Newsflash
Industria farmaceutică

Un medicament pentru pacienții români cu fibroză chistică, rambursat

de Florentina Ionescu - mai 5 2022
Un medicament pentru pacienții români cu fibroză chistică, rambursat

O companie farmaceutică anunță rambursarea terapiei cu medicamentul combinat conținânt ivacaftor / tezacaftor / elexacaftor pentru pacienții eligibili din România care suferă de fibroză chistică.

Astfel, peste 150 de persoane cu fibroză chistică vor fi eligibile pentru a avea acces la o terapie cu modulator CFTR.

Vertex Pharmaceuticals anunță decizia națională a autorităților din România de a rambursa medicamentul combinat conținând ivacaftor / tezacaftor / elexacaftor într-un regim combinat cu ivacaftor. 

inghitit medicament

Această terapie este disponibilă din acest moment pentru pacienții eligibili din România care suferă de fibroză chistică, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

Această hotărâre oferă acces pacienților diagnosticați cu fibroză chistică, cu vârsta de cel puțin 12 ani și care au o mutație F508del și o funcție minimă a mutației (F/MF), sau două mutații F508del (F/F) în gena reglatorului de conductanță transmembranară a fibrozei chistice (CFTR) la combinația amintită, într-un regim combinat cu ivacaftor.

„Anunțul de astăzi reprezintă un moment important în tratarea fibrozei chistice în România. Ne bucurăm că persoanele eligibile cu fibroză chistică vor avea de acum acces la terapia cu tripla combinație. Le mulțumesc autorităților din România pentru recunoașterea importanței medicamentelor noastre și pentru asigurarea accesului pacienților români care îndeplinesc condițiile necesare la terapie”, a declarat Amel Bech, Senior Country Manager Piețe de Distribuție Vertex.

Mai multe tipuri de mutații pot provoca fibroza chistică

Fibroza chistică (CF) este o boală genetică rară care afectează peste 83.000 de oameni la nivel global. În România, aproape 500 de pacienți au fost diagnosticați cu această afecțiune.

CF este o boală progresivă, multi-sistemică, ce afectează plămânii, ficatul, tractul gastro-intestinal, sinusurile, glandele sudoripare, pancreasul și tractul reproductiv.

Aceasta este cauzată de o proteină CFTR defectă și / sau lipsă rezultată din anumite mutații ale genei CFTR. Copiii trebuie să moștenească două gene CFTR defecte - una de la fiecare părinte - pentru a avea CF.

Deși există mai multe tipuri de mutații CFTR care pot provoca boala, marea majoritate a persoanelor cu fibroză chistică au cel puțin o mutație F508del.

Aceste mutații, care pot fi determinate printr-un test genetic sau test de genotipare, creează în fibroza chistică proteine CFTR nefuncționale și / sau prea puține la suprafața celulei. Funcția defectă și / sau absența proteinei CFTR cauzează un flux slab de sare și apă în și din celule în mai multe organe.

În plămâni, acest lucru duce la acumularea de mucus anormal de gros, lipicios care poate provoca infecții pulmonare cronice și leziuni pulmonare progresive la mulți pacienți, și pot cauza moartea acestora. Vârsta medie pentru persoanele decedate este de 30 de ani.

Despre produsul combinat(ivacaftor / tezacaftor / elexacaftor într-un regim combinat cu ivacaftor

La persoanele cu anumite tipuri de mutații ale genei CFTR, proteina CFTR nu este procesată sau poziționată în mod normal în interiorul celulei, iar acest lucru poate împiedica proteina CFTR să ajungă la suprafața celulei și să funcționeze corect.

Produsul ivacaftor/tezacaftor/elexacaftor într-un regim combinat cu ivacaftor este un medicament ce se administrează pe cale orală, conceput pentru a crește cantitatea și funcția proteinei CFTR la suprafața celulei.

Elexacaftor și tezacaftor lucrează împreună pentru a crește cantitatea de proteină matură de la suprafața celulei prin conectarea la diferite porți de acces ale proteinei CFTR.

Ivacaftor, care este cunoscut ca potențator CFTR, este conceput pentru a restabili capacitatea proteinelor CFTR de a transporta sare și apă prin membrana celulară. Acțiunile combinate ale ivacaftor, tezacaftor și elexacaftor ajută la hidratarea și curățarea mucusului din căile respiratorii.

Pentru informații complete despre acest medicament, puteți consulta Rezumatul Caracteristicilor Produsului care poate fi găsit pe www.ema.europa.eu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe