Acești poluanți sunt substanțe chimice toxice, de origine naturală sau artificială, rezistente la degradarea chimică, fotolitică și biologică, care se acumulează în ecosistemele terestre și acvatice.
Din acest motiv, INSP a decis să demareze o acțiune de informare sub sloganul „Nu pune STOP vieții! Pune STOP poluării! Alege viața fără poluanți organici persistenți!”.
În ecosistemele terestre și acvatice, POP pot persista chiar și mii de ani, cu efecte negative asupra mediului și sănătății umane.
În anul 2001, la Stockholm, a fost adoptată Convenţia privind poluanţii organici persistenţi. Inițial, pe lista POP a Convenției au fost 12 substanțe chimice, clasificate astfel: 1. Produse pentru protecția plantelor: Diclor-difenil-tricloretanul (DDT), aldrin, dieldrin, clordan, toxafen, heptaclor, mirex, endrin; 2. Produse chimice industriale: Bifenili policlorurați (PCB), hexaclorobenzen (HCB); 3. Produse secundare: Dioxine și furani, care sunt generate neintenționat în timpul proceselor de ardere sau producției de anumite substanțe chimice.
În anul 2023, acestor 12 poluanți organici persistenți iniţiali li s-au adăugat şi alte substanţe chimice care au diferite niveluri de risc pentru sănătatea oamenilor şi a ecosistemului.
„Emisiile de POP au scăzut în majoritatea statelor membre între 2005 și 2021 ca urmare a implementării recomandărilor Convenţiei în legislațiile naționale. În România a fost raportată o reducere cu 15% a Hexaclorobenzenului (HCB), cu 49% a policlorobifenililor (PCBs), cu 72% a dioxinelor și furanilor (PCDD/ PCDF) și cu 8 % a Hidrocarburilor Aromatice Policiclice (PAH)”, se menționează într-un comunicat al INSP.
Expunerea umană la niveluri mai mari de POP poate determina diferite efecte asupra sănătății, crescând în anumite cazuri riscul de boli cardiovasculare, disfuncții endocrine, risc crescut de cancer, tulburări de reproducere, imunodeficiențe, tulburări neurologice, genotoxicitate și malformații congenitale.
Pentru reducerea expunerii la POP, INSP face o serie de recomandări:
- citirea etichetelor produselor chimice utilizate și respectarea instrucțiunile de folosire;
- a nu se lăsa la îndemâna copiilor astfel de produse;
- deșeurile nu trebuie arse; arderea acestora produce fum toxic care poluează aerul;
- evitarea achiziționării produselor chimice de protecție a plantelor (pesticide) din surse necontrolate;
- reciclarea produselor care conțin POP: baterii, echipamente electronice, uleiul utilizat la vehicule, mobilier, medicamentele expirate, resturi de vopsea, pesticide etc.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe