Newsflash
Știri

Dezinfectanți de mâini și de suprafețe au fost retrași din unele unități sanitare din țară

de Florentina Ionescu - iun. 9 2021
Dezinfectanți de mâini și de suprafețe au fost retrași din unele unități sanitare din țară

În contextul în care mai multe controale au fost dispuse de Ministerul Sănătăţii la doi producători de biocide, reprezentanții MS au făcut ieri un update referitor la situația biocidelor.

Vă reamintim că Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii a solicitat ieri, 7 iunie 2021, inspectorilor sanitari din cadrul DSP Galaţi şi DSP Ilfov să efectueze controale la doi producători de biocide

dezinfectanti biocide retrasi din unitati sanitare

Potrivit unui comunicat de presă remis redacției, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a cerut Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății să solicite direcțiilor de sănătate publică să precizeze cantitățile de dezinfectanți de mâini și de suprafețe retrase din unitățile sanitare pentru perioada martie 2020 - mai 2021.

Potrivit Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, informațiile centralizate până în prezent sunt următoarele:

BACĂU

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Bacău au retras de la utilizare 245 de litri:

  • 45 de litri de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău - Apesin Handactive F, Pliwa Decontamed, Desogen Aero - produse neavizate conform prevederilor Regulamentului nr. 528/2012 și etichetare greșită;
  • 200 de litri de la Spitalul Județean de Urgență Bacău - Dezinfectant Efekt Bactisept - nu are arie de aplicare în unități sanitare.

Producătorii produselor biocide retrase de la utilizare:

Apesin Handactive F Germania

Pliwa Decontamed Austria

Desogen Aero România - jud. Ilfov

Dezifectant Efekt Bactsept România - jud. Bacău

ILFOV

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Ilfov au retras de la utilizare 1.2 litri:

  • 1.2 litri de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina” - produs biocid Incidin Liquid (producător Germania) - deficiențe de etichetare.

NEAMȚ

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Neamț au retras de la utilizare 2.5 litri:

  • 2.5 litri de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț - produs biocid Ecocid S (produs pentru igiena veterinară). Produsul biocid din Slovenia a fost folosit pentru dezinfecție în tuneluri.

SĂLAJ

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Sălaj au retras de la utilizare 161 litri:

  • 161 litri de la Spitalul Județean de Urgență Zalău - produs biocid Bioxeco 5S - eticheta nu era tradusă în limba română și nu avea toate elementele de identificate impuse de legislația națională.

Din cantitatea totală de 24.144 litri și 467 kg retrase de la utilizare, 409,7 litri au fost retrași de la utilizare din unități sanitare (1.7%).

Produse biocide cu autorizație temporară emise de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”: Desogen Aero și Dezifectant Efekt Bactisept. Celelalte produse biocide au avize emise de Comisia Națională pentru Produse Biocide, potrivit sursei citate.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe