Newsflash
ACTUALITATE Știri

INSP: Deși au suferit o fractură osteoporotică, 80% dintre pacienţi nu sunt diagnosticaţi şi trataţi ulterior pentru osteoporoză

de Magdalena Tănăsescu - oct. 20 2023
INSP: Deși au suferit o fractură osteoporotică, 80% dintre pacienţi nu sunt diagnosticaţi şi trataţi ulterior pentru osteoporoză

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat vineri, 20 octombrie, că aproximativ 80% dintre pacienţi nu sunt încă diagnosticaţi şi trataţi pentru osteoporoză, după ce au suferit o fractură osteoporotică.

Comunicatul publicat de INSP este prilejuit de Ziua Mondială a Osteoporozei, marcată anual pe 20 octombrie. Anul acesta, sloganul utilizat este „Pentru oase mai puternice”, cu scopul de a sublinia importanța pașilor de urmat pentru un viitor fără fracturi.

„Se estimează că la nivel mondial, una din trei femei și unul din cinci bărbați cu vârsta de 50 de ani și peste vor suferi o fractură osteoporotică. La nivel mondial, osteoporoza cauzează peste 8,9 milioane de fracturi anual, ceea ce înseamnă o fractură din cauza osteoporozei la fiecare 3 secunde. Peste 55% dintre pacienții cu fracturi de șold au în antecedente o fractură vertebrală (a coloanei vertebrale). O fractură în antecedente este asociată cu un risc crescut cu 86% pentru orice fractură ulterioară. Riscul de a suferi o altă fractură este deosebit de mare mai ales în primii doi ani după fractura inițială”, se menționează în comunicatul citat.

Aproximativ 60% dintre pacienții care au suferit o fractură de șold necesită încă asistență după un an și 20% vor necesita îngrijiri medicale pe termen lung. Ratele de mortalitate de până la 20-24% sunt observate în primul an după o fractură de șold. Se estimează că doar 1/3 din fracturile vertebrale ajung în atenția clinicienilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe