Newsflash
Știri

IOB: Copacul Luminii, mesaj de speranță pentru pacienții oncologici

de L. Budin - iun. 6 2022
IOB: Copacul Luminii, mesaj de speranță pentru pacienții oncologici

Fundația Renașterea și Institutul Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București (IOB), cu sprijinul MSD România, au inaugurat, pe 5 iunie, Copacul Luminii, o instalație urbană modernă.

Se marchează astfel Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, celebrată pentru prima dată în România, se arată într-un comunicat.

copac-lumina

Instalația artistică este menită să transmită un mesaj de speranță pacienților care trăiesc cu acest diagnostic, chiar în spațiul în care se confruntă cu impactul bolii și caută sensul poveștii lor oncologice, se arată într-un comunicat.

Anual, peste 20.000 de internări în regim de spitalizare de lungă durată sunt înregistrate la Institutul nostru. Personalul IOB înțelege foarte bine ce înseamnă lupta pentru speranță și viață a pacienților noștri, pe parcursul fiecărei zile din cele peste 116.000 zile de spitalizare însumate, și luptăm împreună cu ei, zi după zi. Dacă analizăm care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer pentru care pacienții ni se adresează, vedem că 6 din 10 (...) sunt legate de tumori ale sânului sau de patologii oncologice ale sistemului genital (...). În prezent, ne confruntăm cu o creștere a complexității cazurilor oncologice, pe fondul pandemiei, pacienții prezentându-se târziu la medic”, a spus dr. Bogdan Tănase, directorul IOB. 

Creat de arhitectul Florin Cobuz și echipa Nod Design Lab, Copacul Luminii este lucrat dintr-o combinație de metal și plexiglas reciclat. Lumina pe care acesta o reflectă, la contactul cu razele soarelui, este o metaforă a speranței de care pacienții oncologici au nevoie, pentru a parcurge calea de la diagnostic la tratament. 

Culorile frunzelor sunt la rândul lor o metaforă a tuturor nuanțelor pe care lupta împotriva cancerului le poate căpăta. Împreună cu razele soarelui, frunzele copacului creează o aură de lumină, simbol al energiei lor bune, de la care se pot încărca și cei ce au nevoie de susținere și optimism, se subliniază în comunicat.

Cel mai adesea vorbim despre povara cancerului foarte tehnic, în cifre și procente. Am dorit de aceasta dată să aducem alături de pacienți mesajul optimist pe care doar arta îl poate rosti cu atâta sensibilitate și creativitate. Instalația urbană Copacul Luminii este o metaforă a vieții supraviețuitorilor de cancer și a modului în care energia acestora se propagă în jur ca o aură, odată cu lumina zilei. Cu fiecare nou răsărit, ce echivalează cu ideea de speranță, lumina supraviețuitorilor continuă să existe în acest spațiu aproape magic. Această expresie artistică a speranței poate susține pacienții nou diagnosticați să își redefinească experiența cu cancerul, să accepte diagnosticul, să se adapteze și să continue cu dârzenie confruntarea cu boala. Un diagnostic de cancer, astăzi, nu trebuie să fie o sentință”, a subliniat Mihaela Geoană, Președinte Fundația Renașterea.

Proiectul urban Copacul Luminii face parte și dintr-un demers amplu de mobilizare, pentru crearea unui ecosistem social de sprijin larg, pentru a îmbunătăți calității vieții pacienților oncologici. Susținerea persoanelor cu cancer, atât la nivelul comunității, din partea familiei, prietenilor, colegilor, cât și la nivelul societății în ansamblu este esențială.

În lupta cu cancerul e nevoie și de metafore, de simboluri care sa dea speranța și să motiveze pacienții de-a lungul parcursului lor oncologic complex și de durată de cele mai multe ori. Este important ca pacienții să știe că progresul științific înregistrat în ultimele decade în tratarea cancerului este semnificativ și că astăzi au acces la tratamente inovative pentru tot mai multe forme de cancer, care pot crește supraviețuirea și calitatea vieții. Ca o paralelă cu arta, în spatele acestor noi tratamente stau nu doar rigoarea și efortul, ci și creativitatea cercetătorilor în a găsi abordari și solutii terapeutice noi. Copacul Luminii canalizează speranța pe care o avem cu toții, pacienți, medici, autorități, de a crește supraviețuirea în cancer și a reduce discrepanțele care există între România și restul țărilor europe în această privință”, a declarat Kostas Papagiannis, managing Director MSD Romania.

Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, marcată la 5 iunie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe