Newsflash
Cultură

Invenţiile unui geniu

de Demostene ŞOFRON - ian. 21 2022
Invenţiile unui geniu

Prin multitudinea preocupărilor sale, Leonardo da Vinci a fost și va rămâne omul înaintea timpului său.

Da Vinci 2

S-au scris și se scriu pagini întregi despre pictorul, sculptorul, inventatorul, inginerul sau omul de știinţă Leonardo da Vinci. Studiile și schiţele sale reprezintă proiecte îndrăzneţe și inedite, multe dintre ele stând la baza invenţiilor deja contemporane nouă.  Pornind de la aceste aspect, Casa de Cultură a Studenţilor „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca găzduiește expoziţia „Leonardo da Vinci – Invenţiile unui Geniu”, în contextul marcării a 570 de ani de la nașterea acestuia.

Sunt expuse 45 de modele din lemn ale invenţiilor proiectate acum 500 de ani de Leonardo da Vinci, realizate manual, graţie măiestriei familiei Niccolai. Sunt piese ce provin din colecţia Muzeului Leonardo da Vinci de la Florenţa, toate în perfectă stare de funcţionare. Modelele expuse sunt ușor de delimitat, fiind grupate în mai multe categorii: mașini zburătoare, mașini de război, mașini pentru ape și terenuri, alte invenţii și inovaţii.

Da Vinci 1

Desenele și schiţele lui Leonardo da Vinci au folosit la conceperea primului vehicul blindat de asalt, tancul, a elicopterului sau mitralierei (design unic și simplu pentru acea vreme, constând din trei șiruri de câte 11 ţevi montate una peste alta). Și tot schiţele sale au stat la baza proiectării podului rotativ, a parașutei (având 12 braţe lăţime și 12 braţe înălţime, dispozitivul putea permite unui bărbat, potrivit celor scrise de da Vinci, să sară de pe o structură pe alta fără să se rănească), anemometrului sau a cunoscutei Viola Organista. Modele ale tuturor acestora, dar și ale Camerei obscure, catapultei și Ceasului lui da Vinci, alături de alte exponate pot fi vizitate în cadrul expoziţiei din Cluj-Napoca, inaugurată luna aceasta.

Da Vinci 6

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe