Newsflash
Internaționale

Beneficiile efpeglenatidei

de Dr. Diana Andronache - iul. 9 2021
Beneficiile efpeglenatidei

În cazul pacienţilor cu diabet zaharat tip 2 cu un nivel ridicat al HbA1c și comorbidităţi cardiovasculare și renale, asocierea efpeglenatidei cu un inhibitor SGLT-2 a generat beneficii semnificative.

poza2Agonist al receptorului peptid-1 (GLP-1), efpeglenatida reduce riscul cardiovascular și riscul de degradare a funcţiei renale în cazul pacienţilor cu diabet zaharat tip 2 cu risc cardiovascular crescut, potrivit studiului de fază 3 AMPLITUDE-O.

Obiectivul primar al studiului a fost timpul până la primul eveniment advers cardiovascular major (MACE, deces / infarct miocardic / revascularizare miocardice / accident vascular cerebral).

S-a observat că în cazul pacienţilor cu diabet zaharat tip 2 cu un nivel ridicat al hemoglobinei glicozilate (HbA1c) și comorbidităţi cardiovasculare și renale, asocierea efpeglenatidei cu un inhibitor al cotransportorului de sodiu-glucoză-2 (SGLT-2) a generat beneficii clinice semnificative.

Comparativ cu grupul placebo, în cazul pacienţilor care au primit efpeglenatida, riscul de evenimente cardiovasculare majore a fost redus cu 27%, riscul MACE extins a fost redus cu 21%, riscul de apariţie a unui rezultat renal compus (agravare a funcţiei renale sau macroalbuminurie) a fost redus cu 32%, iar riscul de deces de alte cauze a fost redus cu 27%.

Aceste beneficii cardiovasculare au apărut independent de utilizarea iniţială a inhibitorilor SGLT-2, a metforminului și de nivelul iniţial al funcţiei renale. De asemenea, efpeglenatida a redus în mod semnificativ mai mulţi factori de risc atât pentru afecţiunile cardiovasculare, cât și pentru cele renale (HbA1c, tensiunea arterială, indicele de masă corporală, nivelul colesterolului, rata de filtrare glomerulară și raportul albumină-creatinină).


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2108269

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe