Newsflash
Interviuri

Prof. dr. Bogdan Timar: „Telemedicina poate augmenta actul medical tradiţional”

de Florentina Ionescu - sept. 10 2021
Prof. dr. Bogdan Timar: „Telemedicina poate augmenta actul medical tradiţional”

Medicii de la Centrul de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice al Spitalului „Pius Brînzeu” din Timișoara au dezvoltat o platformă de consultaţii la distanţă, prin telemedicină – telediabet.ro.

Denumire: telediabet.ro
Istoric: Centrul Judeţean de Diabet Timiş, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timişoara a lansat platforma telediabet.ro la jumătatea lunii aprilie 2020. Platforma de telemedicină
ajută pacienţii cu diabet cu sfaturi medicale, facilitând dialogul cu medicii diabetologi.
Probleme identificate:
• Pacienţii cu diabet zaharat pot primi sfaturi de specialitate cu privire la această boală, fără a fi necesară deplasarea la spital sau cabinet.
• Prin telediabet.ro, pacienţii beneficiază gratuit de consultaţii de telemedicină prin videoconferinţă privată, call-center sau corespondenţă prin e-mail.
Descriere soluţie:
• Telediabet.ro este serviciul de telemedicină oferit gratuit oricărui pacient cu diabet de către Centrul de Diabet de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timișoara.
• Pacienţii cu diabet pot intra în contact cu voluntarii platformei prin telefon, Skype sau e-mail.
• În plus, pacienţii cu diabet care au nevoie de asistenţă pot transmite oricând un e-mail pentru a discuta cu unul dintre medicii voluntari din proiect.
Avantaje pentru medici:
• Telediabet.ro reprezintă un pas important în gestionarea cât mai eficientă a problematicii pacienţilor cu diabet din judeţul Timiş pe perioada pandemiei de COVID-19.
• Medicii pot transmite reţeta pacienţilor Centrului de Diabet din Timișoara, la distanţă, prin e-mail sau alte mijloace electronice.

conf.dr.BogdanTimar
Profesorul Bogdan Timar, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, medic diabetolog și administratorul platformei telediabet.ro, spune că implementarea acesteia vine ca urmare a conștientizării de către medicii diabetologi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timișoara a importanţei consultaţiilor la distanţă, în contextul pandemiei de COVID-19.

Avem încrederea că telediabet.ro a facilitat accesul pacienţilor cu diabet
zaharat la servicii medicale de calitate, fără întreruperi.

Ce a stat la baza dezvoltării acestei platforme de telemedicină pentru pacienţii cu diabet zaharat?

Diabetul zaharat este o afecţiune cronică, care necesită îngrijire permanentă, iar întreruperile tratamentului pot avea efecte de nedorit, greu de remediat ulterior. Acești pacienţi s-au dovedit a fi dintre cei mai vulnerabili în timpul pandemiei de COVID-19, având un risc mai crescut de apariţie a formelor moderate sau severe de infecţie cu SARS-CoV-2, comparativ cu populaţia generală.

Practic, aceste două principale motive au subliniat necesitatea dezvoltării unei platforme de telemedicină pentru pacienţii cu diabet zaharat – o platformă structurată de îngrijiri de specialitate prin soluţii de telemedicină care să le ofere continuitate la tratament și sfaturi medicale calificate, din siguranţa propriului cămin, pacienţilor cu diabet zaharat în acest context epidemiologic special.

La Centrul de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timișoara am conștientizat, încă din primele zile ale perioadei de urgenţă de la începutul pandemiei de COVID-19, importanţa implementării unei platforme de consultaţii la distanţă, prin telemedicină, pentru pacienţii noștri și nu numai.

Era necesar ca pacienţii cu diabet zaharat să aibă un acces constant la tratament și la sfaturi medicale de specialitate, dar trebuia ţinut cont și de restricţiile de deplasare, precum și de riscul epidemiologic existent.

Entuziasm maxim pentru crearea soluţiei

Cât a durat dezvoltarea/implementarea acestui serviciu de telemedicină?

Telediabet.ro este serviciul de telemedicină oferit gratuit oricărui pacient cu diabet zaharat, din ţară și nu numai, de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timișoara. Ideea implementării serviciului de telemedicină a apărut încă din primele zile ale stării de urgenţă din perioada de debut a pandemiei de COVID-19 în România.

Prima versiune a platformei a fost implementată în aproximativ două săptămâni, o reușită care nu ar fi fost posibilă fără entuziasmul echipei de medici și educatori în diabet implicaţi. Aceștia au participat voluntar în toate etapele proiectului.

Având în totalitate infrastructura și logistica puse la dispoziţie de către
spital, precum și resursa umană calificată, costurile de funcţionare a
serviciului sunt minime.

Nu ar fi fost, de asemenea, posibilă fără implicarea energică a conducerii executive a spitalului, managerul spitalului fiind unul dintre promotorii proiectului telediabet.ro și membru al echipei de implementare.

O componentă decisivă ce a făcut posibilă implementarea într-un orizont de timp atât de strâns a proiectului a fost și adoptarea la nivel central a unor măsuri adecvate contextului epidemiologic cu privire la organizarea acordării asistenţei medicale în ambulatoriu: legiferarea posibilităţii de acordare a asistenţei medicale prin telemedicină, precum și posibilitatea eliberării de prescripţii medicale fără a fi necesară semnarea serviciilor cu cardul de sănătate.

Finanţare de unde aţi obţinut?

Oferirea accesului la platforma de telemedicină cu titlu gratuit pentru utilizatori a fost posibilă prin sprijinul spitalului, care a pus la dispoziţie întreaga infrastructură și logistica necesară implementării proiectului, precum și prin participarea voluntară a medicilor implicaţi în program.

Astfel, având în totalitate infrastructura și logistica puse la dispoziţie de spital, precum și cea mai valoroasă resursă în cazul acestui tip de serviciu – resursa umană calificată, participând voluntar în proiect – costurile de funcţionare a serviciului sunt minime, permiţând oferirea serviciilor de telemedicină gratuit, oricărui pacient doritor.

Accesul pacienţilor cu DZ la servicii de calitate

Cum aţi descrie telediabet.ro pe scurt, în ceea ce privește avantajele pentru pacienţi?

Noi, cei care formăm echipa telediabet.ro, sperăm că acest serviciu a contribuit la creșterea calităţii îngrijirii diabetului în ţara noastră în acest moment de grea încercare pentru întreg mapamondul.

Avem încrederea că telediabet.ro a facilitat accesul pacienţilor cu diabet zaharat la servicii medicale de calitate, fără întreruperi din cauza riscului epidemiologic crescut, generat de eventuale deplasări prevenibile în timpul pandemiei de COVID-19.

Ce speranţe aveţi pentru viitor?

Sperăm să putem continua proiectul telediabet.ro și după trecerea pandemiei, având convingerea că, în special pentru pacienţii cu diabet zaharat, un sistem de telemedicină poate augmenta actul medical tradiţional. El poate fi folosit complementar consultaţiei medicale clasice, aducând plus de valoare și eficienţă îngrijirii sănătăţii pacienţilor noștri.

Material realizat cu sprijinul FreshBlood HealthTech

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe