Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Interviuri

Dr. Magdalena Budișteanu: „Întotdeauna prezența femeilor într-o echipă va fi benefică”

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 12 martie 2020, ora 11:21

Ziua Internațională a Femeilor este marcată anual, în întreaga lume, la data de 8 martie. În luna martie publicăm o serie de articole în care femei din diferite domenii (medicină, psihologie, cercetare, ONG-uri și nu numai) ne vorbesc despre calitățile reprezentantelor „sexului frumos” și despre trăsăturile care le fac mai valoroase în acele arii. Acest material este dedicat medicului Magdalena Budișteanu, de la Spitalul „Alexandru Obregia” din Capitală.

Magdalena Budișteanu este atât medic primar neurologie pediatrică, cât și cercetător principal la Clinica de Neurologie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Profesor Dr. Alexandru Obregia” din București. A acceptat „provocarea” pe care i-am lansat-o în luna februarie și ne-a răspuns la câteva întrebări legate de atuurile femeilor medic. 

femeie medic copil pediatru

Ce diferență ar putea să facă femeile în domeniul în care lucrează?

Dintre trăsăturile care caracterizează femeile în general aș menționa hărnicia, dăruirea, conștiinciozitatea, puterea de muncă și răbdarea; toate acestea sunt foarte importante, indiferent de domeniul în care o femeie își desfășoară activitatea.

Care sunt atuurile de care ar putea să profite mai bine femeile în acel domeniu în care profesează?

Trăsăturile menționate mai sus constituie atuuri care permit unei femei să profeseze cu succes în multe domenii de activitate.

Cum ar putea echipele mixte să „profite” mai mult de prezența femeilor în acel domeniu?

Întotdeauna prezența femeilor într-o echipă va fi benefică prin capacitatea lor de a găsi soluții potrivite în anumite situații mai dificile, prin creativitate și prin inteligență. 

magdalena budisteanu
Dr. Magdalena Budișteanu, la lansarea unui proiect dedicat diagnosticului precoce al tulburărilor din spectrul autist (TSA), în octombrie 2019.

Care a fost cea mai mare provocare profesională? Dar cea mai mare provocare personală?

În medicină, fiecare zi reprezintă o provocare, deoarece fiecare pacient care vine la mine este unic și pentru fiecare pacient trebuie să stabilesc cea mai bună abordare diagnostică și terapeutică. În domeniul cercetării, fiecare competiție a fost o provocare pentru a convinge despre importanța temei alese. În plan personal, cea mai mare provocare a fost cea de a echilibra timpul acordat familiei cu cel acordat profesiei.

Care a fost cea mai mare reușită a dumneavoastră?

Este greu de definit o singură reușită ca fiind „cea mai mare”, deoarece este dificil de a alege între mulțumirea sufletească de a ajuta un copil să treacă peste o situație de boală și cea de a câștiga un concurs sau o competiție de cercetare, referindu-mă, desigur, doar la cele profesionale.

Ce ați schimba dacă ați fi consilierul ministrului Sănătății? Ce recomandări i-ați face ministrului, într-un exercițiu de imaginație?

Nu știu exact care sunt atribuțiile unui consilier al ministrului Sănătății, dar dacă ar trebui să fac anumite recomandări ministrului, aș recomanda să se preocupe de punerea în practica clinică curentă a rezultatelor proiectelor de cercetare de succes.

Ce mesaj ați dori să transmiteți cititoarelor și cititorilor noștri?

Cititoarelor și cititorilor revistei „Viața Medicală” doresc să le transmit mult succes în activitățile pe care le desfășoară, păstrând mereu în suflet dorința de a afla lucruri noi și de a fi la curent cu ce se întâmplă în domeniul medical din România și din lume. În același timp, le doresc să se bucure de cei dragi lor, de familie, de prieteni, de colegi, și de primăvara care se apropie cu pași repezi.

Sursa foto: rawpixel.com

Etichete: 8 martie ziua femeii ziua internationala a femeii interviu magdalena budisteanu autism medic neurolog Neurologie pediatrică

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC