Newsflash
Apariții editoriale

Interdisciplinaritate și medicină translaţională

Interdisciplinaritate și medicină translaţională

Apariţia cărţii Medicina genomică și bolile comune ale adultului este, fără îndoială, un remarcabil eveniment editorial, din cel puţin două motive: subiectul abordat și identitatea autorilor.

Subiectul abordat, „medicina genomică”, este, de departe, cel mai actual și mai dinamic demers pe care îl face medicina la începuturile acestui mileniu. În prezent, ne aflăm în plină expansiune a cunoașterii bolilor comune ale adultului, prin prisma modificărilor care au loc la nivel molecular, în structura genomului uman.

COPERTA - Medicina genomica si bolile comune

Sunt primii pași care fac trecerea de la medicina clasică, bazată pe observaţie și centrată pe boală, la medicina genomică, bazată pe dovezi și centrată pe bolnav (medicina personalizată). Autorii – Mircea Covic, Adrian Covic, Vlad Gorduza – sunt personalităţi de prim-rang ale medicinei românești.

Prof. dr. Mircea Covic, coordonatorul lucrării, este maestrul incontestabil al geneticii medicale moderne din România, validat de activitatea academică, experienţa în practica geneticii medicale și, nu în ultimul rând, de bogata publicistică medicală (având în prim-plan tratatul de „Genetică Medicală”, premiat în 2019 de Academia Română).

Echipa de autori este întregită de prof. dr. Adrian Covic (medic primar de nefrologie și medicină internă) și prof. dr. Vlad Gorduza (medic primar de genetică medicală), recunoscuţi de comunitatea profesională ca reputaţi specialiști în practica medicală, eminenţi dascăli, autori a numeroase lucrări știinţifice și cărţi de specialitate.

Cartea este structurată pe 16 capitole, dintre care primele două sunt dedicate prezentării unor noţiuni generale privind medicina genomică. Celelalte capitole prezintă 14 boli comune ale adultului, dintre cele mai frecvente, aparţinând unor specialităţi diferite: boala coronariană, hipertensiunea arterială esenţială, insuficienţa cardiacă, astmul bronșic, insuficienţa renală, boala inflamatorie intestinală, ciroza hepatică, diabetul zaharat tip 1, diabetul zaharat tip 2, obezitatea, bolile neurodegenerative, psihozele majore, tulburările de reproducere și boala canceroasă.

În fiecare categorie sunt identificate, descrise și interpretate modificările genomice caracteristice, precum și modificările epigenetice induse de factorii de mediu; aceștia activează gene nocive (proinflamatorii sau proliferative) și reprimă gene protective. Important este faptul că alterările epigenetice sunt reversibile prin acţiuni terapeutice, fapt ce generează o
autentică speranţă terapeutică.

Sunt descrise corelaţiile genom-epigenom-fenotip pentru aceste boli. Cunoașterea lor s-a dovedit foarte utilă în practica medicală curentă: diagnosticul este mai exact, tratamentul mai individualizat, profilaxia mai eficientă, prog­nosticul mai corect și sfatul genetic mai documentat.

Toate acestea sunt elemente ale ceea ce numim medicina personalizată, noţiune pe care autorii o explică și promovează în toate cele 16 capitole ale cărţii. Întreaga lucrare este foarte bine sistematizată, cu o expunere clară, logică și ușor de înţeles, un stil cursiv și plăcut lecturii, un limbaj știinţific riguros și ilustraţii care facilitează înţelegerea textului.

În „Cuvântul înainte”, acad. Constantin Ionescu-Tîrgoviște su­blinia faptul că această monografie „(…) este exemplul tipic al colaborării dintre un clinician cu expertiză și doi reputaţi gene­ticieni care reușesc o mostră excelentă de interdisciplinaritate și medicină translaţională”. Monografia „Medicina genomică și bolile comune ale adultului” se înscrie ca o apariţie de referinţă în constelaţia cărţii medicale românești, având o largă adresabilitate.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe