Newsflash
Interviuri

Contracepţie şi jonglerii

de Alexandra NISTOROIU - dec. 19 2014
Contracepţie şi jonglerii

Acum 14 ani, după ce şi-a încheiat rezidenţiatul, dr. Manuela Mona Lisa Miron s-a mutat înapoi în comuna natală, Podu Turcului din judeţul Bacău. Studiase medicina la Iaşi şi avea de gând să se stabilească într-un oraş mai mare, dar a vrut să fie aproape de părinţii ei bolnavi. A fost primul medic al cabinetului de planificare familială din localitate, de care se ocupă şi astăzi. Are aici peste două mii de pacienţi din localităţi întinse pe o distanţă de 80 de kilometri, până la reşedinţa de judeţ. În urmă cu doi ani, a împrumutat bani de la prieteni ca să îşi poată deschide şi cabinet de medicina familiei.

 
 
 
 
 
   – Vin femei din toată zona. Nu numai din Bacău, comuna e limită de judeţ cu Vasluiul şi cu Vrancea, vin paciente şi de-acolo. Fac contracepţie şi consiliere pentru femei care în multe zone nu au nici semnal la telefonul mobil, ca să nu mai spun de internet.
   Cum a fost începutul? A fost dificil să le aduceţi pe paciente la cabinet?
   – A fost foarte greu, lumea nu ştia mare lucru despre ce înseamnă planificare familială. Am avut noroc cu o asistentă descurcăreaţă, care a ştiut să atragă lumea, iar, încetul cu încetul, s-a auzit din gură în gură despre cabinet, despre ce se face. Am făcut atunci şi competenţa de planificare familială şi consider că dau informaţii de actualitate în planificare familială, ultimele noutăţi în domeniu la nivel internaţional. Am tot timpul grijă să mă instruiesc.
   Sunt deschişi oamenii?
   – Sunt. Vin şi de la distanţe de 40–50 de kilometri. Asta şi pentru că, pe planificare familială, există un program prin care femeilor din mediul rural li se oferă gratuit contraceptive. Şi femeile au înţeles că este mai uşor să previi o sarcină decât să ajungi să faci un avort. Cu atât mai mult cu cât la spitalul din comună nu se mai fac avorturi de ceva ani.
   Nici din raţiuni medicale?
   – Nu se mai fac deloc. Sunt trimise la Bacău femeile cu probleme, cu iminenţă de avort, cu avort spontan. Există ginecolog în spital, dar aceasta este politica patronilor. Aşa a crescut adresabilitatea la cabinetul de planificare familială. Noi oricum luptam împotriva avorturilor, dar, în momentul în care femeile au fost puse în faţa situaţiei de a nu mai avea unde face, s-au adresat şi mai mult cabinetului de planificare familială pentru a preveni sarcinile.
   Vin şi adolescente la cabinetul de planificare familială?
   – Sigur. Avem şi un liceu în Podu Turcului. Iniţial, am mers noi din clasă în clasă şi am încercat să facem educaţie sexuală, după care au început să vină ele la noi, să vorbim cu fiecare în parte. Acum mergem mai rar, în limita timpului, stau de dimineaţa până seara la cabinet.
   Ce v-a făcut să deschideţi cabinetul de medicină de familie?
   – Întotdeauna am vrut să fac şi medicină de familie. În comună mai sunt doi medici. Mi se spunea că nu este loc de-al treilea. În momentul în care, acum doi ani, preşedinta CAS Bacău mi-a propus să deschid al treilea cabinet în zonă, că mai e nevoie de un medic, am acceptat cu cea mai mare bucurie. Asta mi-am dorit dintotdeauna să fac.
   Cum se împacă activitatea de la cabinetul de planning cu cea de medicină de familie?
   – Când am început activitatea şi pe medicină de familie, am avut foarte multe paciente care au venit la mine după ce îmi fuseseră cliente pe planning şi au înţeles că pot să le ofer şi mai multe servicii. Am şi competenţă în ultrasonografie generală, fac şi ecografii. Sunt inclusă şi în programul de recoltare Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin şi am ales, spre deosebire de alţi colegi, să îmi recoltez singură lamele. Eu le transport la Bacău, eu aduc rezultatele. Suntem într-o zonă defavorizată, cu posibilităţi materiale mici, nu s-ar duce nimeni la Bacău să-şi recolteze.
   Din experienţa de până acum ca medic de familie, cum se reflectă situaţia economică a pacienţilor în starea lor de sănătate?
   – E o zonă săracă, foarte mulţi sunt asistaţi social, o mare parte sunt pensionari cu pensii de 300–350 de lei. Din 1.400 de pacienţi pe lista de medic de familie, un pic peste o mie sunt asiguraţi, dar nu am cerut niciodată bani nici de la cei neasiguraţi. Sunt mulţi care vin să-i consult, îi diagnostichez, le dau reţeta şi îmi spun că nu pot să şi-o cumpere, nici măcar compensată. Ca să nu abandoneze tratamentul, încerc să găsesc variantele cele mai ieftine şi, în acelaşi timp, eficiente. Cea mai mare problemă e lipsa banilor: trebuie să jonglez prin medicamente, ca omul să şi le poată cumpăra, să nu rămână doar cu o bucată de hârtie pe care să o păstreze ca amintire că a fost la doctor. Din acelaşi motiv, am şi vrut să fac cât mai multe lucruri la cabinetul meu, în aşa fel ca omul să nu fie nevoit să se ducă în altă parte şi să fie supus unor cheltuieli în plus. Fac ecografii, teste rapide pentru bolile cu transmitere sexuală, teste de sarcină, teste de menopauză, toate în cabinetul meu.
   Suntem în plină perioadă de vaccinare antigripală. Aţi primit vaccinurile de la DSP?
   – Da, acum câteva zile, pe 2 sau 3 decembrie. DSP Bacău a dat câte 25 de vaccinuri pentru fiecare medic de familie. Nu ştiu cum o să împart 25 de vaccinuri la câţi pacienţi cu probleme cronice am sau la toţi cei care se încadrează în criteriile de vaccinare. Din punctul meu de vedere, degeaba mi le mai dă în ianuarie sau în februarie, când lumea nu o să mai vrea să se vaccineze sau efectiv nu mai avem de ce vaccina, că trece sezonul de gripă. Mai sunt unii care au copii la oraş sau care mai au cât de cât posibilităţi şi şi-au cumpărat din farmacie şi-au venit să le facem, dar sunt foarte puţini.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe