Newsflash
Internaționale

Studiu: infecția cu coronavirus la făt este posibilă

de Florentina Ionescu - iul. 10 2020
Studiu: infecția cu coronavirus la făt este posibilă

Un studiu mic din Italia aduce și mai multe dovezi că femeile însărcinate care au coronavirus ar putea să transmită SARS-CoV-2 la bebeluș.

Cercetătorii din Italia au declarat recent că au studiat 31 de femei cu COVID-19 care au născut între lunile martie și aprilie, scrie The Associated Press. Cercetătorii au descoperit semne ale prezenței virusului în mai multe probe de sânge luate din cordonul ombilical, din placentă și, într-un caz, din laptele matern.

studiu gravide covid-19

Cu toate acestea, femeile nu ar trebui să intre în panică, arată oamenii de știință. Acest lucru nu înseamnă că există un virus viabil în acele zone și că „este prea devreme pentru a face recomandări”, a declarat cel care a condus acest studiu, dr. Claudio Fenizia, specialist în imunologie de la Universitatea din Milano.

Tot el spune că subiectul acesta trebuie studiat mai în profunzime, mai ales în cazul femeilor care sunt infectate în primele luni de sarcină, în comparație cu femeile din această cercetare.

Ce au mai descoperit cercetătorii italieni

Noul studiu a înrolat femei din trei spitale italiene, în timpul vârfului pandemiei în regiunea nordică a Italiei. Materialul genetic al virusului a fost descoperit într-o probă de sânge din cordonul ombilical, în două probe luate din vagin și într-o probă luată din laptele matern. Totodată, cercetătorii au găsit anticorpi specifici anti-coronavirus în sângele din cordonul ombilical și în laptele unei mame.

La una dintre femeile din acest studiu „au existat dovezi puternice care au sugerat că bebelușul s-a născut deja pozitiv, deoarece am descoperit virusul în sângele din cordonul ombilical și în placentă”, după cum a explicat dr. Claudio Fenizia.

Într-un alt caz, un bebeluș a avut anticorpii pentru coronavirus care nu au trecut prin placentă, așa că acești anticorpi nu au provenit de la mama bebelușului, ci s-au „datorat expunerii directe a fătului la acest virus”, a precizat dr. Claudio Fenizia.

Potrivit expertului, posibilitatea de infecție fetală pare a fi relativ rară. Doar doi dintre bebeluși au fost testați pozitiv pentru coronavirus la naștere și niciunul dintre ei nu s-a îmbolnăvit din cauza virusului SARS-CoV-2.

De asemenea, cercetătorii au detectat particule virale în zona dinspre făt a placentei, în mai multe dintre cele 11 cazuri pe care le-au examinat. Raportul acesta aduce noi dovezi cum că transmiterea în uter este posibilă, însă pare a fi un fenomen rar și nu provoacă probleme grave la bebeluși.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe