Newsflash
Știri

Harta mortalității infantile: Județe unde mor cei mai mulți nou-născuți

de Dorina Novac - dec. 23 2020
Harta mortalității infantile: Județe unde mor cei mai mulți nou-născuți

Tulcea și Mehedinți sunt județele cu cea mai mare rată a mortalității infantile, informează Organizația Salvați Copiii, care subliniază că investiția în aparatură medicală este mai urgentă ca oricând.

Potrivit unui comunicat de presă, în București, unde sunt concentrate șapte maternități de gradul III dintr-un total de 22, rata mortalității infantile (2,8 la mia de copii născuți vii) se menține sub media pe țară.

Salvati-Copiii-Romania_1

„Județele Tulcea și Mehedinți trec prin adevărate drame, cu o rată a mortalității de cinci, respectiv patru ori mai mare. Investiția în aparatură medicală este mai urgentă ca oricând. Maternitățile și secțiile de neonatologie au fost vulnerabilizate de pandemia care a pus o presiune și mai mare pe un sistem medical insuficient dotat și cu discrepanțe majore între județe”, transmit reprezentanții Salvați Copiii.

Harta mortalității infantile arată un clivaj major între județe și regiuni, una dintre cauzele directe fiind gradul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă.

Harta mortalitatii infantile (1)

Astfel, în județul Tulcea, aflat pe primul loc al acestui capitol dramatic, rata mortalității infantile este de peste cinci ori mai mare decât în Municipiul București, unde sunt concentrate multe maternități de gradul trei.

Județele unde mor cei mai mulți copii sub un an, raportat la mia de copii născuți vii (*date INS provizorii, pentru anul 2019):

  • Tulcea – 15,6 la mia de copii născuți vii
  • Mehedinți – 11,7‰
  • Constanța – 9,5‰
  • Vrancea – 9.3‰
  • Mureș – 9.0‰

Unde sunt salvați cei mai mulți nou-născuți – rata mortalității infantile:

  • București- 2,8‰
  • Ilfov – 3,5‰
  • Iași – 3,6‰
  • Dâmbovița – 3,6‰
  • Covasna – 4,4‰

„Suntem epuizați, și nu pentru că muncim zi noapte, ci mai ales pentru că trebuie să luăm decizii la secundă, pentru că de atât e nevoie pentru a pierde un prematur. Cui să dăm un incubator? Care nou-născut poate suporta transportul până la alt spital? Sunt decizii grele, atât profesional, cât și emoțional”, a explicat dr. Frățilă Andreea, șef secție Neonatologie, Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu-Severin.

Sursa citată precizează că Organizația accelerează sprijinirea urgentă a 10 secții de terapie intesivă neonatală și de pediatrie cu echipamente medicale performante.

Cele mai mari probleme întâmpinate de medici se referă la insuficiența echipamentelor de protecție în prima fază a crizei, lipsa de personal, infrastructura care nu permite organizarea circuitelor separate și, mai ales, insuficiența echipamentelor, în special a incubatoarelor, necesare pentru îngrijirea nou-născuților în contextul generat de pandemie.

„În ciuda acestei evoluții, mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, plasând țara noastră, după 13 ani de integrare europeană, încă pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile aproape dublă (6,2 ‰) față de media de 3,5‰.”, se arată în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe