Newsflash
Internaționale

FDA a autorizat doza booster a vaccinului Pfizer pentru copiii din grupa 12-15 ani

de Dorina Novac - ian. 4 2022
FDA a autorizat doza booster a vaccinului Pfizer pentru copiii din grupa 12-15 ani

FDA a autorizat utilizarea celei de-a treia doze a vaccinului anti-COVID Pfizer-BioNTech pentru adolescenţii din grupa de vârstă 12-15 ani.

Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a redus, totodată, intervalul de administrare pentru toate dozele de supra-rapel (booster) de la şase luni la cinci luni după finalizarea schemei iniţiale de imunizare, scrie Agerpres.

vaccinare adolescenti

Doza booster a vaccinului Pfizer-BioNTech autorizată pentru adolescenţii din această grupă de vârstă are aceeaşi concentraţie (30 micrograme) ca dozele folosite în cadrul schemei iniţiale de vaccinare, au precizat cele două companii.

„În urmă cu câteva luni, FDA a autorizat deja folosirea dozei booster a serului Pfizer-BioNTech pentru vaccinarea persoanelor de peste 16 ani, potrivit DPA. De asemenea, vaccinul Pfizer-BioNTech este deja autorizat pentru a fi utilizat ca doză booster pentru persoanele de peste 18 ani care s-au vaccinat în schema iniţială cu un ser diferit”, transmite sursa citată.

Luni, 3 ianuarie, agenţia americană a autorizat cea de-a treia doză de vaccin Pfizer-BioNTech pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani care au o imunitate compromisă.

Decizia FDA a fost luată în contextul în care numărul global al cazurilor de COVID-19 a crescut în ultimele săptămâni din cauza variantei Omicron, iar autorităţile sanitare au avertizat că această variantă extrem de transmisibilă ar putea copleşi sistemele de sănătate din multe ţări.

„În baza analizei FDA a datelor disponibile în prezent, doza booster a vaccinurilor autorizate poate contribui la asigurarea unei protecţii mai bune atât împotriva variantei Delta, cât şi împotriva variantei Omicron”, a declarat Peter Marks, directorul Centrului pentru Evaluări şi Studii Biologice din cadrul FDA.

Experţii FDA au spus că au analizat datele medicale obţinute în condiţii reale în campania de imunizare din Israel, inclusiv datele de siguranţă colectate de la peste 6.300 de adolescenţi din grupa de vârstă 12-15 ani care au primit o doză booster a vaccinului Pfizer-BioNTech la cel puţin cinci luni după completarea schemei iniţiale de vaccinare, ce constă în administrarea a două doze.

Potrivit FDA, după administrarea dozelor booster nu au fost raportate cazuri noi de inflamaţii cardiace în rândul acestor adolescenţi.

Agenţia americană a precizat că administrarea dozelor booster la cinci luni după finalizarea schemei iniţiale de vaccinare, în loc de şase luni, ar putea oferi o protecţie mai bună şi mai timpurie împotriva variantei Omicron.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe