Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Tratarea smart a rănilor

de Dr. Diana Andronache - apr. 15 2022
Tratarea smart a rănilor

Un pansament „inteligent” eliberează medicamente numai atunci când detectează anumite semnale caracteristice unui proces infecţios.

first-aid-g84c889fa3_1280Având în vedere că antibioticele pot determina apariţia unor efecte secundare, dar și că utilizarea lor excesivă contribuie la dezvoltarea rezistenţei la antibiotice, cercetătorii și-au propus să găseasă o metodă nouă, eficientă și sigură pentru tratarea rănilor infectate.

Materialul dezvoltat de oamenii de știinţă de la centrul de cercetare Empa din Elveţia încorporează o membrană fină de nanofibre care conţin un medicamentul antiseptic, pe care îl eliberează în funcţie de temperatură.

Nanofibrele sunt realizate dintr-un amestec format din metacrilat de polimetril (PMMA) și un polimer biocompatibil, cunoscut sub numele comercial Eudragit.

Astfel, dacă suprafaţa pielii are o temperatură care se păstrează într-un interval de 32-34 de grade Celsius, amestecul de polimeri rămâne solid, iar medicamentul rămâne în interior. În caz de proces infecţios însă, inflamaţia secundară a acestuia determină creșterea temperaturii la nivelul plăgii la cel puţin 37 de grade Celsius.

Amestecul de polimeri trece într-o altă stare de agregare, devenind mai moale și eliberând o parte din medicament, acţionând astfel împotriva bacteriilor din ţesutul infectat. Odată ce infecţia a fost tratată, iar rana începe să se vindece, temperatura scade din nou, polimerul se răcește, devine solid și reţine restul medicamentului în interior.

Procesul se poate repeta de cel mult cinci ori până la consumarea întregului medicament antiseptic. Oamenii de știinţă încearcă să reducă nivelul de temperatură necesar pentru activarea materialului și analizează utilizarea și a altor medicamente, cum ar fi antibioticele.

Citiți și: Receptori de gust... în plămâni


Notă autor:

https://newatlas.com/medical/smart-bandage-medication-infection-heat/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe