Newsflash
OPINII

La marginea Capitalei şi a societăţii

de Dr. Al. TRIFAN - mar. 7 2012
La marginea Capitalei şi a societăţii
   Atitudinea comunităţii faţă de alienaţi a fost multă vreme aceea de a-i izola, împreună cu cerşetorii, în locuri de unde nu puteau speria cetăţenii cuminţi. Unul dintre acestea a fost, pentru împrejurimile Bucureştiului, Spitalul Mărcuţa, care a făcut din acest ospiciu al smintiţilor şi institut de alienaţi subiectul monografiei cu acelaşi nume, semnate de dl dr. Pantelimon Miloşescu, un vechi colaborator al publicaţiei noastre. Vom începe prin a-i mulţumi autorului pentru relansarea apelativului „smintiţi“, care poate înlocui eufemic şi mai tolerant cuvintele „nebuni“ şi „schizofreni“. Cartea ne reaminteşte că azilul de alienaţi de la Mărcuţa, o veche mânăstire, a fost înfiinţat în deceniul al patrulea al secolului XIX, perioadă în care Occidentul european îşi „găzduia“ de peste un secol alienaţii şi cerşetorii în locuri de tristă celebritate: Bedlam în Anglia, Bicêtre în Salpetrière în Franţa etc.
   Volumul dlui dr. Pantelimon Miloşescu se poate împărţi în două. Prima parte se referă la datele istorice legate de Mânăstirea Mărcuţa. Aici, un amator de cronici găseşte numeroase informaţii, unele documentare, altele anecdotice, multe purtând chiar pecetea umorului. Destinele aşezământului, înainte de a fi legate de soarta alienaţilor, s-au împletit cu organizarea lazaretelor din epidemiile care au bântuit în ţara noastră de-a lungul secolului XIX, mai importantă fiind epidemia de ciumă de la sfârşitul războiului ruso-turc (1828–1829). Cea de-a doua parte conţine informaţii interesante privitoare la asistenţa medicală din acest lăcaş pentru alienaţi. Se expune pe larg biografia doctorului Nicolae Gănescu, primul medic de aici. Începutul modest de nouă paturi, care funcţionau în jurul anului 1840, cunoaşte o creştere de până la 950 de paturi existente la sfârşitul Primului Război Mondial. Aceasta face ca ospiciul de alienaţi de la Mărcuţa să reprezinte cel mai mare spital de boli psihice la cumpăna secolelor XIX şi XX. Autorul face să defileze în memoria noastră elita întemeietorilor specialităţii. Primul dintre reprezentanţii acesteia este prof. dr. Alexandru Şutzu care, la Ospiciul Mărcuţa, a pus bazele acestei noi ramuri medicale. Iniţiind activitatea didactică, acest înaintaş a fost urmat de o figură şi mai proeminentă: aceea a prof. dr. Alexandru Obregia, care nu numai că a condus spitalul Mărcuţa în perioada sa de vârf, dar a ctitorit două unităţi la vremea aceea moderne – Spitalul Socola din Iaşi şi Spitalul Central de Boli Nervoase de la Bucureşti.
   La sfârşitul cărţii, autorul cedează sentimentalismului, oferindu-ne o pagină şi jumătate în care face ca Mărcuţa să vorbească prozopopeic şi antropomorfic.
   Ajungând la ultima pagină a acestei documentate lucrări, suntem tentaţi să ne punem întrebarea: Oare ce legătură există între antecesorii noştri, care tratau „neputincioşii“ şi „smintiţii“, şi noi, artizanii neuroştiinţelor şi psihiatriei clinice moderne? Răspunsul pe care-l dăm este că de la ei am învăţat să vorbim „omeneşte“ cu alienaţii, să ne înfrânăm repulsia şi chiar teama faţă de unii dintre aceştia şi să ne cizelăm empatia în aşa măsură încât să nu renunţăm să-i considerăm semeni ai noştri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe