Modul în care s-a schimbat, de-a lungul timpului, felul în care înţelegem fiziologia măduvei spinării, interesul pentru neurologia restauratorie, terapii de viitor în leziunile spinale – sunt câteva din temele discutate de prof. dr. Milan R. Dimitrijevic, de la Baylor College of Medicine – Houston, Texas, în interviul acordat dr. Aurel F. Marin.

"> „Măduva spinării este un sclav al creierului, dar, după producerea unei leziuni, poate deveni stat independent” - Viața Medicală
Interviuri

„Măduva spinării este un sclav al creierului, dar, după producerea unei leziuni, poate deveni stat independent”

de Dr. Aurel F. MARIN - iul. 11 2013
„Măduva spinării este un sclav al creierului, dar, după producerea unei leziuni, poate deveni stat independent”

Modul în care s-a schimbat, de-a lungul timpului, felul în care înţelegem fiziologia măduvei spinării, interesul pentru neurologia restauratorie, terapii de viitor în leziunile spinale – sunt câteva din temele discutate de prof. dr. Milan R. Dimitrijevic, de la Baylor College of Medicine – Houston, Texas, în interviul acordat dr. Aurel F. Marin.

Interviu cu prof. dr. Milan R. Dimitrijevic (Baylor College of Medicine – Houston, Texas)

 

   – De ce sunt importante leziunile spinale?
   – Indiferent despre cine ar fi vorba – şi avem exemplul faimos al amiralului Nelson, la Trafalgar – leziunile spinale pot fi fatale. Pentru foarte multă vreme, leziunile măduvei spinării au fost un tip de patologie care conducea foarte repede către deces. După al Doilea Război Mondial, s-au realizat progrese remarcabile, care au permis tot mai mult supravieţuirea după astfel de leziuni. Cel mai important: în prezent, cu o leziune a măduvei spinării, vei avea o speranţă de viaţă aproape la fel ca atunci când n-ai fi avut leziunea. Dar asta înseamnă că, oarecum dintr-o dată, avem o mulţime de oameni, victime ale accidentelor rutiere şi nu numai, care sunt vii, dar paralizaţi. Secolul nostru îşi pune acum problema vindecării acestor oameni, a redării funcţionalităţii. Neurorestauratologia, de pildă, este rezultatul eforturilor conjugate ale oamenilor din întreaga lume, de a cerceta dacă pot fi utilizate diferite materiale biologice – celule, membrane etc. – pentru recuperarea funcţională.
   De unde interesul pentru neurologia restauratorie?
   – Eu sunt neurolog. Ca rezident, m-au interesat în mod special neuroştiinţele aplicabile la om. Am reuşit, la vremea aceea cu pacienţii care au suferit un accident vascular cerebral, să îi ţin în viaţă. Ceea ce m-a impresionat însă neplăcut a fost să văd în ce condiţii proaste trăiau pentru tot restul vieţii. Mi-am pus atunci problema dacă avem sau nu dreptul de a trata un pacient, atunci când ştim că nu-l putem vindeca. Şi atunci am început să dezvolt conceptul de neurologie restauratorie, de restaurare funcţională după accidentul vascular cerebral, traumatismele cerebrospinale etc. De aici necesitatea de a găsi şi de a descrie, în ultimii cincizeci de ani, proprietăţi altfel necunoscute ale sistemului nervos uman. Nu atât de a descrie o boală, ci potenţialul de vindecare al patologiei. Măduva spinării este structura cea mai simplă din sistemul nervos central. În cercetările mele, am descoperit faptul că potenţialul de restabilire a mişcării, după traumatismele medulare, este mult mai mare decât se credea. Am dezvoltat astfel conceptul de „creier spinal“.
   Cu alte cuvinte, este vorba de faptul că măduva spinării, în absenţa controlului exercitat de structurile superioare, ar putea avea o activitate autonomă de control al activităţii?
   – Da. Şi acest proces poate fi ajutat prin intervenţii externe. Informaţiile şi cunoştinţele noastre trebuie să ajungă şi la medicii care se confruntă cu această patologie. Nu poţi trata dacă nu înţelegi foarte bine mecanismele fiziologice. Mă aştept ca la congresul de neurologie restauratorie de anul viitor, de la Ljubljana, aceste noi concepte să fie deja însuşite de majoritatea celor care studiază traumatismele spinale.

Funcţie vs. structură

   Cum s-a schimbat, de-a lungul timpului, felul în care înţelegem fiziologia măduvei spinării?
   – Studiul acesteia a început în urmă cu două sute de ani, de când avem o bună descriere anatomică a acesteia. Timp de două secole, dogma a fost că măduva spinării este doar un sistem de conducere, care primeşte informaţii, pe care apoi le transmite mai departe. Dogma datează din 1847. În 1905, Sherrington a stabilit că măduva spinării este sediul închiderii unor reflexe, descoperire care avea să-i aducă premiul Nobel pentru medicină (1932). În 1980, Lundberg a arătat că măduva spinării nu este un sistem de transmisie directă şi că impulsurile venind de la creier nu ajung direct la celula efectoare, ci la un neuron intermediar. Apoi, în 1982, Grillner, la Institutul Karolinska, a arătat că măduva spinării poate genera activitate spontană. Cercetările noastre ne-au permis să ajungem la concluzia că măduva spinării este chiar mai mult, un adevărat creier spinal. Aceasta înseamnă, revenind la traumatismele spinale, că, dacă nu putem restabili legăturile cu structurile superioare, putem să ne concentrăm eforturile asupra unor sisteme mai simple, spinale. Soluţiile, în aceste cazuri, vor fi probabil cele funcţionale, nu cele anatomice. Acesta este nivelul cunoaşterii în 2013.
   Vorbiţi de existenţa unui creier spinal. În mod normal, el există dar este inhibat de cortex?
   – Vorbim întâi de toate de o ierarhie: măduva spinării, trunchiul cerebral ş.a.m.d. Dar ierarhia funcţională nu diferă foarte mult de cea guvernamentală, de exemplu. Creierul spinal dispune de o autonomie limitată. Dacă dai la o parte controlul cerebral, atunci creierul spinal devine mult mai important şi începe să funcţioneze autonom.
   Dar aceasta numai în absenţa controlului cortical?
   – Aşa este, în condiţii normale, măduva spinării este un sclav al creierului. Dar, după producerea unei leziuni, poate deveni... stat independent.

Intervenţiile prespital

   Bun, avem acest concept. Cum îl putem folosi practic?
   – Aş vrea întâi să reamintesc definiţiile. Ştim că inima este o pompă, că rinichiul este un filtru, că plămânul realizează schimburile aerice. Ce face sistemul nervos? Pe scurt, vorbim de un sistem a cărui funcţie constă în conducerea impulsurilor, din exterior către interior şi din interior către exterior, şi în procesarea lor. Măduva spinării este, deci, un organ care conduce şi procesează informaţia. Şi apoi ajungem la posibilităţile practice. Dacă, de pildă, în urma unui AVC sau a unui traumatism cranian, ai pierdut o arie cerebrală, sau, printr-o leziune spinală, s-a pierdut conexiunea măduvei spinării cu creierul, sunt mai multe posibilităţi. Întâi, de a învăţa sau nu. Dacă nu îţi înveţi copilul să meargă până la vârsta de doi ani, atunci nu va merge niciodată. Există o fereastră de timp optimă pentru învăţare. Apoi, leziunea poate fi incompletă, este posibil ca unele structuri să nu fie complet distruse. Folosindu-ne de structurile restante, cu sprijinul unor dispozitive, putem stimula creierul spinal. Probabil însă că lucrurile nu vor funcţiona în acelaşi fel pentru toţi. Este vorba de biologie şi mă îndoiesc că vom avea o listă cu ceea ce trebuie făcut, aplicabilă tuturor pacienţilor. Trebuie însă să înţelegem noţiunile fundamentale. Avem, pe de o parte, structura anatomică şi, pe de altă parte, funcţia. Ca neurolog, interesul meu primar este legat de controlul neurologic al mişcării.
   Aţi definit creierul spinal şi principiile după care acesta funcţionează. Ce urmează?
   – Pasul următor ar fi să prevenim efectul leziunii în faza acută, mai ales că dispunem, în prezent, de intervenţii mult mai bune în faza prespital. Acum 50 de ani, cel mult 10% din cazuri recuperau şi puteau să meargă din nou. Am ajuns astăzi la 20%, şi asta doar prin progresele din faza prespital şi prin măsurile preventive, cum ar fi interdicţia salturilor în apele puţin adânci. Tratamentul, atunci când leziunea se produce, trebuie să fie energic şi să nu permită dezvoltarea paraliziei, inclusiv prin utilizarea tratamentelor neuroprotectoare. Va trebui să vedem care este cel mai bun mod de a îngriji pacienţii în fază acută, pentru ca leziunile să fie minimizate.

Sistemul bancar din UE

   În ce fel ar trebui să se schimbe şi programele de reabilitare cronică?
   – O să vă răspund cu o glumă. Îngrijirea pacienţilor cronici este similară cu sistemul bancar din Uniunea Europeană. Ajungem să ne confruntăm cu astfel de cazuri pentru că am greşit: nu am dezvoltat suficient de bine îngrijirile în faza acută. Dar responsabilitatea noastră faţă de aceşti pacienţi nu este cu nimic diminuată. Ţinta, în aceste cazuri, ar fi să creştem calitatea vieţii.
   Dar intervenţia în faza acută este cea care are un impact mare asupra rezultatului.
   – Da, asta ar fi prioritatea pe care aş stabili-o, dacă aş face legi. Dar sunt doar un simplu cetăţean american.
   Ce sfaturi le daţi medicilor din camerele de gardă sau de pe ambulanţă?
   – Felul în care sunt transportaţi pacienţii este cel mai important. Apoi, la camera de gardă, ar trebui să existe medici cu experienţă în tratamentul leziunilor acute. Adesea, traumatismele coloanei vertebrale nu sunt izolate, ci se produc în cadrul unor politraumatisme. Dar dispunem de centre de traumă, în care lucrează oameni bine pregătiţi pentru tratamentul leziunilor medulare. Sfatul meu ar fi, deci, internarea cât mai rapidă într-un spital specializat în traumatologie; dacă este posibil, nu pierdeţi timpul în alt spital.
   În faza acută, ar trebui să fie aplicate sau începute tehnici de neuroplasticitate?
   – Singurul lucru asupra căruia putem cădea de acord, oriunde în lume, este că obiectivul principal este supravieţuirea pacienţilor. Orice altceva este discutabil şi nu există recomandări clinice. Orice ar fi, ar trebui să producă dovezi în studii clinice. Dar studiile clinice au ca obiectiv principal supravieţuirea. În lume, nici un alt tratament nu este recomandat, la acest moment. Desigur, există numeroase cercetări în desfăşurare.
   Există promisiuni? Dv. aţi dezvoltat un dispozitiv care poate fi aplicat cu succes pentru dezvoltarea creierului spinal.
   – Trebuie să facem diferenţa între practica clinică, aceeaşi oriunde în lume, şi studiile aflate încă în desfăşurare. Le spun întotdeauna pacienţilor mei că e important să aibă încredere, dar în acelaşi timp să fie realişti. Eu sper să trăiesc 300 de ani şi, după aceea, să mai trăiesc alţi 300 de ani. Asta cred. Ştiu că nu este realist să gândesc aşa, dar e bine să te trezeşti dimineaţa cu gândul ăsta. Cu pacienţii noştri e la fel. Şi, pentru ca ei să creadă, cercetările ajută foarte mult.
   E important să crezi?
   – Să speri. Optimismul este un factor important. Când te trezeşti dimineaţa, e bine să speri că te vei putea ridica din pat.

Statistica, votul şi tratamentul

   Există un folclor bogat privind terapiile celulare, în leziunile spinale, şi ameliorările care s-ar produce astfel. Există însă dovezi în această privinţă?
   – Diversele metode aflate în cercetare au şi o latură mondenă. Sunt însă metode de prevenţie a complicaţiilor medicale, de exemplu prin administrarea de antibiotice. S-au obţinut unele rezultate prin aplicarea unui control extern asupra mişcărilor, prin diversele forme de stimulare. Ne apropiem de momentul în care vom dispune de terapii celulare. Acesta ar fi un pas logic, dar sigur că vor fi multe nuanţări în această privinţă, va trebui să vedem cine sunt candidaţii optimi şi combinaţiile terapeutice cele mai bune. S-au obţinut rezultate promiţătoare, dar nu categorice. Doar cei direct implicaţi vor afirma că rezultatele sunt de netăgăduit.
   Practic, sfatul dv. pentru practicieni ar fi să fie deschişi la nou, dar să verifice dovezile. Şi să fie bine informaţi.
   – Da. Progresul ştiinţei depinde de două lucruri. Întâi, trebuie să ai instituţii şi programe educaţionale. Nu mai puţin important este însă ca progresul realizat să fie adecvat pentru programe educaţionale.
   De-a lungul timpului, au existat curente de opinie care au înclinat în favoarea unui tratament sau a altuia, în absenţa dovezilor. Corticosteroizii ar fi un astfel de exemplu. Cum stau lucrurile în prezent?
   – Farmacologii caută medicamentele care ar putea fi administrate. Avantajele ar fi majore, pentru că ar fi mult mai ieftin să poţi administra un medicament, oriunde în lume. Decizia de a folosi o substanţă sau alta se ia pe baza statisticii. În cazul corticosteroizilor, criteriul a fost ca leziunea să scadă cu un număr de centimetri. Aceasta este poate cea mai mare problemă a noastră: cum să evaluăm rezultatele. Statistica este bună pentru votul democratic. Este ea bună şi pentru tratament? Întrebarea rămâne deschisă. Când evaluăm fiziologia, mişcarea, controlul – statistica nu ne este de folos. Deci va trebui, atunci când evaluăm o terapie, să vedem ce metodologie a fost aplicată. Tendinţa modernă este de a înlocui abordarea farmacologică cu cea neurofiziologică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe