Newsflash
Ars Medici

Geniul lui Lenin, aureolat cu încă 45 de ani…

de - apr. 16 2015
Geniul lui Lenin, aureolat cu încă 45 de ani…
Gazeta de perete
 
   La 10/22 aprilie 1870, în ţara în care autocraţia părea de nezdruncinat se năştea la Simbirsk Vladimir Ilici Ulianov.
   47 de ani mai tîrziu, prin foc şi sînge oamenii aveau să statornicească un hotar irevocabil între două lumi. Orînduirea nouă reprezenta darul pe care-l făcea omenirii Lenin.
   În focul luptei revoluţionare figura lui Lenin s-a contopit cu aceea a conducătorului popular, a eroului legendar, străbătînd graniţe şi continente, devenind un simbol al libertăţii, dreptăţii şi omeniei.
   Secolul care a trecut de la naşterea lui Lenin nu a făcut decît să aureoleze şi mai mult figura marelui teoretician şi conducător. „Vor învinge şi vor păstra puterea numai cei care se încred în popor, care se cufundă în izvorul creaţiei vii a poporului“ spunea Lenin. Întreaga sa viaţă nu a fost decît o justificare a acestui principiu. Lenin şi poporul, Lenin şi partidul au fost un tot indestructibil. (…)
   Lenin era conducătorul întregii omeniri luptătoare. (…) Astăzi la sărbătorirea centenarului leninist practica arată încă o dată justeţea teoriilor sale.
   Geniul lui Lenin, conducerea sa înţeleaptă a arătat popoarelor calea de a se smulge din starea de ruină, de a scăpa de mizerie şi foame şi de a păşi pe drumul larg al construirii societăţii socialiste. Activitatea lui Lenin va rămîne în veci un model de conducere genială a poporului în lupta sa revoluţionară pentru o viaţă nouă, va fi tot timpul şi pretutindeni un îndemn la autodepăşire.  

Vasile Astărăstoaie (sic)

 

N. r.: textul de mai sus a fost scris de Vasile Astărăstoae la vârsta de 21 de ani şi publicat în „Symposion“, revistă a asociaţiilor studenţeşti din Institutul de Medicină şi Farmacie Iaşi (anul II, nr. 6, feb.-mar. 1970). Vasile Astărăstoae a fost timp de 8 ani preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe