Newsflash
Interviuri

Dr. Codruța Dijmărescu: „Gravidelor le este frică de actul operator”

de Florentina Ionescu - oct. 22 2021
Dr. Codruța Dijmărescu: „Gravidelor le este frică de actul operator”

Aducerea pe lume a bebelușului prin operaţia de cezariană stârnește multe temeri în rândul viitoarelor mămici. Misiunea medicului obstetrician este să comunice cu pacientele și să le ofere susţinere, amintindu-le totodată că nu sunt singure.

dr. Codruta Dijmărescu (2)_2

Codruţa Dijmărescu este medic specialist Obstetrică-Ginecologie în cadrul Enayati Medical City. Are competenţă în colposcopie și ultrasonografie obstetricală și ginecologică. A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti în 2009. Pe lângă faptul că a colaborat cu unităţi medicale de renume din ţară, are și o vastă experienţă internaţională: un an a lucrat la CHU Mont-Godinne, Yvoir, din Belgia, și un an a lucrat la Cliniques Universitaires Saint-Luc, în Bruxelles.

În ce situaţii este recomandată operaţia cezariană?

Operaţia cezariană are mai multe indicaţii operatorii, printre care și cauzele materne. De exemplu, o gravidă care are o patologie asociată, diabet zaharat, preeclampsie, malformaţii uterine, alte afecţiuni medicale asociate, de genul miopiei forte, diverse afecţiuni ale coloanei vertebrale. Toate acestea impun operaţia cezariană. Apoi sunt cauzele fetale, cum ar fi un status fetal incert, o suferinţă fetală care se diagnostichează făcând anumite investigaţii: profilul biofizic fetal, velocimetria Doppler, testul de stres și cel de nonstres fetal.

Și alte indicaţii?

Apoi, în ceea ce privește alte indicaţii, avem sarcinile obţinute prin fertilizarea in vitro, care sunt asociate cu un număr crescut de nașteri premature, ceea ce impune și operaţia cezariană; prematuritatea, apoi sarcina multiplă. În general, la sarcinile obţinute prin reproducere umană asistată pot fi obţinuţi și tripleţi, de exemplu, care pot impune diverse prezentaţii.

Complicaţii imediate și la distanţă

Când se păstrează indicaţia operatorie la o naștere ulterioară?

Depinde foarte mult pentru ce a fost făcută prima cezariană. De obicei, dacă se păstrează indicaţia operatorie, cum ar fi disproporţie cefalo-pelvică cu bazin îngust, în general strâmtat, și făt apreciat mare, se impune operaţia cezariană, și se păstrează indicaţia operatorie de la prima cezariană. Alte situaţii sunt cele în care pacienta a suferit o operaţie de miomectomie, are o incizie uterină corporeală. Depinde cum a fost tăiat uterul, de cum este secţionat. Histerotomia, dacă e corporeală, impune obligatoriu operaţia cezariană. Dar dacă este segmento-transversală, mai sunt luaţi în considerare și alţi factori pentru a decide dacă e absolut necesară operaţia cezariană sau se poate naște și natural.

Ce riscuri implică operaţia cezariană?

Avem, pe de o parte, complicaţii imediate și, pe de altă parte, complicaţii la distanţă. Complicaţiile imediate apar între 24 și 48 de ore. Cea mai importantă este sângerarea, care de obicei este produsă de relaxarea uterului – atonia uterină, dehiscenţa tranșei uterine. Când se taie segmentul inferior al uterului, se propagă ruptura uterină pe comisurile laterale și interesează vasele uterine și nu se mai poate opri sângerarea.

Alte riscuri?

Mai sunt complicaţiile infecţioase. Poate apărea cea mai redutabilă complicaţie: endometrita. Depinde foarte mult de numărul de ore, de membrane rupte, dacă cezariana a fost făcută în travaliu sau „la rece”, cum spunem noi, dacă cezariana este programată sau este în urgenţă. Mai pot apărea infecţiile plăgii. De obicei, infecţiile precoce ale plăgii cezariană au ca agenţi patogeni streptococul de grup A și B, iar [în] infecţiile care apar ulterior s-a constatat că agentul patogen este Staphylococcus aureus, Escherichia coli și Proteus.

Ce ne puteţi spune despre complicaţiile la distanţă?

Pentru o viitoare sarcină ar fi o problemă cu placentaţii anormale. Crește riscul de a apărea placenta praevia, de a apărea o aderenţă anormală a placentei – accreta, percreta, increta. Deci, cu cât numărul de cezariene crește, și acest risc de a avea o placentă anormal inserată sau anormal de aderentă crește. Mai poate apărea la distanţă dehiscenţa plăgii de cezariană, infecţia plăgii de cezariană, poate să apară un endometriom la nivelul cicatricei de cezariană. Adică sunt celule endometriale care au fost detașate în timpul manevrei operatorii și s-au implantat la nivelul cicatricii și apare un mic nodul dureros, violaceu, sângerând. Mai poate apărea și diastazisul mușchilor drepţi abdominali.

Când este contraindicată cezariana?

Contraindicaţii pentru operaţia cezariană nu prea sunt. Cred că doar în cazurile foarte triste, cu decesul fătului intrauterin, dacă se oprește sarcina în evoluţie în luna a șasea, a șaptea. Atunci se indică nașterea pe cale vaginală, adică nu trebuie tăiat uterul pentru a extrage un făt mort și prematur. Doar asta ar fi contraindicaţia.

Temerile gravidelor sunt numeroase

Din experienţa dv., este mai mare acum proporţia femeilor care optează pentru cezariană?

De la an la an cred că această proporţie crește. (...) Ajunge la peste 80% în spitalele private, în România.

Care sunt temerile femeilor gravide legate de cezariană?

Am avut cazuri de gravide cărora le era teamă că, după prima operaţie cezariană, vor fi probleme cu o viitoare sarcină. Se temeau mai ales de relaxarea uterină și de necesitatea intervenţiei de histerectomie postoperatorie, că nu vor avea câţi copii își doresc. Până la urmă e adevărat că numărul de copii născuţi prin cezariană e cât de cât limitat. Sunt și multe lăuze care se sperie că nu vor putea alăpta, ele văd că după două zile de la cezariană nu au nicio picătură de lapte. Și mai e frica de operaţie. Le e frică de actul operator, frică [de faptul] că este o operaţie cu anestezie generală, că dorm, practic, și nu știu ce se întâmplă cu corpul lor. Și poate unele se trezesc cu bebelușul în braţe – nu l-au văzut în primele secunde, nu l-au auzit ţipând în primele clipe.

Despre implicarea emoţională a dv., ca mamă și ca medic obstetrician, ce ne puteţi spune?

Mie îmi place foarte mult operaţia cezariană. După ce devii mamă, ca obstetrician, înţelegi mult mai bine lucrurile și aici intervine mai ales factorul uman. Ca femeie obstetrician, și mai ales că am și eu două cezariene, [pot spune că] parcă la fiecare cezariană pe care o fac o retrăiesc pe-a mea. Și când se taie acea zonă, parcă simt la mine o mică durere, cum am simţit eu atunci. Sunetul bebelușului îmi amintește de clipa când i-am văzut eu pe ai mei. Te implici foarte mult emoţional. Este vorba de empatie. (...) Și-acum înţeleg mult mai bine [lucrurile] decât înainte, când le știam doar din tratate, doar teoretic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe