Newsflash
Internaționale

EMA: Bamlanivimab şi etesevimab pot fi utilizați împreună pentru tratamentul COVID

de Dorina Novac - mar. 8 2021
EMA: Bamlanivimab şi etesevimab pot fi utilizați împreună pentru tratamentul COVID

Agenția Europeană pentru Medicamente a precizat că bamlanivimab și etesevimab pot fi utilizați împreună la pacienți care nu necesită oxigenoterapie și prezintă un risc crescut de acutizare a COVID.

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman și-a finalizat evaluarea privind utilizarea anticorpilor monoclonali bamlanivimab și etesevimab pentru tratamentul pacienților cu COVID-19.

EMA

„Această evaluare a fost întreprinsă pentru a oferi o opinie științifică armonizată la nivelul UE, pentru a sprijini luarea deciziilor naționale cu privire la posibila utilizare a anticorpilor, înainte de eliberarea unei autorizații oficiale de punere pe piață”, potrivit unui comunicat de presă.

Astfel, Agenția a concluzionat că bamlanivimab și etesevimab pot fi utilizați împreună pentru tratamentul COVID-19 confirmat, la pacienți care nu necesită oxigenoterapie și prezintă un risc crescut de acutizare a COVID-19.

De asemenea, Agenția a analizat utilizarea bamlanivimabului în monoterapie și a concluzionat că, în pofida incertitudinilor legate de beneficiile monoterapiei, aceasta poate fi considerată o opțiune de tratament.

Medicamentele sunt administrate sub formă de perfuzie (picurare) într-o venă, iar condițiile de utilizare propuse sunt publicate pe website-ul EMA.

EMA a emis aceste recomandări în urma unei evaluări a datelor, inclusiv a datelor referitoare la calitate și a celor provenite dintr-un studiu care a analizat efectele monoterapiei și terapiei combinate la pacienții cu COVID-19 tratați în ambulatoriu, care nu necesită oxigenoterapie.

„Deși au rămas unele incertitudini, în special în ceea ce privește beneficiile monoterapiei, rezultatele indică faptul că această combinație a redus încărcătura virală (cantitatea de virus din partea din spate a nasului și din gât) mai mult decât placebo (un tratament inactiv). Rezultatele au indicat, de asemenea, faptul că această combinație și monoterapia au dus la mai puține vizite medicale legate de COVID-19”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, din punct de vedere al siguranței, majoritatea reacțiilor adverse raportate au fost ușoare sau moderate; cu toate acestea, reacțiile la perfuzie (inclusiv cele alergice) sunt posibile și trebuie monitorizate.

În prezent, recomandările EMA pot fi folosite pentru a sprijini recomandările naționale referitoare la posibila utilizare a anticorpilor, înainte de eliberarea unei autorizații de punere pe piață.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe