Newsflash
Internaționale

Studiu: Femeile de peste 40 de ani, mai susceptibile să aibă simptome prelungite post-COVID

de Dorina Novac - mar. 29 2021
Studiu: Femeile de peste 40 de ani, mai susceptibile să aibă simptome prelungite post-COVID

Femeile cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani sunt mai expuse riscului de a avea probleme pe termen lung după externarea din spital în urma infectării cu SARS-CoV-2, potrivit unor studii din Marea Britanie.

Două studii britanie arată că acestea pot avea, mai multe luni, simptome persistente precum oboseală și respirație greoaie și așa-numita „ceață pe creier” (brain fog), scrie Reuters.

Studiu covid

Un studiu a constatat că la cinci luni de la externare, pacienții cu COVID-19 – femei de vârstă medie –, care aveau și alte probleme de sănătate, precum diabet, boli de plămâni sau boli de inimă, au raportat simptome de COVID o perioadă mai lungă.

„Studiul nostru constată că cei care au cele mai severe simptome prelungite tind să fie femei cu vârste cuprinse între aproximativ 40 și 60 de ani, care au cel puțin două probleme de sănătate pe termen lung”, a declarat Chris Brightling, profesor de medicină respiratorie la Universitatea Leicester.

Un al doilea studiu, condus de Consorțiul internațional pentru infecții severe respiratorii și emergente (ISARIC), arată că femeile sub 50 de ani au șanse mai mari de a avea, pe termen lung, rezultate mai slabe, spre deosebire de bărbați sau de alți participanți la studiu mai în vârstă.

„Devine din ce în ce mai clar că COVID-19 are consecințe profunde pentru cei care supraviețuiesc bolii. (...) Am constatat că femeile mai tinere au cea mai mare probabilitate de a obține rezultate mai grave pe termen lung”, a precizat Tom Drake, un cercetător clinic la Universitatea din Edinburgh, care a coordonat studiul ISARIC.

Studiul ISARIC, la care au participat 327 de pacienți, a constatat că femeile sub 50 de ani au fost de două ori mai susceptibile de a raporta oboseală, de șapte ori mai predispuse să aibă probleme de respirație, precum și probleme legate de memorie, mobilitate și de comunicare.

Studiul PHOSP a analizat 1.077 de pacienți bărbați și femei care au fost externați din spitale din Marea Britanie între martie și noiembrie 2020, după ce au avut COVID-19.

Majoritatea pacienților au raportat multiple simptome persistente după 5 luni, simptomele frecvente fiind dureri musculare și articulare, oboseală, slăbiciune, respirație greoaie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe