Newsflash
Interviuri

Dr. Roxana Margan: „Încercăm să dăm viaţă datelor”

de Florentina Ionescu - aug. 6 2021
Dr. Roxana Margan:  „Încercăm să dăm viaţă datelor”

Dr. Roxana Margan a creat împreună cu soţul său, dr. Mădălin Margan, alături de o echipă dedicată, platforma OncoChain.

Prin intermediul ei, medicii pot utiliza cu mai multă ușurinţă datele pacienţilor atât pentru cercetare, cât și pentru publicaţii. 

oncochain_case-study_06

Denumire: OncoChain
Istoric: OncoChain a fost lansat în anul 2019, în Timișoara, de către soţii Mădălin Margan (32 de ani) și Roxana Margan (32 de ani), medici specialiști obstetrică-ginecologie.
Probleme vizate:
• Lipsa centralizării datelor medicale ale pacienţilor oncologici;
• Pierderea informaţiilor legate de istoricul medical al pacienţilor;
• Lipsa unei baze de date necesare studiilor clinice și cercetării;
• Lipsa interconectării spitalelor.
Descriere: OncoChain îşi propune să realizeze o platformă de cercetare pentru îmbunătăţirea colectării de date despre pacienţii oncologici şi facilitarea furnizării de servicii de medicină personalizată şi centrată pe pacient de furnizorii de servicii medicale în domeniul oncologiei.
Avantaje pentru medici:
• Accesul rapid și facil la informaţiile despre pacienţii oncologici;
• Posibilitatea de a aduna date medicale și cazuri relevante într-un mod ușor de gestionat;
• Ajutor în optimizarea deciziei medicale;
• Baza de date centralizată cu istoricul pacienţilor la nivel naţional (acces rapid și simplu la informaţiile despre pacienţi);
• Facilitarea accesului la cercetarea medicală (identificarea și adunarea rapidă de date și cazuri relevante);
• Facilitarea furnizării de servicii de medicină personalizată şi centrată pe pacient (optimizarea deciziei medicale);
• Pregătirea datelor pentru viitoarele instrumente AI care să faciliteze actul medical.
Planuri pentru 2021-2025:
• Extinderea în Europa de Est, în prima fază: Bulgaria, Serbia, Ucraina, Republica Moldova;
• Poziţionarea ca platformă de referinţă în Europa de Est pentru gestionarea datelor clinice în oncologie;
• Ridicarea unei runde de finanţare mai importante.

Oncochain-095 Roxana Margan

Cum v-a venit ideea de a crea o astfel de soluţie?
Dintotdeauna am fost orientaţi spre cercetare, am lucrat la tezele noastre de doctorat și ne-am dat seama că este o problemă cu datele. Datele există în softurile de spital, dar sunt blocate acolo, în sensul că trebuie extrase din soft, reintroduse într-un Excel și apoi prelucrate.

Deci ai nevoie de un tool care să te ajute. Amândoi suntem specialiști de obstetrică-ginecologie și am avut numeroase paciente cu cancere ginecologice pe care efectiv le pierdeam pe traseu. Veneau la noi, le diagnosticam, mergeau la oncologie și nu mai știam nimic despre ele.

Ni s-a părut dintotdeauna că în oncologie, dar nu numai, ar trebui să ai o evidenţă foarte clară a fluxului pacientului. Și cel mai important, să capturezi toate datele care sunt importante, toate episoadele lui, cu tot timeline-ul, ordinea cronologică, absolut tot ce i s-a făcut.

Aceste date există în softurile de spital, doar că nu sunt organizate în așa fel încât să fie gata de analizat, ca să faci cercetare pe ele și să vezi ce anume te interesează. Noi vrem să ajutăm oncologii, să le creăm acest data asset de care să se folosească pentru a putea scrie articole știinţifice, pe care ulterior să le publice în reviste de specialitate.

Și v-aţi gândit la o soluţie...

Da. Am căutat foarte mult și am văzut că în America există deja niște soluţii. Ne-am mobilizat și am făcut foarte mult research: cum să organizăm, cât de importantă este librăria care este în spate. Fiecare introducere a datelor are o librărie în spate, care este conformă cu standardele internaţionale.

Faptul că am reușit să dezvoltăm soluţia din punct de vedere tehnic se datorează, în principal, cofondatorului nostru Radu Georoceanu, un IT-ist cu o minte strălucită și bine organizată, care a reușit să captureze foarte repede toate informaţiile medicale cu care l-am „bombardat”.

El, împreună cu echipa de IT, echipa de produs, echipa medicală sunt direct responsabili pentru progresul nostru și sunt extrem de motivaţi și entuziaști că pot contribui cu ceva relevant pentru domeniul medical.

Deci, practic, prin soluţia noastră, încercăm să dăm viaţă datelor care ajută cercetarea, de unde și mottoul OncoChain: „Data comes to life”. El este creat de echipa Brandfusion, o echipă de oameni dedicaţi și profesioniști cu care am avut plăcerea să interacţionăm.

Află mai întâi nevoia

Cât a durat dezvoltarea acestei soluţii?
Am început în 2019, ca o idee care în momentul acela suna bine, dar părea prea greu de implementat. Noi, fiind parte din sistem, am știut dintotdeauna că trebuie să o adaptăm. Ăsta e cel mai important lucru: să știi nevoia și problema sistemului tău.

Am intrat în zona asta de startup, de business, am participat la mai multe competiţii. Am ieșit o perioadă din zona medicală. Am zis să cunoaștem și domeniul acesta, ca să înţelegem exact despre ce este vorba. A fost momentul în care am cunoscut foarte mulţi oameni din alte domenii care ne-au ajutat.

Am câștigat niște competiţii, practic mici granturi cu care am început să dezvoltăm soluţia din punct de vedere tehnologic. Am fost și în Olanda, la un program de accelerare destinat startup-urilor în Sănătate,
HealthInc Accelerator, anul trecut, chiar la început de pandemie – am avut contact și cu partea de business din Olanda. Am fost și în Techcelerator, în România. Am putut să le parcurgem pe amândouă pentru că totul a fost online și ne-am organizat foarte bine.

Ce ar trebui să știe medicii care au o idee și nu știu de unde să înceapă pentru a obţine finanţare?

Să ieși din zona de confort. Să fii dispus să înveţi și altceva. Nu-i ușor. Și nouă ne-a fost greu iniţial pentru că eram necunoscători, dar trebuie să accepţi că e un lucru pe care nu-l știi și trebuie să-l înveţi și să începi să cauţi informaţii pe internet sau de la alţi oameni.

Să intri în zona asta „gri”, necunoscută, să începi să sapi foarte mult, să înţelegi mecanismul din spate, pentru că doar atunci începi să rezolvi problema. Competiţiile și conferinţele de startup și toate discuţiile pe care le-am avut ne-au dezvoltat foarte mult.

Ne-am înconjurat de oameni de la care aveam ce să învăţăm în zona aceasta, am avut mentori foarte buni în aceste programe de accelerare. La un moment dat, am vrut să luăm finanţare pentru a putea continua dezvoltarea softului, dar am luat exact în momentul în care eram pregătiţi – și ca echipă, și ca know-how.

Cumva, lucrurile se întâmplă exact atunci când trebuie să se întâmple, noţiunea de timing funcţionează cu adevărat și oportunităţile există, trebuie să fii deschis și flexibil.

Un risc asumat, dar antrenant și motivant

Cum aţi descrie OncoChain din perspectiva beneficiilor pentru pacienţi, respectiv personal medical?

Ne dorim să-i ajutăm pe medici să aibă acces la statistici și la
insight-uri analitice smart prin prisma tehnologiilor actuale. Să-i ajutăm să publice articole de calitate, să-și urmărească în dinamică pacienţii, evoluţia lor in real-time, efectul anumitor tratamente pe diferite tipuri de cancer.

Promovăm cercetarea multicentrică, adică medicii să poată să facă un studiu împreună cu alte centre din România. Faptul că datele sunt introduse în același mod, standardizat, înseamnă că interpretările statistice vor fi mult mai relevante.

Viziunea pe termen lung este să dezvoltăm și aplicaţia pacientului, în care el să fie anunţat despre ce i se întâmplă, inclusiv să poată să își dea feedback despre simptomatologie, efecte adverse – un fel de chestionar al calităţii vieţii. Pentru că uneori pacienţii uită că au avut anumite simptome, iar când ajung la medic nu le mai spun.

Cu ce provocări v-aţi confruntat când aţi fondat/dezvoltat Onco­Chain?
Cu majoritatea confruntărilor despre care citim în cărţi sau în articole. Mai exact, poţi rămâne fără bani, trebuie să îţi susţii în continuare ideea, dar nu ești destul de matur încât să primești o finanţare serioasă. Noi
ne-am pus economiile noastre, pentru că n-am avut de ales și a trebuit să dezvoltăm în continuare platforma.

Poţi să te trezești că nu mai ai echipă și trebuie să regândești totul și să găsești alţi oameni care să împărtășească cu tine aceleași valori, principii și care să fie dispuși să lucreze chiar și în momente în care nu ai finanţare. E un risc asumat, un risc permanent, dar în același timp antrenant și motivant, simţi că ai o misiune pe care trebuie să o duci până la capăt.

Material realizat cu sprijinul FreshBlood HealthTech

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe