Newsflash
Știri

Instituții importante din România lucrează pentru o dezvoltare graduală a îngrijirii paliative

de Florentina Ionescu - ian. 25 2023
Instituții importante din România lucrează pentru o dezvoltare graduală a îngrijirii paliative

Am stat de vorbă recent cu președintele Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative despre acest domeniu și despre ce progrese se fac în prezent în țara noastră.

Conf. univ. dr. Vladimir Poroch (Iași) este președintele ANIP – Asociația Națională de Îngrijiri Paliative. El ne-a vorbit la începutul acestui an despre un proiect intitulat PAL-PLAN. Liderul de proiect este Ministerul Sănătății (MS). 

Citiți și: Îngrijirile paliative: lux sau necesitate? 

recrutare anunt post ingrijiri paliative anmcs

„Sunt și eu expert al MS pe anumite activități în acest proiect, PAL-PLAN. Parteneri în acest proiect sunt instituții importante, cu roluri foarte bine definite în România, și anume Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, HOSPICE Casa Speranţei, ANMCS”, a declarat conf. dr. Vladimir Poroch pentru „Viața Medicală”.

Practic, în acest proiect conlucrează toate aceste instituții coordonate de Ministerul Sănătății, pentru a realiza o dezvoltare graduală a îngrijirii paliative în România sub multiple aspecte: al dezvoltării serviciilor, al furnizării de educație specifică specializată pentru îngrijiri paliative pentru personal, și în ceea ce privește normativele pentru dotări minime etc.

vladimir poroch
Conf. dr. Vladimir Poroch

 

Proiectul este încă în desfășurare, iar mai multe detalii despre el sunt disponibile pe site-ul www.ms.ro/pal-plan. De ce sunt importante toate aceste instituții? Conf. dr. Vladimir Poroch (foto) răspunde:

„Pentru că, pe de o parte, Ministerul Sănătății reglementează politica. Și în Strategia Națională de Sănătate se stipulează necesitatea creşterii gradului de acoperire cu servicii de paliație în România raportat la nevoile existente ș.a.m.d. Știm foarte bine, pe de altă parte, că Strategia reprezintă un deziderat și că punerea în aplicare a obiectivelor sau a ceea ce este menționat acolo, în Strategie, a direcțiilor majore necesită eforturi și, evident, reglementări suplimentare. Să gândim și să estimăm, să proiectăm pas cu pas această dezvoltare graduală.”

De ce graduală? Pentru că nu se pot face de pe o zi pe alta lucruri în îngrijirile paliative, „să ajungi la o acoperire de 100% sau de 80%, de pe o lună pe alta.” Evident, este un proces de durată, prin care toate aceste obiective se vor îndeplini gradual, însă lucrurile ar trebui să se deruleze după un calendar clar, fără întreruperi, iar progresele monitorizate îndeaproape, cu rezultate cuantificabile, mai spune președintele ANIP.  

Citiți și: Proiect pentru operaționalizarea Centrului Național de Competență în domeniul Cancerului 

PAL PLAN stire ms

Îngrijirea la domiciliu pe termen lung, un deziderat

„Ministerul Sănătății vine cu strategia, cu politica de sănătate. Ministerul Muncii cu partea socială, pentru că – vă spun din proiect – o temă importantă despre care se discută este îngrijirea la domiciliu [a pacienților] pe termen lung. Este realmente o problemă de sănătate publică în România – și nu numai la noi – îngrijirea unor pacienți, în general vârstnici, la domiciliu pe termen lung. Dar nu trebuie să excludem și alte categorii de vârstă. Pentru că există, actualmente, îngrijire medicală la domiciliu și îngrijire paliativă la domiciliu de care pacienții pot să beneficieze, timp de 90 de zile fiecare, de acest îngrijire pe an”, a explicat conf. dr. Vladimir Poroch.

Dar, totodată, acesta spune că în anumite situații, în anumite cazuri, nevoile de îngrijire se întind pe perioade mult mai mari de timp. Și-atunci este gândită și o astfel de formă de îngrijire de durată, pe termen lung, la domiciliul pacienților. Iată, Ministerul Muncii vine cu partea asta de suport social, de asistență socială, a detaliat conf. univ. dr. Vladimir Poroch.

Acesta este medic la Institutul Regional de Oncologie Iași. Dr. Poroch conduce, din anul 2012 secţia de îngrijiri paliative din cadrul acestui institut și este cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

În esență, prin acest proiect se urmărește simplificarea unor proceduri birocratice, astfel încât pacientul și, evident, familia lui să obțină toate drepturile, astfel încât pacientul respectiv să poată beneficia de toate variantele de suport, atât medical, cât și social în ceea ce privește îngrijirile paliative.

„Asta se încearcă în proiect. De aceea trebuie să conlucreze [toate] aceste instituții. Apoi ANMCS vine cu partea de acreditare și de standardizare a calității acelor servicii care vor fi oferite. Casa Națională de Asigurări, în mod evident, vine cu plata aferentă serviciilor medicale, pentru că în contextul legilativ actual nu poate Casa Națională de Asigurări de Sănătate, din fondul unic, să plătească servicii sociale. Asta o face Ministerul Muncii. Deci toate acestea ar trebui să fie conectate, astfel încât pacientul să poată beneficia în mod facil şi la timp de toate aceste servicii fără a mai fi supus unor proceduri birocratice complicate. Proiectul acesta PAL-PLAN este foarte-foarte important și este încă în desfășurare”, a mai declarat dr. Vladimir Poroch.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe