Newsflash
ACTUALITATE

Investiţie în cercetare la UMF Cluj-Napoca

de Demostene ŞOFRON - aug. 9 2024
Investiţie în cercetare la UMF Cluj-Napoca

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” (UMF) din Cluj-Napoca a finalizat lucrările de consolidare, renovare, reamenajare și modernizare a corpului Farmacie B al Facultăţii de Farmacie.

Reabilitarea a fost dificilă și s-a materializat în amenajarea Centrului de Cercetare pentru Dezvoltarea Medicamentului. Deschiderea oficială a avut loc la 24 iulie a.c. Proiectul a fost preluat în perioada pandemiei și a fost finalizat cu fonduri din... 2017! Investiţia de peste 30 de milioane de lei a fost catalogată de prof. dr. Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj-Napoca, drept o „investiţie în și pentru viitorul nostru”.

Lucrările au vizat, între altele, amenajarea cu echipamente de top și infrastructură avansată a 13 laboratoare de cercetare, 5 laboratoare didactice, 6 săli de lucrări practice, 10 birouri pentru doctoranzi, asistenţi, șefi de lucrări și profesori. Toate acestea au avut ca scop crearea unui mediu stimulativ pentru creșterea calităţii educaţiei și cercetării, un „pas important în direcţia consolidării poziţiei noastre de centru de referinţă în educaţia medicală și farmaceutică la nivel naţional și internaţional”, după cum a subliniat prof. dr. Anca Buzoianu. Pe viitor, UMF Cluj-Napoca va derula și alte astfel de proiecte. Este vorba despre reabilitarea clădirii Anatomie, a căminului 10 și, nu în ultimul rând, deschiderea Centrului pentru Dezvoltarea Competenţelor.

Clădirea proaspăt renovată a fost ridicată în anul 1913. Oficial, întemeierea Farmaciei Clinicilor datează din 17 iulie 1902. Istoria clădirii și a disciplinei Farmacie a cunoscut șase etape distincte: perioada maghiară (1902-1919), Vârsta de Aur (1919-1940), refugiul la Sibiu (1940-1945), administrare universitară (1945-1949), perioada comunismului (1949-1989) și perioada postcomunistă. La 5 mai 1914, Farmacia Universitară își mută sediul pe actuala stradă Victor Babeș nr. 41, unde se află și în prezent.

Cea de-a doua etapă din cele amintite anterior are o însemnătate aparte. A fost perioada în care s-a trecut de la titulatura de „Farmacia Universitară” la „Farmacia Clinicilor” – cu înţelesul de bază: „Farmacia Clinicilor Universitare” –, director fiind prof. dr. Gheorghe Pamfil. Plusul vine din transferarea în clădirea cea nouă a activităţii didactice pentru studenţii farmaciști. Urmarea nu este greu de ghicit: profesorul Pamfil a pus bazele Institutului Farmaceutic.

De-a lungul timpului, în această clădire au activat nume de vârf ale învăţământului farmaceutic și nu numai. Cercetarea știinţifică desfășurată în institut a însemnat produse originale precum: Bismjochin-Pamfil; Ozonogen Iacobovici-Pamfil sau Lecitină pentru injecţii intrarahidiene.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe