Newsflash
Internaționale

Atenție la dezinfectante!

de Dr. Alina SIMACHE - iul. 24 2020
Atenție la dezinfectante!

FDA (Food and Drug Administration) avertizează cu privire la potenţialul toxic al anumitor dezinfectante de mâini, acestea putând conţine metanol.

Îngrijorător este și faptul că etichetele acestor produse pot fi false, unele menţionând etanolul în loc de metanol, dezinformând populaţia și asociind consecinţe severe. Metanolul nu este un ingredient activ acceptabil pentru dezinfectantele de mâini și nu ar trebui să fie utilizat, din cauza efectelor sale toxice, avertizează FDA. Pacienţii cu expunere cunoscută la un produs ce conţine metanol ar trebui să se adreseze imediat unui serviciu de urgenţă. De asemenea, copiii care ingerează accidental dezinfectant prezintă risc crescut și ar trebui să se prezinte urgent la camera de gardă.

Simptomatologia sugestivă pentru expunerea substanţială la metanol include greaţa, vărsăturile, cefaleea, afectarea vederii, convulsii, comă, conducând, în cazurile severe, la deces.

Peste 50 de tipuri de dezinfectant au fost semnalate de FDA ca fiind periculoase, multe dintre acestea fiind deja retrase de pe piaţă, în mod voluntar, de producători. Printre companiile suspecte menţionate de FDA se numără și Eskbiochem SA de CV din Mexic. Deși FDA a solicitat sistarea comercializării dezinfectantelor produse de această companie, nicio acţiune nu a fost întreprinsă până în prezent. Lista completă a dezinfectantelor periculoase poate fi consultată pe site-ul FDA.


Notă autor:

Bibliografie
1. FDA Adds to Toxic Sanitizer Warning List-Medscape-Jul17, 2020.
2. https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-updates-handsanitizers-methanol

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe