Newsflash
Știri

Proiect pentru operaționalizarea Centrului Național de Competență în domeniul Cancerului

de Florentina Ionescu - ian. 25 2023
Proiect pentru operaționalizarea Centrului Național de Competență în domeniul Cancerului

Luna aceasta am discutat cu președintele Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative – ANIP, doctorul Vladimir Poroch, despre un proiect foarte nou la nivel național.

Este vorba despre un proiect PNRR (din Planul Național de Redresare și Reziliență) pentru operaționalizarea Centrului Național de Competență în domeniul Cancerului – CNCC. 

„Luptăm pentru binele pacientului și concepem un model sănătos pe care dorim să îl diseminăm la nivel național”, a spus prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, coordonatorul proiectului.

supravietuitor de cancer

(Mai multe despre proiect aflați și din știrea inițială, publicată pe site-ul Viața Medicală).

„După cum știți, există Planul Național de Combatere a cancerului, PNCC, care a devenit de altfel și lege. Sunt stipulate foarte multe lucruri și deziderate pe care ar trebui să le atingem în această privință, iar sistemul de sănătate ar trebui să beneficieze de toate aceste obiective îndeplinite. [CNCC] A fost un proiect de tip PNRR, s-au finalizat evaluarea și chiar publicarea rezultatelor la finalul anului 2022, adică în ultimele zile din decembrie, astfel încât acum, în ianuarie, chiar o să demarăm activitățile la care ia parte un consorțiu format din IOCN - Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, în calitate de lider de proiect, împreună cu UMF „Grigore T. Popa” din Iași, UMF „Carol Davila” din București, Institutul „Victor Babeș” din București și Universitatea Politehnică din București. Astea sunt instituțiile publice”, a detaliat președintele ANIP într-un interviu recent pentru „Viața Medicală”.

Pentru operaționalizarea Centrului Național de Competență în domeniul Cancerului (CNCC) se implică și câteva instituții private care se ocupă de îngrijirea pacientului cu cancer, a adăugat conf. dr. Vladimir Poroch (foto): Centrul de Oncologie „Sf Nectarie” din Craiova, Centrul „Oncohelp” din Timișoara și rețeaua MedLife sunt doar câteva dintre acestea. 

Citiți și: Instituții importante din România lucrează pentru o dezvoltare graduală a îngrijirii paliative 

vladimir poroch
Conf. dr. Vladimir Poroch

„Am aplicat pe acest proiect și fost câștigat de către consorțiul amintit. Proiectul prevede mai multe direcţii de acţiune, fiind vorba de toate modalităţile de abordare a cancerului. Prevede, în esență, operaționalizarea acelui CNCC. Iar fiecare dintre aceste instituții vine atât cu dotări, cât și cu expertiză proprie”, a mai declarat dr. Poroch.

Pachete de lucru 

Fiecare instituție vine cu expertiză, cu partea pe care trebuie să și-o dezvolte în proiect, cu pachete de lucru. Proiectul pentru CNCC vizează: prevenție, screening, diagnostic, tratament și îngrijire paliativă și calitatea vieții.

Partenerul UMF Iași, adică conf. univ. dr. Vladimir Poroch împreună cu alți colegi din cadrul UMF Iași, răspunde de partea de îngrijire paliativă și calitatea vieții în acest proiect amplu care începe acum, în ianuarie, și care are o durată de desfășurare de trei ani. „E un lucru absolut îmbucurător!”, spune conf. dr. Vladimir Poroch.

Liderul de proiect este profesorul doctor Achimaș Cadariu de la IOCN, despre care conf. dr. Poroch afirmă:

„În mandatul lui de ministru al Sănătății a avut inițiativa și a contribuit la elaborarea Planului Național de Combatere a Cancerului care, ulterior, a devenit lege. Și iată cum se leagă lucrurile! CNCC trebuia operaționalizat și pus în practică, și lucrurile acestea, desigur, trebuie să înceapă de undeva.”

model de bună practică

În CNCC, ușa e deschisă pentru alți parteneri care pot veni cu expertiza lor, mai spune președintele ANIP. Așadar, „ușa” le este deschisă tuturor celor interesați, iar „scopul este de a crea un model de bună practică și de furnizare la cel mai înalt nivel al calității și în acord cu ghidurile, cu standardele internaționale europene, a îngrijirii din toate punctele de vedere”.

Este vorba de îngrijirea pacientului român cu cancer, iar lucrurile nu se opresc aici. Ideea este de a replica apoi acest model la nivel național, astfel încât cât mai mulți pacienți să beneficieze, cât mai aproape de domiciliul lor, de același tratament de cea mai înaltă calitate, mai spune conf. dr. Vladimir Poroch, medic ce are atestat în îngrijiri paliative.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe