Newsflash
ACTUALITATE Hi-tech & Gadgets Știri

Software care automatizează procesul de eliberare a medicamentelor în farmacii, și în România

de Florentina Ionescu - nov. 6 2023
Software care automatizează procesul de eliberare a medicamentelor în farmacii, și în România

Statisticile arată că 163.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană din cauza erorilor de medicație. Recent a fost lansată wisepharm, soluție software care automatizează procesul de eliberare a medicamentelor în farmacii.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 163.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană din cauza erorilor de medicație. Printre cele mai comune erori se numără eliberarea unui medicament greșit, a unei doze incorecte, precum și eșuarea în a se identifica interacțiunile dintre medicamente sau contraindicații. 

Totodată, erorile de medicație pot fi cauzate de oboseala lucrătorilor din domeniul sănătății, lipsa personalului, pregătire insuficientă sau furnizarea de informații greșite pacienților, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Problema erorilor de medicație a devenit atât de acută încât, în 2017, Organizația Mondială a Sănătății a lansat o inițiativă globală de contracarare, aceasta fiind doar a treia acțiune globală lansată de OMS cu scopul creșterii siguranței pacienților, după inițiativa „Îngrijirea curată este îngrijire sigură”, referitoare la igiena mâinilor, lansată în 2005, și inițiativa „Chirurgia sigură salvează vieți”, lansată în 2008. 

Cum ar putea fi reduse erorile de medicație 

Potrivit unui sondaj comandat de „Acțiunea Colaborativă Europeană privind Erorile de Medicație și Trasabilitatea”, farmaciștii din Uniunea Europeană consideră că reducerea erorilor de medicație poate fi realizată cu ajutorul sistemelor de trasabilitate, precum prescripția electronică, supravegherea erorilor de medicație și sistemele de administrare a medicamentelor cu coduri de bare.

În tot acest context, High-Tech Systems & Software (htss), companie specializată în furnizarea de soluții software pentru industria sănătății, a lansat wisepharm. Aceasta este o soluție software de management a farmaciilor, concepută pentru a îmbunătăți precizia și eficiența în procesul de eliberare a medicamentelor. 

Transformarea digitală a farmaciilor, mai aproape de realitate 

Evenimentul de lansare a avut loc în București, la sediul Microsoft, partenerul wisepharm în această inițiativă strategică. Prin intermediul parteneriatului, se face un pas esențial spre obiectivul de a aduce inovația și tehnologia de vârf în industria farmaceutică, facilitând transformarea digitală a farmaciilor. Peste 150 de farmaciști, manageri și proprietari de farmacie au participat la lansarea wisepharm și au testat capabilitățile noului produs software. 

„Cu ajutorul wisepharm, farmaciștii pot oferi servicii personalizate de cea mai înaltă calitate. Farmacia nu este un magazin, nu eliberează orice fel de produse ci eliberează medicamente. Acestea conțin substanțe care ne fac bine dar care ne pot face și foarte mult rău dacă nu sunt administrate corespunzător sau dacă le amestecăm într-un mod în care nu ar trebui. În nomenclatorul medicamentelor de uz uman al ANMDMR sunt prezente peste 30.000 de produse iar un farmacist, oricât de bine pregătit ar fi, nu poate reține pe de rost indicațiile terapeutice sau contraindicațiile a zeci de mii de medicamente. Aici intervine wisepharm și rolul său de asistent virtual al farmacistului, fiind programat să lanseze avertismente cu privire la dozajul potrivit și la posibilele contraindicații între medicamente. Totodată, wisepharm facilitează preluarea rețetelor electronice și integrează sistemele de administrare a medicamentelor cu coduri de bare, soluții optime așteptate la nivel internațional de farmaciști”, afirmă Ana Gavrilă, Pharma & Retail Product Director în cadrul htss. 

Modul de e-commerce integrat

Mai mult decât atât, modulul de e-commerce integrat în wisepharm reprezintă un adevărat portal de farmacie online, cu o componentă puternică de configurare a magazinului online, care va permite farmaciilor să implementeze politici moderne de atragere a clienților din mediul virtual. 

„Pentru pacienți, wisepharm deschide ușa către o experiență complet nouă în farmacii. Înțelegem că pacienții au nevoie de siguranță și încredere în ceea ce privește tratamentele lor. Cu ajutorul wisepharm, pacienții pot avea certitudinea că farmacistul lor are acces la cele mai avansate tehnologii pentru a asigura tratamentele potrivite. Sistemul contribuie la o mai bună înțelegere a concentrațiilor și compatibilității medicamentelor, permițând pacienților să primească informații relevante și să evite potențiale interacțiuni periculoase. wisepharm este un partener de încredere pentru pacienți, concentrându-se pe nevoile și îngrijirea lor ca prioritate. Astfel, aceștia pot aborda procesul de tratament cu încredere și siguranță”, adaugă Ana Gavrilă. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe