Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Infuzie de personal în NHS

de Dr. Mariana MINEA - iul. 7 2023
Infuzie de personal în NHS

Guvernul britanic a anunţat că va pune în practică planul de a pregăti suplimentar mii de medici și de asistente în fiecare an, ca parte a încercării de a suplini deficitul de personal din sistemul de sănătate.

Pe 5 iulie se împlinesc 75 de ani de la crearea NHS, Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie. În acest context, guvernul britanic a anunţat că va pune în practică planul de a pregăti suplimentar mii de medici și de asistente în fiecare an, ca parte a încercării de a suplini deficitul de personal din sistemul de sănătate.

Potrivit șefilor NHS, deficitul de personal medical este principala îngrijorare și cea mai mare ameninţare la adresa calităţii îngrijirii pacienţilor.

Conform planului propus de guvernul britanic încă de acum șase ani, numărul de locuri în școlile medicale ar trebui să crească până în 2028 de la 7.500 la 10.000, iar până în 2031, până la 15.000. De asemenea, numărul de locuri pentru asistente va crește cu o treime până în 2028, adică până la 40.000.

NHS va primi o finanţare de 2,4 miliarde de lire pentru creșterea numărului de profesioniști în sănătate, ceea ce va acoperi și pregătirea mai multor dentiști, moașe și fizioterapeuţi.

Specialiștii salută aceste măsuri mult așteptate, dar solicită și o serie de pași noi meniţi să păstreze personalul medical, dincolo de formarea și recrutarea de noi profesioniști. Deocamdată, acest plan prevede programe de lucru flexibile, medii de lucru mai bune și oportunităţi de training mai bune. Editorii The Guardian propun luarea în calcul și a unor idei precum oferirea de perioade sabatice pentru angajaţii cu vechime, reduceri de taxe pentru cei care lucrează în cadrul NHS, cazare gratuită 
pentru medicii rezidenţi.

Plan în șase pași

Independenţa NHS i-ar permite serviciului să nu mai fie folosit de politicieni ca minge de fotbal, dar și o planificare pe termen lung. Aceasta este una dintre sugestiile pe care dr. Stuart Bloom, gastroenterolog în cadrul NHS, le face într-un material publicat în The Guardian. El propune îmbunătăţirea asistenţei medicale primare și asocierea ei cu sistemul de asistenţă socială, posibil prin crearea unei noi instituţii – NHS-C (NHS-Comunitate) –, cu buget propriu. Medicii de familie ar putea coordona îngrijirea în comunitate, inclusiv după externarea pacienţilor.

Atribuţiile medicilor de familie ar avea nevoie de o redefinire, mai spune gastroenterologul. Astfel, ei ar putea conduce managementul bolilor complexe și ar putea coordona îngrijirile în cadrul comunităţii, fără să se ocupe de screening sau de sarcini administrative, care le ocupă în mod obișnuit 50-70% din timp. Pentru investigaţiile realizate în scop de screening, medicul propune crearea unor centre dedicate, care ar putea fi finanţate prin contribuţii publice: o categorie ar fi destinată sănătăţii femeii, iar alta – sănătăţii bărbatului, cu investigaţii pentru principalele patologii screenabile.

Revenind la medicii de familie, ei nu vor accepta schimbări majore dacă vor fi impuse „de sus”, astfel că ar trebui implicaţi în procesul de revizuire a descrierii jobului lor, mai spune gastroenterologul. Astfel de reevaluări ar trebui coordonate mai degrabă de medici, decât prin iniţiative nesfârșite ale politicienilor cu diferite agende.

Certificat de pregătire gimnazială în sănătatea personală

Altă propunere vizează stabilirea și respectarea unor standarde naţionale noi privind timpii de așteptare până la accesarea unui medic în cadrul NHS (nu neapărat la un medic de familie). Gastroenterologul propune maximum 48 de ore de așteptare până la un consult medical și maximum 4 ore la Urgenţe.

Ar mai fi nevoie de educaţie nutriţională în școli, pentru a preveni obezitatea, și de introducerea unui certificat de pregătire în domeniul sănătăţii personale. Aceste măsuri ar putea aduce beneficii enorme sănătăţii publice în decurs de câţiva ani, spune medicul. 

Un acces mai bun la serviciile de sănătate mintală și accentuarea măsurilor timpurii de prevenire a problemelor de sănătate psihică, precum evitarea renunţării la școală, sunt alte măsuri propuse.


Notă autor:

https://www.theguardian.com/society/2023/jun/29/government-aims-to-boost-nhs-with-thousands-more-doctors-and-nurses
https://www.theguardian.com/society/2023/jun/30/what-next-for-the-nhs-six-ways-to-secure-its-future
https://www.theguardian.com/society/2023/jun/30/nhs-plan-the-numbers-are-impressive-but-where-are-the-new-ideas

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe