Newsflash
Interviuri

Visurile asigură viitorul

de Iftimie NESFÂNTU - iul. 1 2013
Visurile asigură viitorul

Dr. Adrian CotîrleţÎn perioada 27–29 iunie 2013, se va desfăşura ediţia a opta a Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti, eveniment la care săptămânalul „Viaţa medicală“ este partener media principal. Pentru mai multe detalii, am vorbit cu dr. Adrian Cotîrleţ, managerul spitalului.

 

   Iată că ne aflăm înaintea unei noi ediţii a Zilelor medicale ale spitalului pe care îl conduceţi. Ce v-a determinat să mergeţi mai departe cu acest proiect, de la an la an?
   – Vă amintiţi, cred, cum după a doua ediţie vă spuneam că probabil o să ne oprim. Cunoaşteţi dificultăţile de atunci şi eforturile colectivului din spital, în lupta cu inerţiile. Am realizat însă că odată ce a fost declanşată „reforma spitalului“, dacă se poate numi aşa, ea nu mai putea fi oprită. Eram ca o navă, care fusese pusă în mişcare. Nu ne mai rămânea decât să o pilotăm cât mai bine cu putinţă. Curând am înţeles că Zilele medicale erau unul dintre motoarele acestei nave.
   E frumoasă parabola, însă o să vă rog să exemplificaţi.
   – Cunoaşteţi chirurgii, unii dintre ei profesori universitari, care au venit la Moineşti, au făcut operaţii aici în premieră. Ei bine, acele operaţii au devenit activitate curentă în spital, au beneficiat de ele zeci şi sute de bolnavi, rezultatele obţinute au constituit baza unor lucrări comunicate la congrese internaţionale şi publicate. Poate vă amintiţi cu câte emoţii am realizat, la Zilele medicale, prima conferinţă de telemedicină Moineşti–Paris. Pornind de la acele încercări, telemedicina a devenit ceva obişnuit pentru activitatea noastră de zi cu zi. Şi anul acesta, intervenţiile chirurgicale din blocul operator vor fi transmise în direct în sala de conferinţe de la Slănic Moldova, unde se desfăşoară conferinţa propriu-zisă. Participanţii vor putea discuta cu medicii în timpul operaţiilor sau explorărilor funcţionale, întrebările vor primi pe loc răspunsuri. Este o experienţă complexă, presupune participare activă şi generează urmări benefice şi pentru cadrele medicale din spital şi pentru invitaţii din alte centre universitare, din ţară ori din străinătate.
   Aţi introdus încă de la început în structura acestei reuniuni şi o zi a asistenţilor medicali. Care era rostul ei?
   – Activitatea din spital nu ţine numai de medici, ci şi de asistenţii medicali. Ţine de echipă. Peste tot în lume este aşa. Noi n-am făcut decât să punem în practică ideea, astfel încât ceea ce se vede în sala de conferinţe să fie cât mai aproape de ceea ce întâmplă în secţiile spitalului, în ATI, în sălile de operaţie. De altfel, toţi invitaţii din afară, din Iaşi, Constanţa, Bucureşti, din străinătate operează cu asistenţii medicali din spitalul nostru şi am primit doar cuvinte de laudă la adresa profesionalismului echipei. Astfel de momente mobilizează oamenii, eforturile, pregătirea lor este văzută, apreciată.
   Ce noutăţi vor fi la ediţia din acest an?
   – Aş dori să subliniez doar o idee pornită din anii trecuţi şi dusă acum mai departe: medicii tineri, care în loc să plece în Franţa sau în Anglia au ales să vină la Moineşti, au libertatea şi sunt încurajaţi să invite profesori, colegi din ţară şi din străinătate, la acest eveniment. Pentru fiecare este o posibilitate de a creşte în ochii lui şi în ochii celorlalţi. Astfel, pot spune cu mândrie că Spitalul din Moineşti are şanse reale de a intra în colaborări, programe de cercetare din toată lumea. Aceste izbânzi individuale – mă refer la medicii tineri – nu se adună liniar, se înmulţesc şi dau imaginea spitalului nostru de mâine, de peste un an, cinci, zece. Visurile medicilor tineri asigură viitorul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe