Newsflash
Internaționale

Acord istoric pentru protejarea oceanelor, după 10 ani de negocieri

de L. Budin - mar. 6 2023
Acord istoric pentru protejarea oceanelor, după 10 ani de negocieri

Tratatul (The High Seas Treaty) plasează 30% din mări în zone protejate până în 2030, cu scopul de a proteja şi recupera biodiversitatea marină.

Statele membre ONU au ajuns la un acord istoric pentru protejarea oceanelor lumii, după 10 ani de negocieri, informează site-ul BBC și Agerpres.

ocean-pescuit1

Acordul a fost încheiat sâmbătă seara, după 38 de ore de discuţii, la sediul ONU din New York.

Negocierile fuseseră blocate ani de zile din cauza neînţelegerilor privind finanţarea şi drepturile de pescuit.

Ultimul acord internaţional privind protejarea oceanelor, Convenţia ONU privind dreptul mării (UN Convention on the Law of the Sea), fusese semnat în 1982. Acordul respectiv stabilea o zonă numită „marea liberă” - ape internaţionale în care toate ţările au dreptul de a pescui, de a naviga şi de a face cercetări - însă doar 1,2% din aceste ape erau protejate. Fauna marină aflată în afara acestor zone protejate era expusă riscului ca urmare a schimbărilor climatice, a pescuitului excesiv şi a traficului maritim.

În ultima evaluare privind speciile marine la nivel global s-a constatat că aproape 10% sunt în pericol de dispariţie, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN).

În aceste noi zone protejate, stabilite prin tratat, vor fi impuse limite în ceea ce priveşte pescuitul, rutele maritime şi activităţile de exploatare, cum ar fi mineritul la mare adâncime.

Minna Epps, directoarea echipei UICN Ocean, a declarat că principala problemă avută în cadrul negocierilor a privit împărţirea resurselor genetice marine, materiale biologice provenite de la plantele şi animalele din oceane care pot fi folosite în diverse scopuri, cum ar fi pentru produse farmaceutice, în procese industriale sau în industria alimentară. Naţiunile mai bogate beneficiază în prezent de resursele şi de finanţarea necesare pentru a explora adâncurile oceanelor, însă naţiunile mai sărace au vrut să se asigure că orice beneficiu găsit este împărţit în mod egal.

Laura Meller, activistă pentru oceane din cadrul Greenpeace Nordic, a felicitat ţările pentru că „au lăsat la o parte divergenţele şi au oferit un tratat care ne va permite să protejăm oceanele, să ne consolidăm rezilienţa la schimbările climatice şi să protejăm vieţile şi mijloacele de trai a miliarde de oameni”.

Este o zi istorică pentru conservarea mediului şi un semn că, într-o lume divizată, protejarea naturii şi a oamenilor poate triumfa asupra geopoliticii”, a subliniat activista.

Reprezentaţii statelor vor trebui să se întâlnească din nou pentru a adopta în mod oficial acordul şi ulterior vor avea mult de lucru înainte ca tratatul să poată fi pus în aplicare.

Uniunea Europeană, prin intermediul comisarului european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, a salutat, de asemenea, acest „pas crucial în direcţia conservării vieţii marine şi a biodiversităţii care sunt esenţiale pentru noi şi pentru generaţiile viitoare”.  

Apele Române amplasează pe râuri şapte sisteme de colectare a PET-urilor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe