Newsflash
Interviuri

Beatrice Mahler: COVID a indus în rândul pacienților cronici teama de spital

de Florentina Ionescu - dec. 26 2020
Beatrice Mahler: COVID a indus în rândul pacienților cronici teama de spital

Am stat de vorbă cu managerul de la Institutul „Marius Nasta” cu puțin timp înainte de sfârșitul acestui an, pentru a ne crea o imagine despre ce a însemnat pandemia pentru unitatea sanitară pe care o conduce.

Dr. Beatrice Mahler este managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. Totodată, ea este vicepreședintele Comisiei de Pneumologie a Ministerului Sănătații, Asistent Universitar la UMF „Carol Davila” București, la disciplina Pneumoftiziologie.

beatrice mahler facebook interviu viata medicala foto din 2018

Pentru interlocutoarea mea, „anul 2020 a fost și este un an al provocărilor, al soluțiilor implementate rapid și, în primul rând, este anul în care schimbarea tipului de servicii medicale s-a produs ca o nevoie sporită de asistență a paciențiilor noștri în condiții speciale cauzate de pandemia de COVID-19”.

Aceasta ne-a povestit că provocările pe care le-a adus pandemia de COVID-19 în Institutul „Marius Nasta” au fost multiple: de la asigurarea circuitelor care să protejeze pacientul și personalul medical, la asigurarea de echipamente de protecție calitative, la creșterea numărului de paturi destinate pacientului cu COVID-19.

„Un alt aspect important care a necesitat o atenție deosebită este apariția sindromului de bournout la personalul medical, nevoia de suport psihologic pentru că riscul de infectare, dificultatea activității medicale dar și dramatismul cazurilor impun tot mai frecvent prezența psihologului în rândul angajaților”, a declarat dr. Beatrice Mahler pentru Viața Medicală.

Laborator de diagnostic RT-PCR

Am vrut să aflăm de la managerul de la Institutul „Marius Nasta” cum a reușit să depășească provocările și problemele care au apărut pe parcursul acestui an. Încă de la început pandemiei din România, în Institutul „Marius Nasta” au fost realizat schimbări care au permis ca unitatea sanitară să ofere un răspuns cât mai eficient și să vină în ajutorul sistemului de sănătate, arată Beatrice Mahler:

„Am fost printre primele unități care au pus la punct un laborator de diagnostic de tip RT-PCR operat de personal specializat, acest lucru a permis să putem să testăm fără a avea dificultăți logistice, să putem face testări periodice la personal cu resurse proprii. O altă provocare a fost legată de infrastructură, deși suntem un spital cu infrastructura veche am reușit să finalizăm și să dotăm un compartiment de ATI care este destinat în acest moment exclusiv COVID”.

Dincolo de efectuarea testelor periodice la personalul medical, un alt aspect important pe care l-a menționat interlocutoarea mea a fost colaborarea cu colegii din alte spitale în pandemie.

„Chiar dacă uneori au fost situații mai complicate, prin comunicare am încercat să identificăm cele mai bune soluții și acest lucru nu pentru unitățile pe care le deservim, ci pentru o eficientizare a asistenței acordate pacientului COVID. Când vorbești de un sistem nu poți discuta de cazuri punctuale, dar nu trebuie uitat că, în sănătate, un caz punctual înseamnă viață, iar pentru sistemul de sănătate viața trebuie să aibă prioritate”, a subliniat managerul de la „Marius Nasta”. 

pandemie materiale protectie
Credit foto: Mika Baumeister de la Unsplash

 

Decompensări severe la pacienții cronici

Medicii din institutul pe care îl conduce Beatrice Mahler au avut parte de numeroase „încercări” în acest an, în sensul că mulți pacienți cu boli cronice au dobândit o „teamă” inexplicabilă, iar astfel s-au prezentat mai rar la medicii specialiști:

„Pandemia de COVID a indus în rândul pacienților cu boli cronice «teama» de spital, prezentările la medic reduse, uneori absente, astfel că tot mai mulți pacienți în acestă perioadă s-au prezentat cu decompensări severe a afecțiunii cornice, iar dacă vorbim de pacientul cu tuberculoză, impactul cu siguranță îl vom percepe în următorii doi ani”.

Medicul citat a mai subliniat că pentru pacienți, pandemia a născut reticență, frică și stigmă, dar aceștia au fost informați constant despre circuitele create pentru ei, astfel încât riscurile să fie reduse.

„Un aspect important pentru angajații din Institutul Marius Nasta a fost să îmbunătățim periodic circuitele, să ajustăm circuitul informațional, să învățăm procedurile, să le prelucrăm constant și să le implementăm. Un pas extrem de important pe care l-am realizat la începutul pandemiei, fără modestie, prima unitate sanitară, a fost realizarea unei proceduri video de echipare și dezechipare”, a adăugat dr. Beatrice Mahler.

Nevoie de psihologi

Într-un interviu recent la postul de televiziune Digi 24, managerul de la Institutul „Marius Nasta” afirma că persoanele care pierd pe cineva drag în lupta cu COVID-19 au nevoie de psihologi. Așa că am vrut să aflăm de la ea dacă și medicii (sau cei personalul medical care îngrijesc pacienți cu COVID-19) ar trebui să fie ajutați și consiliați.

„Cu siguranță conceptul de asistență în spital pentru pacient trebuie să se schimbe și obligatoriu trebuie să existe suport atât pentru aparținători, cât și pentru personal. Avem nevoie de psihologi care să ofere consiliere și suport personalului medical, mai ales în momentele dificile pe care le întâlnim în profesia nostră”, a explicat interlocutoarea mea.

Spre finalul discuției noastre, am dorit să aflu care a fost întâmplarea care a marcat-o cel mai mult în acest an de pandemie, ca medic și ca manager al Institutului „Marius Nasta”. Dr. Beatrice Mahler mi-a răspuns că un impact major l-a avut și îl are tot ce ține de patologia COVID-19, mai ales că sunt lucruri pe care medicii le descoperă treptat, care par să fie semene cu piesele unui puzzle care încă se construiește. Nu în ultimul rând, medicul a amintit că este vorba, practic, despre o afecțiune predominant pulmonară care are impact sistemic și care lasă sechele pe termen lung.

Dincolo de această afecțiune pulmonară, managerul de la „Marius Nasta” speră ca anul viitor să aducă vești bune în ceea ce privește imunizarea împotriva COVID-19:

„Aprobarea vaccinului aduce speranța unui 2021 mai bun. Cu siguranță prima jumătate a anului va fi dificilă, dar peste un an, poate de 1 decembrie 2021, vom putea sărbători Ziua Națională a României Împreună, spunând cu toții «Controlăm Pandemia!»”.


Notă autor:

Sursa foto: www.facebook.com/beatrice.mahler.75

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe