Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Atenție la dezinfectante!

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 24 iulie 2020

FDA (Food and Drug Administration) avertizează cu privire la potenţialul toxic al anumitor dezinfectante de mâini, acestea putând conţine metanol.

Îngrijorător este și faptul că etichetele acestor produse pot fi false, unele menţionând etanolul în loc de m etanol, dezinformând populaţia și asociind consecinţe severe. Metanolul nu este un ingredient activ acceptabil pentru dezinfectantele de mâini și nu ar trebui să fie utilizat, din cauza efectelor sale toxice, avertizează FDA. Pacienţii cu expunere cunoscută la un produs ce conţine metanol ar trebui să se adreseze imediat unui serviciu de urgenţă. De asemenea, copiii care ingerează accidental dezinfectant prezintă risc crescut și ar trebui să se prezinte urgent la camera de gardă.

Simptomatologia sugestivă pentru expunerea substanţială la metanol include greaţa, vărsăturile, cefaleea, afectarea vederii, convulsii, comă, conducând, în cazurile severe, la deces.

Peste 50 de tipuri de dezinfectant au fost semnalate de FDA ca fiind periculoase, multe dintre acestea fiind deja retrase de pe piaţă, în mod voluntar, de producători. Printre companiile suspecte menţionate de FDA se numără și Eskbiochem SA de CV din Mexic. Deși FDA a solicitat sistarea comercializării dezinfectantelor produse de această companie, nicio acţiune nu a fost întreprinsă până în prezent. Lista completă a dezinfectantelor periculoase poate fi consultată pe site-ul FDA.

Bibliografie
1. FDA Adds to Toxic Sanitizer Warning List-Medscape-Jul17, 2020.
2. https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-updates-handsanitizers-methanol

Etichete: dezinfectante ingrediente etanol metanol

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.