Newsflash
Cultură

Expoziție la Palatul Suțu: „Margareta Sterian. Realism magic - Ipostaze”

de Florentina Ionescu - oct. 28 2021
Expoziție la Palatul Suțu: „Margareta Sterian. Realism magic - Ipostaze”

Muzeul Municipiului București – MMB invită publicul să vadă, începând de ieri, 27 octombrie, expoziția de pictură „Margareta Sterian. Realism magic - Ipostaze”.

Expoziția de pictură va putea fi vizitată în spațiul rezervat Pinacotecii, la Palatul Suțu (Bulevardul Ion C. Brătianu, nr 2), și va prezenta, în integralitatea ei, donația oferită MMB în anul 2020 de Mircea Barzuca, executorul testamentar al pictoriței Margareta Sterian, se arată într-un comunicat transmis redacției.

Afis_expozitie_MS

Alături de cele 50 de picturi oferite recent muzeului, pe simeze se vor afla și câteva dintre picturile și desenele realizate de Margareta Sterian care se află de mai mult timp în patrimoniul Pinacotecii București.

„Margareta Sterian (1897-1992) a fost o personalitate importantă a avangardei românești. A excelat ca pictoriță, dar și ca poetă, scriitoare, traducătoare, graficiană, ceramistă, practicând cu succes și tapiseria”, a declarat Dr. Elena Olariu, curator al expoziției, director adjunct Secția Artă, Restaurare, Conservare în cadrul Muzeului Municipiului București.

Pictorița s-a implicat activ în al cincilea studiu interdisciplinar de la Drăguș, un eveniment de investigație culturală cu un puternic impact în epocă. Cercetarea de la Drăguș (în Făgăraș) a fost coordonată de marele savant Dimitrie Gusti, completează Dr. Elena Olariu. 

Cu o serie de portrete de copii din Drăguș, naturi statice și peisaje, artista a deschis prima sa expoziție personală, în anul 1929. Treptat, pictorița s-a orientat tot mai clar spre mișcările novatoare, mai spune curatorul expoziției.

„Din anul 1934, Margareta Sterian și-a intensificat seria de participări la expozițiile grupărilor de avangardă, iar în anul 1935 a participat la cea de-a treia expoziție „Contimporanul” împreună cu grupul de pictori români inovatori și alături de artiști străini, nume prestigioase ale momentului: Eugène Berman, Giorgio de Chirico, Léonor Fini, Walter Becker, Philippe Hosiasson, Filippo de Pisis, Pavel Tchélitchew și Léon Zack. Pictorița a rămas în contact cu arta europeană și prin seria sa de călătorii în Anglia, Austria, Danemarca, Elveția, Franța, Norvegia, Suedia în perioada 1929-1931. A călătorit, de asemenea, și în Statele Unite ale Americii”, a subliniat ”, a Dr. Elena Olariu, curator al expoziției.

După instaurarea regimului comunist în România, artista a fost marginalizată pentru o perioadă de timp datorită admirației sale pentru cultura americană, dar, după „liberalizarea” parțială a regimurilor comuniste, în anii ’60, Margareta Sterian își continuă cu succes parcursul profesional, expunând în România, dar și la Paris, Praga, Geneva, Düsseldorf, Kiev, Roma, Haga, Tokyo, Moscova sau Leningrad, completează curatorul expoziției.

„Stilistic, opera artistei a fost caracterizată ca aparținând realismului magic, pictorița oscilând între redarea miturilor precreștine, dar și a celor biblice. Întreaga creație a Margaretei Sterian reflectă magistral o parte din parcursul culturii române în secolul XX, aducând în fața privitorilor un întreg spectacol plastic cu o simbolistică aparte, care reflectă perfect o realitate într-o continuă metamorfoză”, a declarat Dr. Elena Olariu, curator al expoziției, director adjunct Secția Artă, Restaurare, Conservare în cadrul Muzeului Municipiului București.

Expoziția va putea fi vizitată la Palatul Suțu până la 5 decembrie 2021.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe