Newsflash
Internaționale

Criza COVID-19 din India: cum s-a ajuns la tragedie

de L. Budin - apr. 27 2021
Criza COVID-19 din India: cum s-a ajuns la tragedie

Cifrele alarmante din India, cu recorduri de peste 350.000 de infectări zilnice și cu mii de morți de COVID-19, indică un cumul de factori care a dus la bilanțul dezastruos.

În februarie, părea că India ține boala sub control, cu raportări zilnice cu 90% mai mici decât vârful înregistrat anul trecut. La ora actuală, țara bate record după record la numărul de infectări: la începutul săptămânii, se anunțau 352.991 de cazuri noi pe zi – cea mai mare cifră înregistrată până acum la nivel global, arată CNN.

Tragedia cunoaște o amploare nemaiîntâlnită, iar gesturile internaționale de solidaritate încearcă să suplinească rezervele medicale epuizate din spitale, lipsa de oxigen și de paturi de terapie intensivă.

Eforturile guvernului nu par să dea rezultate imediate, iar experții avertizează că situația s-ar putea înrăutăți.

india-covid

pe nepregătite

Cum s-a ajuns la criza actuală? În martie, s-a înregistrat o creștere exponențială a numărului de infectări, cu cazuri care prezentau forme mai grave ale bolii. Al doilea val a lovit atât de tare, spune experții, fiindcă populația a fost luată pe nepregătite.

După vârful primului val, din septembrie anul trecut, numărul de cazuri zilnice a scăzut constant, ceea ce a fost considerat un succes. Ministrul Sănătății indian a declarată chiar că pandemia a atins stadiul ei final.

Măsurile de protecție sanitară au fost relaxate. Deși unele state au rămas precaute, nu a fost deajuns – și nimeni nu a prevăzut ceea ce urma să vină.

Vid de management

Criza, spun specialiștii, s-a adâncit și din cauza răspunsului lent din partea guvernului central. Un presupus vid de management a împiedicat luarea unor măsuri urgente. Premierul Narendra Modi s-a abținut, până recent, să facă declarații – și, când a făcut-o, situația era deja dramatică.

New Delhi a fost greu afectat de al doilea val. Spitalele nu au mai avut oxigen: pe 23 aprilie, 20 de pacienți în stare critică au murit într-un spital din capitala indiană, fiindcă rezervele de oxigen au întârziat să vină.

În partea de vest a țării, și statul Maharashtra a fost grav lovit, deși restricțiile sanitare erau deja în vigoare. O serie de alte state funcționează în scenariul roșu.

Mai mulți bolnavi tineri

Al doilea val are caracteristici diferite de primul, spun specialiștii: afectează în măsură mai mare persoanele tinere, chiar și copiii. Un jurnalist din New Delhi spune că a văzut inclusiv nou-născuți internați la terapie intensivă.

Faptul că atât de mulți tineri au ajuns la spital ar putea fi explicat, parțial, prin faptul că structura demografică a țării prezită un procent semnificativ de persoane cu vârstă medie de 27 de ani. O altă explicație ar fi legată de virusul în sine și de variantele sale. Însă nu există suficiente informații pentru a se trage o concluzie.

Mortalitatea cea mai mare se înregistrează încă în rândul pacienților de peste 70 de ani.

india-covid2

Efectul variantei indiene

Există o legătură între criza actuală și variata indiană a coronavirusului? Epidemiologii de top ai țării spun că da. Acolo unde tulpina cu pricina a fost identificată, s-a înregistrat și o explozie a numărului de infectări.

Estimările arată că, în statul Maharashtra, unde varianta a fost identificată prima oară, ea ar fi responsabilă, în proporție de 60%, pentru noile infectări – situație similară cu cea din Delhi. Cercetătorii studiază în continuare varianta cu pricina, pentru a determina ce efecte produce.

Sunt însă experți care susțin că noile variante prezintă deja un risc observabil. În timpul primului val, zonele aglomerate din orașele cele mai afectate au dat la iveală un nivel de anticorpi de 50%, iar acum raportează rate de pozitivare de peste 25%. Asta înseamnă, susțin specialiștii, că protecția obținută ca urmare a variantei inițiale nu mai e folositoare, pentru că noua variantă se răspândește mai repede.

Războiul vaccinurilor

La capitolul vaccinare, în India se administrează două seruri: cel de la Oxford-AstraZeneca, cunoscut sub numele de Covishield, și varianta autohtonă Covaxin, dezvoltată de Bharat Biotech și de institutul de stat dedicat cercetării biomedicale Indian Council of Medical Research (ICMR). La jumătatea lui aprilie, India a aprobat și vaccinul rusesc Sputnik V.

Început în ianuarie, programul de vaccinare s-a împiedicat de la început de probleme de logistică și de reticență din partea populației – în special privind serul Covaxin, aprobat pentru utilizare de urgență înainte ca rezultele celei de-a treia faze a studului clinic, privind eficacitatea, să fie făcute publice.

Măsuri controversate

Deși India a administrat cel mai mare număr de doze de vaccin din lume, după SUA și China, țara se situează mai jos în clasamentului imunizării per capita, arată datele CNN.

Din luna mai, toți rezidenții de peste 18 ani vor avea dreptul să se vaccineze, iar furnizori privați vor putea să-și vândă și să administreze serurile. Autoritățile statale au criticat însă noile măsuri, subliniind că pur și simplu nu există suficiente doze, dacă tot mai multe persoane devin eligibile pentru imunizare. S-au auzit și critici cum că noile măsuri ar putea duce la creșterea nejustificată e prețului serurilor.  

covid-india

Solidaritate internațională

Guvernul central a intrat în acțiune spre sfârșitul lui aprilie, când amploarea crizei nu mai putea fi ignorată. Într-un discurs către națiune, premierul Narendra Modi a promis că 100.000 de butelii de oxigen vor fi trimite în teritoriu, că se suspendă folosirea oxigenului în scopuri industriale, că va crește numărul de spaturi ATI și că se vor construi spitale COVID-19. Modi a îndemnat statele să evite, pe cât posibil, declararea carantinei.

Eforturilor interne li s-au adăugat cele externe. Țări din intreaga lume – SUA, Marea Britanie, Germania -  au oferit și oferă ajutor de urgență.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe