde a luat naştere acest curent în Polonia, totul a pornit cam în acelaşi mod, de la o aniversare, cea a unui mileniu de existenţă a oraşului, în 1997. Pentru acea sărbătoare a fost organizat un festival internaţional de picturi murale, de Rafal Roskowinski, pionier în acest domeniu. Proiectul a luat amploare în 2009, când Gdanskul şi-a lansat candidatura pentru a fi capitală culturală europeană în 2016. Urmarea este că, în prezent, cartierul Zaspa, de unde a plecat iniţiativa poloneză, se mândreşte cu 40 de picturi pe pereţii blocurilor, unele abordând teme istorice, dar nu numai, iar locuitorii sunt bucuroşi să fie ghizi pentru turiştii interesaţi să le descopere. Vedem în acest mod cum mărturiile unei perioade deloc vesele pot să fie aduse în actualitate şi transformate în aşa fel încât să se lege de ele noi amintiri şi motive de mândrie. Este, fără îndoială, o lecţie din care avem destule de învăţat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe