Newsflash
Interviuri

Medicină şi politică în Cairo

de Vlad MIXICH - aug. 23 2014
Medicină şi politică în Cairo

   Nimeni nu bea un strop de apă. Nimeni nu mănâncă. Sunt 40 de grade la umbră, dar arabii din Cairo sunt ocupaţi să reziste postului negru din Ramadan. Doar seara, când soarele cade rapid sub orizont ca o cărămidă fierbinte, străzile se animă. Atunci e cina de Iftar, când prietenii, familiile, vecinii lasă totul pentru a se aşeza în jurul mesei. La 18:54 fix posturile de televiziune încep să transmită rugăciunea de la apusul soarelui. Oraşul vuieşte de chemările muezinilor. Mesele sunt scoase în stradă şi arabii aşteaptă cuminţi, cu hrana la umbra nasului, sfârşitul rugăciunii. După cinci minute, cu toţii încep să mănânce. Încep să zâmbească. Încep să vorbească.   Într-un astfel de timp l-am întâlnit la Cairo pe dr. Hussein Gohar. Medicul face parte din elita intelectuală a capitalei Egiptului şi locuieşte într-unul dintre blocurile aflate pe malul Nilului. Vara, Cairo are culoarea nisipie a deşertului, dar apartamentul doctorului Gohar, aflat la ultimul etaj al clădirii în care funcţionează şi spitalul pe care îl conduce, e viu colorat. Pe lânga mica seră interioară din mijlocul camerei principale, terasa lui oferă cea mai frumoasă privelişte asupra Nilului pe care am văzut-o în timpul petrecut în Egipt.

 

 

Spitalul în care suntem este o afacere de familie?
Dr. Hussein Gohar: Da. Bunicul a fost şi el ginecolog. Tata, care încă practică, e şi el ginecolog. Suntem aşadar trei generaţii care au lucrat în aceeaşi profesie.

 

Şi străbunicul?
Dr. Hussein Gohar: Nu. Vorbim de anii ’20, nu exista atunci o facultate de medicină unde să fi putut învăţa. Bunicul a înfiinţat spitalul în 1947, iar clădirea în care suntem există din 1956. Pe atunci era mai mică decât astăzi, dar tatăl meu, în 1980 a dublat mărimea spitalului şi a introdus mai multe specialităţi.

 

Spitalul este proprietarul clădirii?
Dr. Hussein Gohar: Da.

 

Ginecologul Hussein Gohar a absolvit în 1987 Universitatea din Cairo şi a lucrat ca rezident în chirurgie oncologică la Institutul Naţional de Cancer din Egipt. Apoi a studiat în Marea Britanie la Royal Postgraduate Medical School şi a lucrat în Anglia aproape trei ani. Acolo a devenit membru al Colegiului regal al obstetricienilor şi ginecologilor şi, în 2008, a fost ales fellow al acestui colegiu. În prezent este ginecolog în Cairo.

 
 
 
 
 
Cum funcţionează spitalele de stat şi cele private în Egipt?
Dr. Hussein Gohar: Spitalele de stat sunt fie spitale universitare, fie aparţin ministerului sănătăţii.

 

Există asigurări medicale de stat în Egipt?
Dr. Hussein Gohar: Da. Nu sunt eficiente, dar există. Nu vorbim despre asigurările private de sănătate, ci despre cele de stat. Dar dacă aţi vizita un spital de stat aţi constata că nu v-aţi dori să ajungeţi acolo. În caz de boală, probabil veţi ajunge într-un spital privat şi asta e o mare problemă, pentru că nu toată lumea îşi permite să meargă la un spital privat. În Egipt, aproape toate materialele dintr-un spital privat sunt importate.
 
Asigurarea de stat este obligatorie?
Dr. Hussein Gohar: Da, o parte din veniturile oamenilor merg la asigurarea de stat. Unele spitale de stat oferă servicii medicale gratuite, dar sunt mult sub standardele acceptabile.

 

Deci oamenii plătesc direct într-un spital privat?
Dr. Hussein Gohar: Fie direct, fie prin asigurarea făcută la o companie privată. Mulţi oameni au acum asigurare medicală privată. Cel puţin clasa mijlocie şi bogată au devenit conştienţi de importanţa unei asigurări medicale private şi majoritatea are aşa ceva. Există spitale care lucrează doar cu asigurările de stat, dar cum am mai spus, serviciile lor sunt mult sub standard.

 

Spitalul dumneavoastră are un contract cu o companie de asigurări sau direct cu pacienţii?
Dr. Hussein Gohar: Direct cu pacienţii. Doctorii care lucrează aici au clinicile lor private, unde consultă, şi aici la spital vin şi îşi operează pacienţii. Companiile private fac un contract direct cu individul, iar unele spitale au un contract special cu compania privată pentru a le trata asiguraţii. De pildă, dacă la noi ar veni un pacient cu asigurare BUPA, atunci am avea nevoie de autorizare de la BUPA înainte de a trata pacientul, în timp ce alte spitale au autoritate completă să trateze imediat asiguratul. Alte spitale vor refuza şi îi vor spune pacientului că trebuie să plătească cash şi apoi decontează chiar el de la compania privată de asigurare. Dar spitalele care au contracte cu BUPA pot accepta pacienţi care sunt asiguraţi şi la alte companii sau pacienţi care nu sunt asiguraţi deloc.

 

Care este cea mai mare problemă a sistemului medical din Egipt?
Dr. Hussein Gohar: Că trebuie să plăteşti pentru tot întotdeauna. Nu eşti asigurat. Nu vorbim de acei 5% din populaţie care au asigurare medicală la o companie bună. Vorbim de majoritatea populaţiei. Ei chiar nu au spitale bune unde să meargă, unde să poată fi trataţi decent şi eficient. Aceasta e principala problemă. O alta este educaţia medicală. Facultăţile de medicină acceptă un număr de studenţi mult peste ce îşi permit să pregătească. Astfel că ajungem să avem medici nepregătiţi, fără educaţie serioasă şi aşa ajungem la un declin al calităţii serviciilor medicale, un declin al calităţii administrative din sistemul medical.Totul face parte din deteriorarea generală a ţării. Şi va fi foarte dificil să reparăm asta pe termen scurt.

 

Câte facultăţi de medicină sunt acum în Egipt?
Dr. Hussein Gohar: Nici nu le pot număra, sunt mult prea multe. Şi acceptă un număr uriaş de studenţi, mii în fiecare an în fiecare facultate. Nu avem suficienţi doctori şi în acelaşi timp nu avem suficienţi profesori pentru studenţii la medicină. Aşadar, pregătirea e bună doar în anumite spitale, în majoritatea nu se întâmplă asta. Doctorii nu sunt plătiţi suficient, aşa că ajung să se concentreze pe practica privată pentru a câştiga îndeajuns. Profesorii merg rar să predea studenţilor în spitale pentru că sunt ocupaţi cu clinicile lor private. Astfel avem o educaţie medicală în declin, un stat care nu cheltuie suficient pe spitale, rezultatul fiind spitale slab echipate cu medici prost educaţi.

 

Şi totuşi, dacă cei mai buni medici din Egipt lucrează în sistemul privat, înseamnă că există suficienţi bani care vin dinspre clasa mijlocie şi cea bogată?
Dr. Hussein Gohar: Da. Dar majoritatea nu-şi permite să meargă într-o clinică privată. Sau merg într-o clinică care nu îndeplineşte standardele internaţionale. Există în Egipt spitale de mărimea unui apartament, cu opt paturi, cu aparatură de anestezie foarte veche şi cu un chirurg care face cam totul, iar asistentul său medical face anestezia. Şi totul pentru un preţ mic. Oamenii merg acolo pentru că nu vor să stea pe listele de aşteptare ale unui spital public. Putem numi privată o aşa clinică, dar în realitate serviciile oferite sunt dezastruoase. În ultimii ani am avut atât de multe incidente de spitale care au primit licenţa, au fost inspectate, dar apoi şi-au reînnoit licenţa dând mită şi au continuat. Şi continuă până ce un pacient moare sau apare un accident şi statul e obligat să deschidă ochii şi să inspecteze spitalul. Aşadar, privatul nu e întotdeauna aici alegerea scumpă, uneori oferă preţuri abordabile, dar problema e că nu oferă servicii medicale de calitate.

 

Cât de diferită este patologia pe care o trataţi aici de cea din Marea Britanie?
Dr. Hussein Gohar: Eu lucrez mult cu pacienţi din clasa mijlocie şi bogată şi diferenţele în acest caz nu sunt mari. Sunt mai degrabă diferenţe etnice sau genetice. Endome­trioza, de pildă, e foarte rară în această parte a lumii. Prevalenţa bolilor cu transmitere sexuală nu e atât de mare în Egipt ca în Europa, motivul fiind libertatea sexuală din Europa. Pe de altă parte, în ultimul an văd tot mai des astfel de cazuri pentru că tot mai mulţi oameni din clasele sociale avute fac sex premarital şi au început să rupă aceste tabuuri.

 

Aveţi şi pacienţi săraci?
Dr. Hussein Gohar: Lucrez pro bono cu câteva organizaţii non-guvernamentale. Una dintre ele se ocupă de copii ai străzii care au fost violaţi sau abuzaţi sau au rămas însăr­cinaţi. Şi tratez şi pacienţii care nu-şi permit să plă­tească. Dar asta e o chestie personală, nu e o politică generală în spital. Personal nu cred că banii ar trebui să fie un obstacol între cineva care are nevoie de tratament şi cel care îl poate oferi. Deci dacă cineva nu-şi permite, nu plăteşte şi îl tratezi. Sunt pasionat de fotografie şi toate aceste fotografii pe care le-am făcut sunt expuse şi în spital şi unii pacienţi vor să le cumpere. Nu am intenţionat nicio­dată să fiu fotograf profesionist, deşi cine ştie poate voi renunţa la un moment dat la medicină şi voi face doar fotografie. Dar pacienţii au început să cumpere fotografii şi banii obţinuţi se duc într-un mic fond special pentru pacienţii care nu-şi pot permite să plătească. Eu pot controla doar tariful meu pentru chirurgie sau consul­taţie, dar preţul consumabilelor nu depinde de mine.

 

Care e salariul minim pentru un medic egiptean într-un spital public?
Dr. Hussein Gohar: Nu ştiu exact, dar câteva sute de lire [100 lire egiptene = 14 dolari, n.red.].

 

Şi dacă lucrează şi într-o clinică privată?
Dr. Hussein Gohar: Depinde de specialitate şi de cât de mulţi pacienţi are. Unii pot câştiga foarte mult. Din păcate, drepturile pacientului nu sunt protejate deloc. Văd multe cazuri în clinicile private cu medici incompetenţi şi nimeni nu e dat în judecată. Nimeni nu te supra­veghează. Protecţia pacientului e aproape inexistentă în Egipt.

 

Un ginecolog de succes în Cairo cât câştigă în medie?
Dr. Hussein Gohar: Foarte greu de spus pentru că depinde mult de la caz la caz. În anii ’70, de pildă, erau doar câteva spitale private în tot Cairo. Acum sunt o mulţime. Îmi amintesc când tatăl meu lucra că se întâmpla să aibă 60 de naşteri pe lună. Avea mai mult de 500 de naşteri pe an. Atât face o clinică mică în Marea Britanie. Era enorm pentru un singur medic. Acum nu mai există aşa ceva. Cei mai mulţi dintre noi au într-o lună bună în jur de 8–10 naşteri. În ultimii trei ani vedem şi din ce în ce mai mulţi egipteni mergând să nască în străinătate, în Canada, în Statele Unite. Înainte de Revoluţie 20% dintre pacienţii mei mergeau să nască în Canada sau SUA pentru a primi cetăţenia. Nu şi în Europa pentru că acolo nu există această regulă. Dar în ultimul timp, în practica mea, cifra a crescut până la 60–70%. Şi e scump. Aici ar plăti în medie pentru tot, dar tot, cam 15.000 de lire [2.100 de dolari, n.red.]. Dacă merg în State, plătesc de zece ori mai mult. Dar oamenii o fac pentru a obţine cetăţenia pentru copii, deoarece nimeni nu crede că ţara e stabilă.

 

Cât de frecvent faceţi cezariene?
Dr. Hussein Gohar: Rata mea a fost întotdeauna mică. Eu sunt undeva pe la 12–15%. Au trecut zece ani de când nu cer un tarif mai mare dacă fac cezariană, astfel ca oamenii să nu considere că cezariana e legată de bani. Oamenii cred, în multe ţări şi în Egipt la fel, că li se recomandă cezariană pentru că doctorul vrea să facă mai mulţi bani. Eu spun întotdeauna pacienţilor că cezariana depinde de factorii medicali, dar şi de alţi doi factori externi: contul bancar al medicului şi timpul lui. Dar pe mine nu mă interesează asta, deoarece contul meu nu creşte sau descreşte în funcţie de cezariene, iar timpul meu nu va fi pus în pericol pentru că am clinica şi casa în aceeaşi clădire. Aşadar vei primi cezariana dacă ai tu nevoie de ea, nu pentru că am eu, ca medic, nevoie de ea. Dar în Egipt, în general, rata cezarienelor e de 60–70% în practica privată. În spitalele publice, rata nu e la fel de mare. În plus, la sate şi în oraşele mici majoritatea femeilor nasc natural şi, uneori, acasă.

 

Dacă aţi fi ministrul sănătăţii…
Dr. Hussein Gohar: Nu aş vrea să fiu.

 

…ce măsuri aţi lua?
Dr. Hussein Gohar: Ar trebui alocaţi mai mulţi bani de la buget pentru spitale şi pregătirea medicilor. Şi medicii ar trebui plătiţi îndeajuns.

 

Dar se pare că în Egipt armata e mult mai importantă decât spitalele. Ei au o mulţime de bani.
Dr. Hussein Gohar: Ei au spitalele lor proprii. Armata controlează o bună parte din economie. De aceea au succes. Când a crescut preţul benzinei, au avut autobuze proprii care au început să funcţioneze. Au propriile supermarket-uri, au produsele lor… e ca un stat paralel. De pildă: vrea cineva să construiască un spital aici şi să investească în el? Armata ar fi prima opţiune. Nu există nimeni deasupra lor. Au companiile lor de construcţii în care cei înrolaţi de doi-trei ani vor lucra pentru un salariu mic. Nu le poţi face concurenţă. Arhitecţii fac parte din armată, inginerii, muncitorii fac parte din armată. Ar câştiga orice licitaţie, orice contract. Cele mai multe proiecte care vin în Egipt sunt derulate de armată pentru că ei oferă cele mai ieftine contracte. Dar, trebuie să admit, şi cele mai eficiente.

 

Spitalele armatei sunt curate, bine conduse?
Dr. Hussein Gohar: Unele da. Există unul despre care se spune că ar fi fost construit în timpul războiului din Irak pentru soldaţii americani răniţi sau bolnavi. Şi e un spital foarte bine echipat, au standarde internaţionale, iar armata îşi trimite medicii să practice în Marea Britanie pentru mai mulţi ani. Da. Au medici buni, unele spitale bune. Dar asta ar trebui să se întâmple cu toate spitalele de stat, nu doar cu cele ale armatei.

 

Ce au făcut medicii în aceşti ultimi ani atât de marcaţi de proteste?
Dr. Hussein Gohar: Cred că ar fi putut să facă lucrurile diferit. A fost la un moment dat un protest şi o grevă a medicilor pentru salarii mai mari. Şi s-a decis ca medicii din spitalele de stat să lucreze doar două-trei zile din săptămână în semn de protest. Am fost furios pe acea decizie. Am lucrat şi eu într-un spital public, în Institutul de Cancer. Şi oamenii vin acolo din tot Egiptul şi vor să găsească un pat. Chiar nu-şi doresc să călătorească 1.000 de kilometri pentru a veni la spital unde să afle că medicul nu lucrează pentru că nu e suficient plătit. În felul acesta, oamenii nu vor empatiza cu medicii. A fost o abordare contraproductivă. Dacă vrei să-ţi demonstrezi punctul de vedere, nu vrei ca şi alţii să sufere cu tine. Sugestia mea atunci a fost ca medicii cu clinici private să-şi deschidă clinicile pacienţilor săraci, astfel încât cei care nu pot merge într-un spital public din cauza grevei să poată primi asistenţă gratuită în clinicile private. Dar nu m-a ascultat nimeni.

 

Sunteţi responsabilul pentru relaţii internaţionale al Partidului Social Democrat din Egipt şi unul dintre fondatorii lui. De ce aţi intrat în politică? Nu e un pic periculos acum să faci parte din opoziţia politică în Egipt?
Dr. Hussein Gohar: Am început să fim puţin îngrijoraţi în ultimul timp. Şi cei din Ministerul de Interne sunt însă îngrijoraţi. Diferenţa dintre noi şi ei este că ei au arme, noi nu. Ei sunt ţinta multor critici şi din cauza asta au devenit extravigilenţi.

 

Nu e riscant să faci politică acum în Egipt?
Dr. Hussein Gohar: Într-o anumită măsură. Linia roşie sunt drepturile omului. Cât timp nu vorbeşti despre drepturile omului, nu ar fi atât de supăraţi că criticăm guvernul. Dar când vorbim de încălcarea drepturilor omului, şi sunt multe încălcări, atunci lucrurile se înrăutăţesc. Deci nu aş spune că e periculos, dar cu siguranţă e mai rău decât acum doi ani.

 

Cum aţi caracteriza forma de guvernare din Egipt în prezent?
Dr. Hussein Gohar: Lucrurile sunt foarte confuze acum. Nu ştim încotro ne îndreptăm dar nu pare că ne îndreptăm spre o tranziţie democratică aşa cum credeam. Cu toţi oamenii arestaţi, cu ce se întâmplă în media, lucrurile nu arată ca într-un stat democratic. Rămâne de văzut dacă totul se va transforma într-o dictatură, dar cu siguranţă în prezent Egiptul este un stat opresiv.

 

Dar oamenii obişnuiţi de pe stradă ne-au spus că îl iubesc pe actualul preşedinte, Al-Sisi. Cum de se întâmplă asta?
Dr. Hussein Gohar: Oamenii şi-au pierdut încrederea în guvernarea anterioară a Frăţiei Musulmane, pentru că Morsi a făcut foarte multe greşeli. Apoi, de la îndepărtarea lui Morsi, în ultimul an, media a cântat partitura guvernului şi a armatei. Oamenii şi-au schimbat părerea, căci media a demo­nizat în ultimul an atât pe revoluţionarii care au făcut revoluţia din ianuarie 2011. A demonizat şi Frăţia Musulmană, a demonizat palestinienii. De aceea, oamenii pe stradă îţi vor spune acum că disidenţii merită să fie la puşcărie pentru că au încălcat legea. În plus există un imens sentiment antipalestinian în Egipt pentru că oamenilor li s-a spus că Hamas e Palestina şi că Hamas e braţul armat al Frăţiei Musulmane. Dar astăzi, oamenii în Egipt nu mai vor să moară pentru idei. Vor cu disperare o viaţă decentă şi vor să iasă din sărăcie. Nu ar mai merge după o idee.

 

 

Profil de sănătate Egipt

 

• Speranţa de viaţă: 69/74
• Totalul cheltuielilor pentru sănătate per capita (2012): 323 de dolari
• Totalul cheltuielilor de sănătate ca procent din PIB (2012): 5,0
• Prevalenţa tuberculozei: 29/100.000
• Prevalenţa HIV: 8,1/100.000
• Rata mortalităţii maternale: 45 /100.000
• Hepatita C omoară anual 40.000 de egipteni.
• 1 ‑din 10 egipteni cu vârsta cuprinsă  între 15 şi 59 de ani este infectat cu hepatita C.
OMS
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe