Newsflash
Internaționale

Riscul de scleroză multiplă, mai mare în mediul urban. Care este explicația?

de Florentina Ionescu - mai 25 2020
Riscul de scleroză multiplă, mai mare în mediul urban. Care este explicația?

Un studiu nou, realizat în Italia, arată că poluarea aerului ar putea fi un factor de risc pentru dezvoltarea sclerozei multiple.

Cercetarea a fost prezentată zilele trecute la un congres virtual al Academiei Europene de Neurologie. Studiul a detectat un risc redus de scleroză multiplă în cazul indivizilor care locuiesc în zonele rurale, care au valori scăzute ale poluării, cunoscute și sub denumirea de particule de materie (PM). Această cercetare a arătat, scrie medicalxpress.com, că riscul de scleroză multiplă a fost cu 29% mai mare în cazul persoanelor care locuiesc în zonele urbane.

scleroza multipla studiu italia poluare

În cadrul studiului au fost incluși peste 900 de pacienți cu scleroză multiplă din regiune, iar apoi s-a observat că incidența acestei boli a crescut de zece ori în ultimii 50 de ani, de la 16 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 1974, până la aproape 170 de cazuri la 100.000 de locuitori în zilele noastre. Deși creșterea uriașă a numărului de cazuri poate fi parțial explicată prin rata crescută de supraviețuire a pacienților cu scleroză multiplă, experții spun că această creștere abruptă ar putea fi explicată și de expunerea mai mare la factorii de risc.

Analiza a fost efectuată iarna, având în vedere că acesta este anotimpul cu cele mai mari concentrații de particule de materie (PM) în regiunea Lombardiei din nord-vestul Italiei.

Prezent la congresul virtual al Academiei Europene de Neurologie, profesorul Roberto Bergamaschi a explicat că este un lucru bine recunoscut faptul că bolile autoimune, cum ar fi scleroza multiplă, sunt asociate cu mulți factori, atât genetici, cât și de mediu.

„Unii dintre factorii de mediu, cum ar fi nivelul vitaminei d și fumatul au fost studiați extensiv, însă puține studii s-au axat pe poluanții din aer. Noi credem că poluarea aerului interacționează prin mai multe mecanisme în dezvoltarea sclerozei multiple, iar rezultatele acestui studiu întăresc această ipoteză”, a declarat Roberto Bergamaschi.


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe