Newsflash
Ars Medici

Interacțiuni în cadrul sistemelor de tratament pentru pacienții cu accident vascular cerebral (1)

de Acad. Constantin POPA - sept. 29 2017
Interacțiuni în cadrul sistemelor de tratament pentru pacienții cu accident vascular cerebral (1)
     Problema tratamentului accidentului vascular cerebral (AVC) în etapa acută, dar și în evoluție a devenit mai complexă, în ciuda progreselor înregistrate în medicină. Interacțiunea dintre diferitele decizii terapeutice a condus la o importantă dezbatere internațională.
     În Statele Unite ale Americii și la nivel mondial, numeroase orașe, state și regiuni dezvoltă sisteme multidisciplinare pentru tratamentul pacienților cu AVC acut. Deseori, aceste sisteme implică o gamă de componente terapeutice bazate pe numeroase reguli și reglementări. Prezenta sinteză cu privire la managementul sistemului de tratament al AVC va stabili conceptele și elementele acestui sistem, menite să îmbunătățească rezultatele. Acestea pot fi implementate și sunt sprijinite de date clinice existente sau de opinii comune ale experților. De asemenea, sunt prezentate recomandări orientative pentru elemente-cheie ale unui sistem de tratament în AVC.
    AVC reprezintă în prezent a patra cauză de deces în SUA și o cauză majoră de invaliditate. Înaintarea în vârstă este un factor de risc major pentru apariția AVC, iar demografia reflectă o creștere continuă a populației îmbătrânite, din care rezultă o creștere a incidenței absolute și a predominanței AVC. Sistemele de tratament pentru pacienții cu AVC asigură un suport adecvat pentru acești pacienți și o reducere a numărului deceselor și a cazurilor de invaliditate.
    Noi paradigme și tehnologii terapeutice care se află în curs de dezvoltare. Acestea sunt elemente importante pentru sistemul de îngrijire a pacienților cu AVC. Sunt incluse: dezvoltarea variatelor niveluri ale centrelor de tratament pentru AVC; utilizarea extensivă a tehnologiilor telemedicale; intervențiile medicale avansate, endovasculare și chirurgicale, precum și strategiile și programele complexe de recuperare. Tratamentul preclinic și triajul, precum și transferul eficient al pacienților între spitale sunt, de asemenea, componente-cheie ale sistemelor de îngrijire a pacienților cu AVC.
    Nu punem în discuție problema prevenirii factorilor de risc pentru AVC (profilaxie). Linii directoare și recomandări recente reglementează aceste probleme. Importanța unor asemenea eforturi și programe de profilaxie este clară. Multe agenții guvernamentale, organizații medicale și furnizori de servicii medicale abordează aceste strategii vitale. Obiectivul nostru începe cu recunoașterea simptomelor inițiale ale AVC și continuă cu implicarea serviciilor medicale de urgență (SMU), tratamentul medical și metodologia privind externarea și recuperarea. De asemenea, sunt abordate profilaxia secundară a AVC și a evenimentelor cardiovasculare ulterioare.
    Un sistem de tratament pentru pacienții cu AVC, care ar putea să fie funcțional în totalitate și ar reduce numărul de decese cauzate de AVC cu 2% până la 3% anual, s-ar traduce printr-o scădere de 20.000 de decese înregistrate în SUA și de aproximativ 400.000 la nivel mondial. De asemenea, s-ar putea reduce invaliditatea post-AVC, ceea ce ar îmbunătăți calitatea vieții, având ca rezultat o utilizare mai eficientă a resurselor de tratament și, de asemenea, diminuarea poverii financiare a pacienților, a familiilor lor și a guvernelor.
    În continuare, vom sublinia câteva dintre conceptele și componentele cheie ale unui sistem modern de tratament pentru pacienții cu AVC, aplicat în SUA. Aceste elemente variază în diferite părți ale țării (și în lume). Cu toate acestea, abordarea generală și principiile trebuie să fie folositoare pentru mulți specialiști în medicină, dar și pentru alte persoane implicate într-un asemenea sistem. (...)
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe