Newsflash
Internaționale

Protecţia oferită de booster, limitată?

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 18 2022
Protecţia oferită  de booster, limitată?

Date internaţionale recente arată că doza booster de vaccin împotriva COVID-19 ar oferi protecţie doar pentru patru luni.

foto1Două studii publicate săptămâna trecută de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA arată că boosterele realizate de Pfizer-BioNtech și Moderna sunt sigure, oferă protecţie împotriva formelor severe de COVID-19, însă această protecţie este limitată pe o anumită
perioadă de timp.

Rezultatele unuia dintre studii, publicate în raportul CDC, au examinat eficienţa vaccinului, cuantificată prin numărul de spitalizări și prin solicitările de asistenţă medicală de urgenţă legată de
COVID-19, în rândul adulţilor din SUA care aveau o schemă completă de vaccinare (cu două doze) sau care au primit a treia doză, ca booster.

Au fost incluse în analiză 241.204 prezentări la Departamentul de Urgenţă și 93.408 spitalizări, în zece state din SUA în perioada 26 august 2021 - 22 ianuarie 2022.

Datele au arătat că eficienţa vaccinului privind prevenirea spitalizărilor și a solicitării de asistenţă medicală în regim de urgenţă a fost mai mare în cazul persoanelor cu trei doze comparativ cu persoanele ce aveau doar două doze administrate, însă eficienţa a scăzut de-a lungul timpului.

Astfel, în perioada în care varianta Omicron era dominantă, în cele două luni de la administrarea boosterului, eficienţa vaccinului a fost de 87% în ceea ce privește prezentările în urgenţă și de 91% privind spitalizările.

Însă eficienţa a scăzut la 66%, respectiv 78% până în luna a patra. După doar două doze de vaccin, eficienţa vaccinurilor împotriva spitalizărilor a scăzut de la 71% la două luni de la vaccinare la 54% la cel puţin cinci luni.

Eficienţa scade nu doar faţă de Omicron

Datele au arătat scăderea eficienţei inclusiv în perioada în care varianta Delta era dominantă. Astfel, eficienţa vaccinului împotriva spitalizărilor asociate COVID-19 a scăzut de la 96% după două luni de la vaccinare la 76% la cel puţin patru luni.

Însă cercetătorii avertizează că estimarea poate fi ușor imprecisă din cauza unui număr mic de date disponibile la cel puţin patru luni după administrarea boosterului în perioada în care varianta Delta era dominantă.

Concluzia experţilor CDC a fost că doza a treia este foarte importantă, pentru că previne spitalizările asociate COVID-19 în
rândul adulţilor.

Al doilea studiu efectuat de CDC a analizat datele de siguranţă legate de dozele booster din baza de date a Sistemului de Raportare a Efectelor Adverse între luna septembrie 2021 și februarie a.c. Au fost incluși 721.562 de adulţi care au primit doza booster.

Datele arată că vaccinul rămâne sigur și că persoanele care au primit același tip de vaccin pentru cele trei doze au avut mai puţine efecte adverse după doza booster decât după ce au primit doza a doua.

Efecte adverse locale sau sistemice sunt de așteptat după o doză booster din același tip de vaccin ARN mesager, însă sunt mai puţin frecvente comparativ cu efectele ce pot să apară după a doua doză.

Citiți și: Indonezia începe testarea vaccinului anti-COVID


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2022/02/11/health/covid-booster-effectiveness-safety-cdc/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe