Newsflash
Internaționale

Greierele de casă, a treia insectă autorizată ca ingredient alimentar pe piața UE

de Florentina Ionescu - feb. 14 2022
Greierele de casă, a treia insectă autorizată ca ingredient alimentar pe piața UE

În cazul în care vă întrebați ce alimente noi vor intra pe piața din Uniunea Europeană, reprezentanții UE ne surprind cu... greieri.

Greierele de casă devine a treia insectă autorizată ca ingredient alimentar pe piața UE. Joi, 10 februarie, Comisia Europeană a autorizat comercializarea greierilor de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană (UE), se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

greier de casa-Acheta_domesticus
Sursa foto: species.wikimedia.org

Este vorba despre a treia insectă pentru care se dă aprobare pentru consum și care vine după autorizațiile precedente emise în iulie anul trecut pentru larva desicată de Tenebrio molitor și în noiembrie pentru Locusta migratoria

Lăcusta migratoare, un ingredient alimentar nou inclus pe piața UE 

Greierele de casă va fi disponibil integral, sub formă congelată, uscată sau de pudră. Prezenta autorizare a primit girul statelor membre la data de 8 decembrie 2021, ca urmare a unei evaluări stricte din partea Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară, care a ajuns la concluzia că această insectă nu prezintă pericole pentru consum dacă este folosită conform descrierii înaintate de întreprinderea solicitantă.

Produsele care conțin acest nou aliment trebuie să fie etichetate corespunzător pentru a semnala eventuale reacții alergice.

În ultimii ani, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a ajuns la concluzia că insectele reprezintă o sursă de alimentație hrănitoare și sănătoasă, având un conținut ridicat de grăsime, proteine, vitamine, fibre și minerale.

În plus, insectele reprezintă o parte consistentă a alimentației  zilnice a sute de milioane de oameni la nivel mondial. În contextul Strategiei De la fermă la consumator, insectele au fost, de asemenea, identificate ca reprezentând o sursă alternativă de proteine care ar putea înlesni trecerea către un sistem alimentar mai durabil.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe