Newsflash
ACTUALITATE Știri

Interdisciplinaritate în Pediatrie

de Dr. Mariana MINEA - nov. 29 2024
Interdisciplinaritate în Pediatrie

La 8 noiembrie a avut loc o nouă ediţie a Forumului Pediatru.ro, organizat de MedicHub, sub coordonarea știinţifică a prof. dr. Doina Pleșca, președinta Societăţii Române de Pediatrie.

Programul a inclus prezentări pe teme diverse, care au adus la zi informaţiile din domeniu și au punctat repere utile medicilor pentru practica lor clinică. Astfel, prof. dr. Doina Pleșca a abordat astmul bronșic pediatric din perspectiva ghidurilor actuale, prof. dr. Eliza Cinteză a prezentat semnele de alarmă în cardiologia pediatrică, iar conf. dr. Monica Dragomir – capcanele de diagnostic în cancerele copilului. Alte semne clinice de alarmă în pediatrie au fost sintetizate de conf. dr. Cristina Mihai, ilustrate și prin două prezentări de cazuri de meningită prin meningococ. Noutăţile în diagnosticul sepsisului pediatric au fost prezentate de conf. dr. Tatiana Ciomârtan.

Copiii cu tulburare de spectru autist și cu ADHD au o vulnerabilitate aparte odată ajunși la vârsta adolescenţei, a transmis conf. dr. Florina Rad, medic psihiatru, în cadrul prezentării sale „Depresia la copil și adolescent”. Potrivit acesteia, „în special în cazul copiilor cu tulburare din spectrul autist înalt funcţionali, [care pot avea] rezultate școlare extraordinare, particularităţile lor de gândire, faptul că nu înţeleg glumele, ironiile, sensul implicit al cuvintelor, metaforele, că nu știu să se adapteze situaţiilor sociale și nu știu ce răspunsuri să dea în situaţii sociale care îi bulversează reprezintă factori de risc pentru apariţia depresiei la vârsta adolescenţei, când viaţa socială se complică și când bullyingul este extrem de important”. La risc sunt și copiii cu ADHD, care, prin comportamentele lor inadecvate, riscă să fie respinși.

Conf. dr. Florina Rad a subliniat că anumite simptome psihiatrice pot fi secundare sau pot fi agravate de existenţa unei patologii endocrine. Asocierea între debutul adolescenţei, modificările hormonale și existenţa unei tulburări endocrine, cum ar fi din sfera patologiei tiroidiene, este obligatoriu de verificat. „Este nevoie să vedem lucrurile multidisciplinar, să le identificăm corect și să putem aborda fiecare tulburare, mai ales în cazul unei comorbidităţi, pentru că în psihiatrie comorbiditatea este mai degrabă o regulă decât o excepţie”, a subliniat psihiatrul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe