De la începutul anului și până la finalul lunii octombrie, în România s-au înregistrat peste 2.300 de cazuri de tuse convulsivă, cu patru decese. Toate acestea puteau fi evitate printr-o vaccinare adecvată.
Sunt revoltat de faptul că mass-media nu prezintă decesele copiilor nevaccinaţi. Știm cu toţii că în mass-media găsim tot felul de idei care mai de care mai năstrușnice, inclusiv opinii antivacciniste, dar lipsesc informaţii despre copii morţi din cauza unor boli care puteau fi prevenite. Iar eu cred că aceste informaţii ar fi de real folos, ar mai ajuta părinţii să înţeleagă rolul și importanţa vaccinării copiilor.
Potrivit INSP, în perioada 01.01.2024 – 31.10.2024, în România au fost înregistrate 2.372 de cazuri de tuse convulsivă. Cea mai afectată grupă de vârstă a fost 0-4 ani. Evident că din numărul total de cazuri, mai mult de trei sferturi nu aveau nicio doză de vaccin în antecedente. Din păcate, am avut și patru decese: un deces în municipiul București – un sugar de 4 luni vaccinat, dar care încă nu apucase să-și dezvolte sistemul imunitar – și câte un deces în judeţele Iași (un nou-născut de doar 24 de zile), Brașov (un sugar de 2 luni nevaccinat) și Alba (un sugar de 3 luni tot nevaccinat).
Toate aceste cazuri puteau fi prevenite printr-o vaccinare corespunzătoare. Toţi nou-născuţii și sugarii care încă nu au fost vaccinaţi ar fi beneficiat de „efectul de turmă” datorat vaccinării tuturor copiilor. Din păcate, pentru mulţi părinţi e mai greu de înţeles că e bine să-și vaccineze copilul atât pentru el, cât și pentru ceilalţi copii, inclusiv pentru fraţii și surorile lui.
Prin „efectul de turmă” sunt protejaţi și copiii cu contraindicaţii reale de vaccinare sau cei cu sistemul imunitar compromis. Să nu uităm că în anul 2022 au fost înregistrate în România opt cazuri de tetanos din care patru s-au soldat cu decese: doi copii mari din mediul urban nevaccinaţi și doi vârstnici >80 de ani cu statut vaccinal necunoscut. Evitarea acestor îmbolnăviri și decese ar scuti părinţii de trăirea unor drame, dar ar evita și consumarea unor importante resurse ale sistemului medical. Resurse care ar putea fi utilizate în altă parte pentru tratarea altor pacienţi.
Revenind la tusea convulsivă, INSP are câteva recomandări de bun-simţ, valabile și pentru celelalte boli infecto-contagioase: prezentarea la medic la apariţia simptomelor sugestive: accese de tuse intense și prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respiraţie la sugar, inspir zgomotos; acești copii vor fi obligatoriu internaţi în spital; vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea restanţierilor; vaccinarea gravidei; vaccinarea adultului cu rapel la fiecare zece ani; promovarea vaccinării de tip „cocoon” în anturajul sugarului: într-o familie care așteaptă un nou-născut, atât părinţii, cât și bunicii și fraţii sugarului să fie vaccinaţi conform calendarului naţional de vaccinare sau recomandărilor pentru adulţi.
În final, vreau să prezint o situaţie pe care am aflat-o din practica medicală a colegilor mei: părinţii care au semnat că nu doresc să-și vaccineze copiii și ai căror copii au decedat ulterior acum aruncă vina pe medicul de familie, spunând că acesta nu le-ar fi prezentat adevărul despre aceste boli și riscul de deces. Din respect pentru pierderea suferită, nu voi comenta atitudinea acestor părinţi.
https://insp.gov.ro/download/situatia-tusei-convulsive-in-romania-la-data-de-31-10-2024/ https://www.medicalmanager.ro/insp-112-cazuri-de-tuse-convulsiva-in-primele-4-luni-ale-anului-2024/
https://insp.gov.ro/download/CNSCBT/docman-files/Rapoarte%20anuale/Analiza-bolilor-transmisibile-aflate-in-supraveghere-Raport-pentru-anul-2022.pdf
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe